Pediatrik Oftalmoloji

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
SEMPTOMATOLOJİ
Erişkinlerle ilişkili pek çok muayene metodu ve oküler bozukluk çocuklar için de geçerlidir. Ancak çocuklarda muayene ve bazı patolojiler özellik gösterir. Muayene erişkinlerde olduğu gibi kolaylıkla uygulanamaz. Sağlıklı muayene edilemeyen bebeklerin inhalasyon anestezisi altında değerlendirilmeleri gerekir. Pediatrik rutin muayenede öncelikle görme fonksiyonu ve oküler bütünlük değerlendirilmelidir. Muayeneye getirilen bir bebekte görme fonksiyonları bakılmalı, korneanın boyutu ve berraklığı incelenmeli, pupil ışık reaksiyonları izlenmeli, başın pasif olarak çevrilmesine cevaben göz hareketleri incelenmeli, gözlerde kayma olup olmadığı saptanmalı (Hirschberg testi), ve oftalmoskop ile fundus muayenesi yapılmalıdır.
KONJENİTAL VE NEONATAL ENFEKSİYONLAR

1. Konjenital toksoplazmozis
2. Konjenital sifiliz
3. Konjenital rubella sendromu
4. Diğer enfeksiyonlar (Sitomegalo virus)


OFTALMİA NEONATORUM
bebe3.jpg

bebe1.jpg

Hayatın ilk bir ayı içerisinde görülen konjonktival enfeksiyonlara oftalmia neonatorum denilmektedir.
Enfeksiyon, doğum esnasında anne servix ve vaginasından bebeğe bulaşır.


- Kimyasal konjonktivit
- Gonokokal konjonktivit
- Herpes simpleks konjonktiviti
- Klamidyal konjonktivit
- Basit bakteriyel konjonktivit


ÇOCUKLUK ÇAĞI ENFEKSİYONLARI

1. Orbital Sellülit
2. Toksokara kanis

GELİŞİMSEL BOZUKLUKLAR

1. Lakrimal drenaj sisteminde anormallikler
2. Ptozis
3. Optik fissür boyunca klobomlar
4. Optik sinir anomalileri
5. Maküler hipoplazi
6. Ön kamara disgenezisi (konjenital glokom)
7. Hyaloid sisteme ait patolojiler

ÇOCUKLUK ÇAĞI TÜMÖRLERİ

1. Retinoblastom: Çocuklukta en sık görülen malign göz içi tümördür.
2. Diğer Tümörler: (Rabdomyosarkom, Nöroblastom, optik gliom, medulloepitelyom (diktiyom), Lösemi, juvenil ksantogranülom, Hemanjiom, Dermoid kist)
PREMATÜR RETİNOPATİSİ
Prematüre bebeklerde, aşırı oksijen verilmesi ile ortaya çıkan bir klinik tablodur. 1940-1950 lerde çocuklardaki körlüğün önde gelen nedenlerindendi. Oksijen etyolojik faktör olarak bulunduktan sonra prematür retinopatisi giderek azaldı. Tedavi: Krioterapi, vitreoretinal cerrahi

ÇOCUKLARDA KATARAKT

Genellikler 60’lı yaşlarda görülen katarakt bebeklik çağlarında da görülebilir. Bebeklik çağında görülen katarakt doğuştan olabildiği gibi hayatın ilk yıllarında da ortaya çıkabilir. Annenin gebelik döneminde geçirmiş olduğu enfeksiyon, gebelikte kullandığı ilaçlar başlıca nedenlerdir. Fakat hiçbir neden bulunmasa da çocukta katarakta raslanabilir ve tek tedavi biçimi cerrahidir.

ÇOCUKLARDA GLOKOM

Yeni doğan bebeklerde görülen önemli hastalıklardan biride doğuştan glokomdur. Başlangıçta belirti vermez ama ilerledikçe bebeğin gözünün büyüdüğü dikkat çeker. Işığa bakamama ve sulanma belirtileri de vardır. Erken tanı ve tedavi olmazsa bebek giderek görmesini kaybeder. Hastalığın başlangıç döneminde tanısı konulduğunda yapılacak ameliyatla göz tansiyonu düşecek ve görme kaybı önlenecektir.
ÇOCUKLARDA RETİNA HASTALIKLARI

1. Retina Dejerenesansları
2. Maküla Dejeneresansları
3. Vitreoretinal Dejeneresanslar
4. Coats Hastalığı
 
Üst