Online kumar oynatan bir internet sitesinde çalışmanın dinimiz açısından hükmü nedir?

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Soru
Online kumar oynatan bir internet sitesinde çalışmanın dinimiz açısından hükmü nedir?

Cevabımız

Değerli Kardeşimiz;


Kumar ve diğer şans oyunları; âyette belirtilen “malı batıl ve haksız yolla elde etmek“ (Nisâ, 4/29) kavramı altına girmektedir. Bu yolla elde edilen her kazanç ise haramdır.

Dinimizde yasak kılınan şeyleri yapmak günah olduğu gibi, böyle şeylerin yapılmasına rıza göstermek ve yardımcı olmak da günahtır. Haram yolla kazanılan ücret de haramdır.

Cenab-ı Allah şöyle buyurmaktadır. “Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi? Allah'a itaat edin, Rasûle de itaat edin ve (kötülüklerden) sakının. Eğer (itaatten) yüz çevirirseniz bilin ki, Rasûl’ümüzün vazifesi apaçık duyurmak ve bildirmektir.” (Maide, 5/90-92)



Bu ayet-i kerime ile sarhoşluk veren her türlü içki, uyuşturucu ve kumar kesinlikle haram kılınmıştır.

Bu âyette Allah Teala;

- Kumarı ve şans oyunlarını puta tapmak ile birlikte zikretmiş ve bunları puta tapmaya atfetmiştir.

- Bunlara “necis“ demiştir.

- Şeytanın amellerinden saymıştır.

- Bunlardan sakınılmasını emretmiştir.

- Her iki cihanda kurtuluşu bunlardan sakınmaya bağlamıştır.

- Şeytanın bu şeylerle insanlar arasına düşmanlık sokma özelliğini zikretmiştir.

- Buğzun ve kinin oluşumuna bunları sebep göstermiştir.

- Allah'ın zikrinden alıkonmayı bunlara bağlamıştır.

- Namazdan alıkonma özelliğini bunlara atfetmiştir.

Şeytan, alkol ve kumar vasıtasıyla insan ilişkilerini kirletmekte*dir. İnsanlar arasına düşmanlık ve kin sokmak suretiyle insan ilişkilerini, yani sosyal çevreyi kirletmektedir. Şeytanın akıttığı lağımın içinde düş*manlık ve kin vardır. Bu lağım insanlar arası ilişkilere, yani sosyal çev*reye akınca, düşmanlık ve kini oralara taşımaktadır.

Ayrıca Şeytan, Müslüman ile Allah arasındaki ilişkileri de kirletmektedir. Müslü*man, Allah'ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoyarak, kul Allah ilişkisi*nin oluşturduğu ibâdeti, yani manevî çevreyi kirletmektedir.

Yüce Allah alkol ve kumarın sebep olduğu sosyal ve manevî kirlen*meleri anlattıktan sonra, soru şeklinde bir emir vermektedir. "O halde vazgeçmeyecek misiniz?" ya da "Vazgeçersiniz, değil mi?" ifa*desi, vazgeçmenin gerekliliğini ifade eden edebî bir hitap tarzıdır.

Kumar konusunda bilgi almak için tıklayınız.


Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet Editör
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst