Tozsuz Bir Odanın Hazırlanması

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Ev tozlarından etkilenip allerjik reaksiyonlara giren kişilerin ve özellikle çocukların gerekli ve yeterli tedavinin tamamlanmasına kadar geçen sürede olabildiğince tozsuz bir odada yatmaları, çalışmaları ya da oynamaları sağlanmalıdır. Bunun için tozsuz bir oda şü yöntemle hazırlanabilir: Önce odadaki bütün eşyalar dışarı çıkarılır. Daha sonra onların içine toz sızmasına neden olabilecek duvarlardaki, tavandaki ve döşemedeki bütün delikler kapatılır. Bundan sonra temizliğe başlanır.

Önce kaba bir temizlik yapılır. Daha sonra tavan, duvarlar, pencereler ve kapılar altlı üstlü, döşeme, avize ve odaya monta edilmiş olan her şey en ince ayrıntılarına kadar ıslak bir bezle silinir. Daha sonra çocuğun odasına konulacak masa sandalye aynı biçimde ıslak bir bezle temizlenir. Odaya elbise dolabı ve yatak koymamak daha doğru olur. Ama eğer konulacak-sa, onunda çok titiz bir biçimde ıslak, bezle temizlenmesi gerekir. Bu temizlikleri yapan kişinin temizlik sırasında giydiği giysinin de hafif nemli olması gerekir. Bu Önlemin amacı, tozları temizlemekle uğraşan kişinin, diğer yandan elbisesindeki tozları odaya saçmasına engel olmaktır.

Odaya kesinlikle hah, kilim gibi taban örtüleri sokulmamalıdır. Sandalyelerin de kumaşla örtülü olmaması gerekir. Çıplak bir tahta ya da madeni sandalye ve masa kullanılmalıdır. Masa örtüsü yasaktır. Döşek naylon ya da plastikle iyice kaplanmalıdır. Köpük-lastik döşeklerin kullanılması daha doğrudur. Ama bunların da plastik ya da naylon ile kaplanmaları gerekir. Pamuklu bir battaniye ya da yorgan kullanılması ve bunların sık sık yıkanması gerekmektedir. Yastıklar ise lastik-köpük ya da sünger olmalıdır. Perdelerin de plastik ya da naylon olması gerekir. Eğer durum uygunsa, hiç takılmayabilirler. Giysilerin yünlü olmaması gerekir. Giyinme ve soyunma işlemleri odanın dışında yapılmalıdır. Oyuncaklar kesinlikle tüysüz, kumaşsız olmalıdır; Plastik, madeni ya da tahta oyuncaklar daha uygundur. Evde herhang bir hayvan banndırılamalıdır.

Oda her gün ıslak bir bezle kabaca temizlenmelidir. Temizliği yapan kişinin elbisesinin hafif nemli olması da unutulmamalıdır. Haftada bir kez eşyaların yeniden dışarı çıkartılıp odanın ve eşyaların titiz bir biçimde temizlenmesi, tozsuzlaştırılması gerekmektedir. Genel olarak evin tozsuz tutulmasına çalışılmalıdır. Bütün bu önlemlerin gerçekleştirilmesinin de yorucu olduğu kadar da kaçınılmaz olduğu apaçık ortadadır.

alıntı
 
Üst