Sünetin Anlamı Nedir

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Sünetin Anlamı Nedir
Sünnet nedir kısaca bilgi anlamı islam dininde sünnet.


Bir fıkıh terimi olarak sünnet, Hz Peygamberin farz ve vacip olmayarak yaptığı dini görevlerdir. Buna göre sünnet, dinde farz ve vacip olmaksızın yapılması istenen ve Peygamber Efendimiz tarafından pek terk edilmeyen işlerdir. Sünnet, derece bakımından farz ve vacipten sonra gelir. Kişi sünneti uyguladığında sevap kazanır, terk ettiğinde ise günah işlemiş olmaz.

Sünnet; sünnet-i müekkede (kuvvetli sünnet) ve sünnet-i gayr-ı müekkede (kuvvetli olmayan sünnet) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Sünnet-i Müekkede, Peygamber Efendimizin devam edip de pek az terk ettiği ibadetler, davranışlar ve işlerdir. Sabah, öğle ve akşam namazlarının sünnetleri gibi. İslam dininde büyük bir dikkatle ve önemle benimsenen ezan, ikamet ve cemaate devam gibi sünnetlere "Sünen-i Hüda" denir ki bunlar da birer müekked sünnettir.

Sünnet-i gayr-ı müekkedeler; dinî vecîbelerin birer tamamlayıcısı konumunda olan fiiller ile Hz. Peygamber’in ibadet maksadı ile bazen yaptığı, bağlayıcı olmadığını göstermek maksadıyla bazen terk ettiği veya bizzat edasının vacip olmadığına işaret ettiği sünnetlerdir .Yatsı ve ikindi namazlarının ilk sünnetleri gibi.

Peygamber Efendimizin yeme, içme, giyinme, uyuma adabı gibi ibadet kastı olmadan, insan sıfatıyla yaptığı mutat davranışlarına Sünen-i Zevâid denir. Bu gibi hususlarda Hz Peygamber’e uymak müstehaptır ve şefaatine vesiledir. Sünen-i Zevâide uymayan bir kimse için dini açıdan bir ceza ya da kınanma söz konusu değildir. Müekked sünnetlerle "Sünen-i Hüda" adı verilen sünnetlerin yapılmasında sevap vardır .Kasten terk edilmelerinde herhangi bir dini ceza yok ise de, bunların sevabından mahrumiyet ve dinen hoş karşılanmama durumu söz konusudur.

Gayr-i müekked ile "Zevaid" sünnetlerin yapılması dinen güzeldir.Sevgili Peygamberimize uymanın bir nişanı olduğundan, bunları yapmak, sevaba ve Peygamberimizin şefaatına kavuşmaya bir yoldur.Fakat bunların yapılmaması dinen kınanmaz.
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Sünnetin anlamı nedir

Sünnet , farz ve vacip olmaksızın yapılması istenen ve Peygamber Efendimiz tarafından yapılan ve yapılması istenen işlerdir.
Sünnet ikiye ayrılmaktadır: Sünnet-i müekkede ve Sünnet-i gayr-ı müekkede.

Sünnet-i müekkede, sevgili Peygamberimizin devam edip de pek az terk ettiği ibadet, davranış ve işlerdir. Sabah, öğle ve akşam namazlarının sünnetleri böyledir.

Müekked olmayan sünnetler, dini görevlerinin birer tamamlayıcısı konumunda olan işler ile Hz. Peygamberin devam ettiği fakat bağlayıcı olmadığını göstermek maksadıyla bazen terk ettiği sünnetlerdir. Gayr-i müekked sünnetleri Peygamber Efendimizin ibadet maksadı ile bazen yapmıştır. Yatsı ve ve ikindi namazlarının ilk sünnetleri bunlardandır.

Peygamber Efendimizin yeme, içme, giyme, uyuma adabı gibi ibadet kastı olmadan, insan sıfatıyla yaptığı alışılmış davranışlarınada Sünen-i zevaid denir.
 
Üst