Meningokok Enfeksiyonları

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Meningokoksemi ve Meningokok Menenjit. Meningokok enfeksiyonları Neisseria meningitisin neden olduğu, ciddi klinik tablolarla seyreden mortalitesi yüksek bir hastalıktır.


İnvazif hastalık, meningokoksemi, meningokok menejiti veya her ikisininde birlikte olduğu tabloya yol açmaktadır. Kulukça süresi 1-10 gün arası olup, genellikle 4 günden kısadır.

Meningokoklar için tek doğal kaynak insandır. Bulaşma solunum yolu salgılarının damlacık şeklinde insandan insana bulaşması yada direk temasla ortaya çıkar. Hastalık, hasta bireyden çocuklara bulaşabildiği gibi, üst solunum yollarında bu enfeksiyonu taşıyan asemptomatik bireylerden de bulaşabilmektedir. Asemptomatik taşıyıcılık adölesan ve genç erişkinlerde %10'un üstündedir. Hastalığa her yaş grubunda rastlanırsa da genellikle 10 yaştan küçük çocuklarda görülmektedir. Özellikle 5 yaş altındaki çocuklarda önemlidir. Son yıllarda adölesan ve genç erişkinlerde arttığı bildirilmektedir.

İnvazif meningokokal hastalığa viral respiratuar enfeksiyonların predispoze faktör teşkil ettiği ileri sürülmekte, özellikle her iki hastalığın mevsimsel pik yaptığı dönemin kış sonu ve ilkbahar başı olduğu bildirilmektedir.

Bu hastalarla yakın temasta bulunanlar, enfeksiyon gelişmesi açısından daha yüksek risk altındadır. Hastalık sporodik vakalar şeklinde seyredebildiği gibi salgınlara de neden olabilir. Yuva, okul, askeri kamp, gibi yarı kapalı toplumlarda salgınlara yol açabilir. Bağışıklık sisteminde bozukluğu bulunan hastalar yüksek risk altındadır.

Kompleman(C5-9)Eksikliği:
Anatomik ve işlevsel asplenisi bulunan hastalar yüksek risk grubu oluşturmaktadır.

Etken Neisseria meningitids olup, 13 serogrubu bulunan gram negatif diplokoktur. Salgınlara yol açan serotipler bölgeden bölgeye değişebildiği gibi, yıllara göre de farklılık göstermektedir. İnvazif meningokok hastalığından başlıca 5 major serogrup sorumludur. Bu serogruplar A,B,Y ve W 135 dir.

Meningokoksemide başlangıç bulguları, ani yükselen ateş, titreme, halsizlik, bitkinlik ve aniden ortaya çıkan döküntülerdir. Ağır vakalarda hastalık süratle ilerlemekte, purpura, yaygın damar içi pıhtılaşma, şok, koma ve ölüm görülmektedir. Klinik tablo ani başlar ve süratle ilerler.

Meningokoksik menenjitte ateş, döküntü, kusma, baş ağrısı, karın ağrısı, titreme ve havale geçirme başlangıç belirtilerini oluşturmaktadır.

Bu tabloyu gösteren çocuklar süratle hekime gösterilmeli ve tedaviye vakit geçirilmeden başlanmalıdır. Geç kalınan vakalarda sekel ve moralite oranı çok yüksektir. Korunmada Meningokok aşıları önemlidir. Ülkemizde polisakkarit menongokok aşıları risk gruplarına uygulanmaktadır. 2 yaş altı çocuklar koruyuculuğu sınırlı ve kısa süreli olması nedeniyle rutin aşılama programına alınmamıştır. Aşılamadan sonra koruyucu antikor düzeyi 7-10 günde oluşmaktadır.

Gerek menongokoksemi ve gerekse meningokoksik menenjit süratle yayılabilen, klinik tablosu ani ve hızlı gelişen, mortatilesi yüksek sekel bırakabilen ciddi bir hastalıktır
 
Üst