Mescid-i Haram'a Girerken Okunacak Dua

İslami Sorular

KF Ailesinden
Özel Üye
Mescid-i Haram'a Girerken Okunacak Dua

Lanetlenmiş şeytandan şanı yüce, bağışlaması bol, hakimiyeti ezeli olan Allah sığınırım. Elhamdu Lillah, Bismillah, Allahım! Muhammed'e rahmet eyle! Günahlarımı bağışla! Bana rahmet kapılarını aç!

Kabe'ye Girme Adabı:

Kabe'ye gusül alarak, taharetle girilmeli ve hiç kimse rahatsız edilmemelidir. Mümkün olduğu kadar huşu ve niyaz halinde olunmalı, ağlamalı, gözünü Kabe'nin tavanına doğru dikmemeli, bunu Allah'a saygı ve tazim için yapmalı ve devamlı Allah'ı anmalıdır.

Hz. Aişe'den şöyle bir rivayet nakledilir: Kabe'ye girip gözünü Kabe'nin çatısına doğru kaldıran müslümanın garip bir hali vardır. O, Allah'a saygı ve hürmetin bir gereği olarak bu hareketi yapmamalıdır. Hz. Peygamber (s.a.v.) Kabe'ye girdiğinde oradan ayrılıncaya kadar gözünü secde mahallinden ayırmazdı.

Hz. Peygamber'in Kabe'ye Girişi: Hz. Peygamber (s.a.v.) Hicretten sonra Mekke'nin Fethi günü, Kaza umresi ve Veda haccı esnasında olmak üzere dört defa Kabe'ye girmiştir.

Kabe'ye Girmenin Sevabı:

Hz. Peygamber (s.a.v.), "Kim Kabe'ye girip namaz kılarsa günahlardan arınıp bağışlanmış ve sevap kazanmış olur." Bir diğer rivayette ise "bağışlanmış olarak oradan çıkar" buyurmuştur.
İbni Ömer Kabe'ye girme adabı hususunda şöye anlatır: "Kabe'ye girmek kötülüklerden sıyrılıp iyiliğe girmektir." Ata şöyle anlatır: "Kabe'nin bizzat kendi içinde iki rekat namaz kılmak bana Mescid-i Haram'da dört rekat kılmaktan daha sevimlidir." Yahya b. Ca'de b. Hübeyre "Oraya giren emniyette olur" (Âl-i İmran, 97) ayetinin anlamı hakkında "Oraya giren ateşten emin olur" demiştir.
Hafız Ebu Tahir Selefi, Kabe'ye girerken şu şiiri okumuştur:
"Kabe'de Rahman'ın güvencesine giren kimsede,
Kalır mı günah! Hayır! hayır kalmaz,
Bundan da öte hepisini bağışlar da!
Herkes güvenli, tertemiz döner yurduna!"
 
Üst