Taharet Temizlik

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
TAHÂRET (TEMİZLİK)

Temizlikte kullanılması câiz olan sular yedi (7) kısımdır:

1 — Yağmur suyu (1)
2 — Deniz suyu (2)
3 — Nehir suyu
4 — Kuyu suyu
5 — Kar suyu
6 — Dolu suyu
7 — Pınar suyu

taharet.jpg


SULARIN ÇEŞİTLERİ

Sular beş kısma ayrılır:

1 — Hem temiz, hem de temizleyici olup (kullanılması) mekruh olmayan sular. Bunlar; (içine hiç bir şey karışmamış ve akıcılık, incelik gibi vasıflarını kaybetmemiş saf (mâ-i mutlak) (3) sulardır.

2 — Temiz ve temizleyici; fakat mekrûh olan sular. Bunlar da kedi ve benzeri (4) hayvanların artığı olup az hükmünde (25 metrekarelik havuzlardan küçük) olan sulardır.

3 — Temiz, fakat temizleyici olmayan sular. Bunlar (abdest veya gusüldeki abdestsizliğin, cünûbluğun giderilmesinde kullanılmış bulunan.

Veya Cenâb-ı Hakka yaklaşmak maksadiyle abdestli iken abdest üzerine abdest almak gibi bir ibâdet için kullanılan sulardır.

Su ( yere damlayınca değil) bedenden aynlır ayrılmaz kullanılmış sayılır (5).
Ağaç ve meyve sulariyle (sıkmaksızın) kendiliğinden çıksa bile, abdest almak açık olan söze göre sahih değildir. Ve yine içinde (nohut gibi) bir şey pişirilmek veya (içine başka bir şey düşüp karışmak suretiyle
bu) yabancı maddelerin galip gelmesiyle (incelik akıcılık gibi) tabiî özelliklerini kaybeden sularla abdest almak câiz değildir.

Galiplik (Suya baskınlık) ne ile olur?

a — Katı maddelerin suya karışarak (ona) galip gelmesi (suya baskın sayılması) bu maddelerin (suyu) incelik ve akıcılığından çıkarmasıyle olur.

b — (İncelik ve akıcılığı kaybolmamak şartıyle) za'feran, meyva ve yaprak gibi katı bir maddenin karışmaşıyle suyun (koku, tad, renk gibi) tabiî özelliklerinin değişmesinin bir zararı yoktur. (Bu gibi sularla abdest alınabilir).

c — Süt gibi yalnız iki özelliğe sahip olan sıvı bir maddenin (sütün yalnız renk ve tadı vardır, kokusu yoktur) galipliği vasıflarından birinin
suda görünmesiyle olur.

ç — Sirke gibi (renk, koku ve tad bakımından) üç vasfa da sahip
olan bir madde, bu vasıflarından ikisinin suda görünmesiyle suya galip gelmiş olur.

d — Kullanılmış temiz su veya kokusu kalmamış gül suyu gibi (renk, tad, koku bakımından temiz suya aykırı) hiç bir vasfı olmayan sıvılarda galiplik tartı ile olur.

O halde saf ve kullanılmamış suya iki misli kullanılmış su karışırsa o su ile abdest alınmaz. Aksi halde caizdir (6).

(1) Bu hususta Yüce Allah şöyle buyuruyor: “Görmüyor musun ki Cenâb-ı Allah gökyüzünden su indirdi ve yerin sonradan fışkırıp çıkaracağı yerlere akıttı.” (Zümer S. 21 âyet). Başka bir âyet-i celîlede “Cenâb-ı Allah size, temizlenesiniz diye gökten yağmur indirdi." (Enfâl: 11) buyuruluyor.

(2) Çünkü Peygamber Efendimiz (S.A.) “Deniz suyu temiz ve içinde ölen hayvanın eti helâldir.” Buyurmuşlardır. Bu hadîs-i şerifteki denizde ölen ve avlanılan hayvanların helâl olacağı hükmü, sadece balıklara mahsustur. Diğer deniz hayvanlan bu hükmün dışındadır. Gerek canlı ve gerekse cansız olarak çıkarılmış olsun bu hayvanların eti yenmez. Fakat Şafiî mezhebine göre, yalnız denizde yaşamak Şartı ile balık olan ve olmayan bütün deniz hayvanları helâldir.

(3) Akıcılık ve incelik gibi aslî sıfatlarını üzerinde taşıyan, bu aslî sıfatlarını değiştirecek herhangi başka bir madde karışmayan saf, arı su.

(4) Kedinin benzeri olan hayvanlar şunlardır: Başıboş bırakılmış evcil tavuk, yırtıcı kuşlar, yılan, fare. Bu saydığımız hayvanların artıklarının temizleyiciliğinin mekrûh olması, bunların pislikten kendilerini korumamaları yüzündendir. Peygamber Efendimizin kedinin ağzına yemek kabını tutması, kedi artığının mekrûh olmadığına delil olamaz. Çünkü Peygamber Efendimizin kedinin ağzına yemek kabı tuttuğu zaman, kedinin ağzı üzerinde artığını mekrûh yapacak herhangi bir pislik yoktu.

(5) Su bedende iken temizlemekte devam ediyor demektir. O-na. bedenden ayrılıp damlamadan önce müstâmel hükmünü verirsek bu hükmü verdiğimiz andan, damlayıncaya kadar olan yerler yıkanmamış demek olur. İşte bu zaruretten dolayı suya, ancak hiçbir temizleyicilik vazifesinin kalmadığı damlama ânından itibaren kullanılmış hükmünü veriyoruz.

(6) Yani, kullanılmış suya iki katı saf su (an su) karışırsa, bu su ile abdest alınabilir. Çünkü galibiyet, bu takdirde temiz suda oluyor. Kullanılmış su mâ-i mutlaka eşit olunca, ihtiyaten kullanılmış su daha fazla imiş gibi hükmedilir ve o su ile abdest alınmaz.
 
Üst