Ürün ambalajlarındaki kareler

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Kaynak:Uludağ Sözlük ,Dokuz Eylül Universitesi.
Tüplerin altına dikkat…
Satın al dığınız diş macunu, şampuan, krem vs gibi tüp içinde sunulan ürünlerin arka yüzlerinde yer alan koyu renkli küçük karecikler mutlaka hepinizin dikkatinizi çekmiştir.
- Bu karecikleriden koyu renkli olanlar, özellikle siyah renkli tüp içeriğinin tamamen kimyasallardan oluştuğunu gösterir.
- Kırmızı renkli olanlar ürünün %70′in üzerinde kimyasal içerdiğini gösterir.

- Yeşil renkli karecikler ise ürünün %100 doğal etken maddeler içerdiğini gösterir.
Yeni bir kozmetik ürün alırken sadece bu kareciklere bakarak ürünün ne oranda kimyasal içerdiğini anlayabilirsiniz.

Ürün ambalajlarında buluna ve ürün içeriği hakkında bilgilendirdiği öne sürülen karelerin,aslında sadece ambalajların üretimi sırasında makinelerin oluşturduğu kareler olduğu söyleniyor.

Öncelikle, kullanılan imalat tekniğine bağlı olarak bazı tüplerde bahsi geçen karelerin bulunmadığını, ayrıca tek bir kare standardı yerine farklı işaretleme teknikleri olduğunu belirtelim.Bu kareler ile yapılan işaretlemenin iki amacı var (karesine göre değişiyor…):
1. Otomatik kesimler ya da sarımlar için makinanin algılayabileceği bir kesme/durma işareti (trim marker)
Nasıl ki büyükçe bir kartondan kare bir parça kesmeden önce onu cetvelle çiziyor, ya da çiviyi çakmadan önce bir kalemle işaretliyorsanız, uzun boruların nereden kesileceğini onu kesen makineye bildirmek için de çeşitli işaretlemeler yapılır. (Lamine alüminyum tüp denilen tüplerin yapımında alüminyum borular makina tarafından kesilir.[1])

Tabi bu karelerin niçin farklı renkte olduğunu açıklamıyor! Demiştik: Kareden kareye fark var. Şu da ikincisi:
2. Ofset baskı kalite standardına uygun olarak baskı rengi kontrolü.

Tek seferde ve kısa sürede binlerce baskı yapmaya yarayan matbaa teknolojisi ofset baskı sistemleri olarak adlandırılıyor.
Ofset baskılar, genel olarak renk silindirleri sistemi ile çalışır. Aşağıdaki video CMYK, yani dört renk baskı sistemine yönelik oldukça açıklayıcı bir videodur. Videoda görecğeğiniz silindirler CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key) renk ve tonlamalarını atarlar. Bu renkler birleştiğindeo ortaya gerçek renkler çıkar. Her rengin bir CMYK değeri vardır, zira her renk bu dört özelliğin çeşitli oranlarda karşımından oluşur. Dolayısıyla bu silindirlerden birisindeki mürekkep zaafiyeti, baskının kötü çıkmasına sebep olur.

Baskı kullanılan renklerdeki ince farkları başka ve doğru bir baskı ile karşılaştırmadan gözümüz algılamaz, ancak rengini kesin olarak bildiğimiz bir test kiti ile o referans kareyi karşılaştırırsak yazıcımızın etkinliğini anlayabiliriz. Tıpkı diş hekimlerinin dişimizin tonunu anlamak için üzerinde her renkten diş bulunan bir cetvel aracılığıyla diş rengimizi anlaması gibi.
İşte baskılarda da renk durumunu kontrol etmenin yolu bir referans karesi ya da çubuğu kullanmaktır. Bu karşılaştırma elbette belli bir standarda göre yapılır ve farklı farklı teknikler ile çeşitli standartlar mevcuttur[2].

Sonuç
Hepimiz insan olduğumuzdan, özellikle var olduğu iddia edilen bizlere -ve bilhassa çocuklarımıza- yönelmiş tehditler konusunda hassasız ve yine insan olduğumuzdan inanmaya meyil gösteriyoruz. Bu oldukça anlaşılabilir bir temayül.
Ancak bir yerde bir renk ve sayı görüp ona gizli ve derin manalar yüklemenin garip bir doğası olmalı!

Garip olsansa bu tip söylentlerin çok hızlı yayılması.
İnsanların kendilerine yönelik tehditleri araştırması ve bunlar hakkında yakınlarını bilgilendirmesi çok güzel bir şey! Ama birazcık, lütfen, birazcık ön araştırma ve soruşturma olsun içinde…
Bense özetle ninja örneğimi yinelemek istiyorum:
Bir komplo teorisyeni standart bir banyoda sizi öldürecek en az on ürün bulur! Vallahi de bulur, billahi de bulur! Özellikle de doğaya yönelim safsatası yapıyorsa.

Kaynak:Yalansavar
 
Üst