Mutfaktaki hınzır tehlike..!!

' Yaren

KF Ailesinden
Özel Üye
16999_427086657353700_1686412163_n.jpg

Domuz kılından üretilen boya fırçaları birçok pastane, börekçi,simitçi ve fırında 'yumurta fırçası' olarak da kullanılıyor.

Helal sertifikası yok
Fırça üreticileri "kesinlikle mutfakta kullanmayın" diye uyarsa d
a, aynı fırçalar gıda toptancılarında 'yağlama ve yumurta fırçası' olarak satılıyor. Unlu mamul imalatında domuz kılı fırça kullandığı tesbit edilen firmalara kesinlikle helal sertifikası da verilmiyor.

Tıraş fırçaları da aynı
Sulu tıraş tutkunu erkeklere de kötü haber! Piyasadaki sakal fırçalarının çoğu Çin malı domuz kılından üretiliyor. Berberlerin bazıları bilerek, büyük çoğunluğu da bilmeden müşterilerinin sakallarını bu fırçalarla köpürtüyor. Alternatif arayanlara porsuk kılı fırça da var.

Peşinen söyleyelim; okuduğunuz bu haber keyfinizi kaçırabilir... Yıllardır kullandığınız traş fırçasını kaldırıp atabilir, her sabah poğaça aldığınız pastaneye koşup ‘Doğru mu bütün bunlar?” diye haykırabilirsiniz... Çünkü şimdi aktaracağımız bilgiler inanılır gibi değil, ama malesef doğru.
Ülkemize Çin’den her yıl yüzlerce ton domuz kılı ithal ediliyor. Ve Türkiye’de üretilen boya fırçalarının tamamına yakını bu kıllardan üretiliyor. Akışkan sıvıyı daha iyi tuttuğu için, domuz kılı fırçalar boyacılar tarafından özellikle tercih ediliyor. Üreticiler bu yüzden fırçaların domuz kılından yapıldığını gizlemiyor, aksine özellikle belirtiyorlar. Ancak yaptığımız bir haftalık araştırma sonunda gördük ki, domuz kılından yapılan bu fırçalar malesef gıda sektöründe de yaygın olarak kullanılıyor...
Piyasadaki yağlıboya fırçaları ‘yumurta fırçası’ adı altında pastane, börekçi ve fırınlara da satılıyor. Unlu mamul üreten imalathanelerin pekçoğunda, yumurta sürme ve yağlama işi ne yazık ki bu fırçalarla yapılıyor. Piyasada aynı amaçla üretilmiş sentetik ve silikon fırçalar da var. Ancak bunlar fırından yeni çıkmış çok sıcak ürünlere temas ettiğinde ya eriyor, ya da hemen deforme oluyor. Bu yüzden kıldan yapılmış fırçalar özellikle tercih ediliyor. Bu konuda sadece gıda üreticilerini suçlamak doğru olmaz. Çünkü ‘yumurta fırçası’ olarak satın aldıkları fırçaların domuz kılından yapıldığından pekçoğunun haberi bile yok. Hatta ev hanımlarının birçoğu da tehlikeden habersiz yumurta ve yağlama işlerinde aynı fırçaları kullanıyor


GIDA MÜHENDİSİ KENTBUĞA:

Helal sertifikası verilmiyor
Gelişim Üniversitesi Öğretim Üyesi Yüksek Gıda Mühendisi Ayhan Kentbuğa, domuz kılı fırçaların mikroorganizma taşıyıp taşımadığına dair bilimsel bir araştırma yapılmadığını söyledi. Aynı zamanda, Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) yöneticisi olan Kentbuğa, domuz kılı fırça kullandığı tesbit edilen kuruluşlara kesinlikle helal sertifikası verilmediğini söyledi.

BÜTÜN TOPTANCILARI GEZDİK...
Domuz kılından yapılmayan tıraş fırçası neredeyse yok gibi

Berberlerin büyük çoğunluğu bilmeden müşterilerinin sakallarını domuz kılı fırçalarla köpürtüyor.

Domuz kılı fırçaların yaygın olarak kullanıldığı bir diğer sektör de, berber ve kuaförler. Sulu tıraş keyfinin olmazsa olmazı sakal fırçaları da genellikle Çin’den ithal edilen domuz kılından üretiliyor. Ve mahallemizdeki berberler de bilerek veya bilmeden domuz kılından üretilmiş bu fırçaları kullanıyor. İstanbul Tahtakale’deki Zaza Han, berber ve kuaför malzemesi satan toptancıların merkezi durumunda. Buradaki firmaları dolaştığımızda gördükki, yerli üretim traş fırçalarının tamamı domuz kılından üretilmiş. Sorduk, soruşturduk. Onlarca toptancının bulunduğu Zaza Han’da domuz kılı olmayan sakal fırçasını sadece bir firmada bulabildik. Domuz kılından yapılan sakal fırçaları 5-15 lira arasında satılırken, çok nadir bulunan Güney Kore’den ithal porsuk kılı fırçaların fiyatı 50-60 lira. Yani isteyen berber, ısrarla aradığında domuz kılı olmayan sakal fırçasını pekala bulabiliyor.

Domuz kılından yapılan fırça 5 ila 15 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

Güney Kore’den ithal edilen porsuk kılı fırçaların fiyatı ise 50 lira.

TÜRKİYE - ÖZEL HABER
Ercan SEKİ
 
Üst