Namaz nedir anlamı

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Namaz nedir kısaca, namaz anlamı ne demek hakkında bilgiler. Namaz tarifi, sözlükte, Kuranı Kerim'de, Hukuk dilinde namaz, detaylar aşağıda.

Namaz'ın tarifi:

İslâm Dini'nin Kelime-i Şehadet'ten sonra ikinci şartı şüphesiz ki namazdır. Namazın hukuk dilindeki ve Arapçadaki karşılığı "Salât"tır.

Namaz, fıkıh (dini kuralların bütünü) kitaplarında temizlik (taharet) konusundan sonra yer alır. Bunun sebebi, temizliğin özellikle namaz ibadetiyle çok yakın bir ilişki içinde olmasıdır.

Hukuk Dilinde Namaz:

Birtakım şartlar ve rükünlerden meydana gelen ve tekbirle (Namaza başlama tekbiri) başlayıp selamla biten özel söz (zikir-kıraat) ve hareketlerdir.

Sözlükte Namaz:

Dua etmek, hayır duada bulunmak, Allah'tan (c.c.) mağfiret dilemek, övmek, ta'zim etmek gibi anlamlara gelmektedir.

Kur'ân-ı Kerim'de Namaz:

Salât; yani namaz Kur'ân-ı Kerim'de şu manalarda kullanılmıştır:

Rağbet, heves, meyletme, yalvarma, ummak, çağırmak, zikir (hatırlatma), teşbih (ta'zim), şerefli ve kutlu olduğunu bildirme, inâbe (boyun eğme), itaat (dönüş, bağlılık), iman ve bunun gibi birçok manaları ihtiva etmektedir.

Ahzab suresi, âyet 56'da başta Allah (c.c.)'ın, meleklerin ve insanların Resûlullah (sallallâhu aleyhi ve sellem)'e salâtından söz edilmektedir. Söz konusu âyet-i kerime şöyledir:

"Şüphesiz Allah ve melekleri, peygambere çokça salât ederler (Onun şerefini gözetmeye, şanını yüceltmeye özen gösterirler.) Ey mü'minler! Siz de ona salât edin ve tam bir teslimiyetle selam verin."

Tefsiri (açıklaması): Muhakkak ki Allah, Peygamberine merhamet eder, şanım yüceltir ve makamım yükseltir. O'nun itaatkar melekleri de, peygamber için dua eder ve bağışlanmasını dilerler. Yüce Allah'tan kulu ve elçisi olan Muhammed (sallallâhu aleyhi ve sellem)'i yüceltmesini ve en yüksek mertebeye erdirmesini isterler. Siz de ey mü'minler! Peygambere çokça salât ve selam getiriniz. Onun sizin üzerinizde çok hakkı vardır. Sizin sapıklıktan hidayete kavuşmanız için canla başla çalışmış ve her sıkıntıya katlanarak hidayetinize sebep olmuştur. (Siz ona salât ve selam ettikçe; onun güzel ahlakını hatırlamış olursunuz. Böylece sizler de ona uymaya, onun izlediği yola yani sünnetine tabi olmuş olursunuz.)

Ayet'i Kerimede geçen Allah (c.c.)'ın salâtı: Rahmet, dua, övme, mağfiret ve bereket manalarına gelir.

Meleklerin Salâtı: Hz. Peygamber (sallallâhu aleyhi ve sellem)'e dua, ümmetine istiğfar demektir.

Mü'minlerin Salâtı ise; dua manasına geldiğini müfessirler (Kur'ân-ı Kerim'i açıklayıp yorumlayan din âlimleri) tarafından açıklanmıştır.

Not: Bu yazı sadece kunfeyekun.net sitesinde yer almaktadır. Kaynak göstererek paylaşmanızı rica ederiz.
 
Son düzenleme:
Üst