Sodanın Zararları

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Sodaninzararlari.jpg


Bilindiği üzere soda mineral açısından insan vücuduna yararlı olan bir besin kaynağıdır. Ancak yararları olduğu gibi aşırı tüketiminde sodanın zararları da meydana çıkmaktadır. Peki nedir bu sodanın yol açabileceği zararlar? Fazla mineral tüketiminden dolayı zamanla böbreklerde böbrek taşına sebep olabilir. Böbreklerin çalışmasına yardımcı olduğu da söylenir ama dediğimiz gibi fazla soda tüketiminde zamanla böbrekler tembelleşir ve böbrek taşlarının üremesinde etkili olur. Aşırı tüketimi dediğimiz sodanın 1 günde 2 şişeden daha fazla içilmesidir. 2 şişeye kadar uzmanlar sodanın faydaları olabileceğini belirtmektedir. Hatta günde 2 şişeye kadar tüketilen soda ani kalp krizlerini bile engellemeye yardımcı olabiliyor.

Ancak günümüzde fazlasıyla tüketilen meyveli sodaların zararları oldukça önemli bir tartışmayı da beraberinde getirmektedir. Sade sodaya nazaran meyveli soda günümüzde daha çok tüketilmektedir. Ve içerisindeki tatlandırıcı maddeler malesef insan vücudunda tahmin edilemeyecek zararlara yol açabiliyor.
Washington D.C. de bir Kanser Araştırma Üniversitesinde pankreas kanseri üzerine bir takım çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda pankreas kanserine yakalanan hastaların besin tüketimleri ile ilgili detaylı bir araştırma başlatılmıştır. Araştırmanın sonucunda 140 pankreas kanseri vakalarının soda, meyveli soda, meye suyu tüketim oranları sonuçlanmıştır. Sonuçlara göre haftada 2 veya daha fazla soda tüketen kişilerde pankreas kanser riski %87 olarak tespit edilmiştir.
Sodanın zararları arasında listeye giren pankreas kanseri, sodalarda bulunan tatlandırıcı seviyesinin zamanla kandaki ensülin miktarını arttırması ve bu sayede pankreas kanser hücrelerinin daha hızlı çoğalıp yayılması ile meydana çıktığı düşünülmektedir.

Görüldüğü üzere yararları olduğu kadar aşırı tüketiminde sodanın zararları da bulunmaktadır. Soda severlere önerimiz meyveli sodaya nazaran sade sodayı tercih edilmesi ve normal tüketimin dışına çok fazla çıkılmamasıdır.
 
Geri
Üst