Kurbanlık et saklama ve kullanım

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Kurban etini hemen buzdolabına kaldırmayın

Kurban etleri parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde (14 C'nin altında) hava alması sağlanarak (5-6 saati geçmemeli) bekletilmeli. Daha sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa iç kısımları soğumadığı için çok kısa sürede (2.gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır.

NERESİNDEN NE YAPILIR?

ANTREKOT
: Biftek rozbif (Izgara tava)

BONFİLE: Biftek turnado şatobiryan sulu ve sote yemekler roti şiş (Izgara tava sote usulü fırında)

SOKUM: Roti rozbif tencere yemekleri kebap biftek (Izgara breze ve roti usulü haşlama tava)

GERDAN: Kıyma tencere yemekleri kavurma (Haşlama sote usulü)
DÖŞ VE BOŞLUK: Kıyma tencere yemekleri (Haşlama)

KONTRNUA: Rosto soslu yemek kebap tencere yemekleri (Haşlama breze usulü fırında)

İNCİK: Osobuko salçalı ve sulu yemekler kıyma (Haşlama breze usulü fırında)

Eti paylaştırırken yoksulları unutmayın

Hz. Peygamber kurban etinin üçe taksim edilip bir bölümünün kurban kesmeyen yoksullara dağıtılmasını bir bölümünün akraba tanıdık ve komşularla paylaşılmasını birinin de evde bırakılmasını tavsiye etmiştir. Ailenin durumuna göre etin tamamı da evde bırakılabilir. Ancak toplumda muhtaçların arttığı dönemde kurban etinin çoğu hatta tamamı dağıtılabilir.

Deri temizlenip sonra da çok iyi tuzlanmalı

Kurban derisinin yüzümü ve muhafazası çok önemlidir. Soyum esnasında deriye zarar verilmemelidir. Deride meydana gelecek her bıçak yarası değerini azaltacak belki de kullanılamaz hale getirerek ekonomik zararlara yol açacaktır. Deriler 4-6 saat içinde mutlaka tuzlanmalı ve değerlendirileceği zamana kadar serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Derinin bekletilmeden verileceği yere ulaştırılması en iyisidir. Et ve yağ kalıntılarının bulunması durumunda bu kalıntılar deriye zarar verilmeden kazınmalı bunu takiben hemen soğutulmalı ve tuzlanmalıdır.

Deri Allah rızası için tasadduk edilmeli

Kurban kesen kimse etinden hem kendi yer hem de başkasına yedirir. Kurbanın derisi ihtiyaç varsa evde kullanılıryoksa tasadduk edilir. Menfaat karşılığı verilmez. Allah rızası için kesilen kurbanın derisini O'nun razı olacağı şahıs veya müesseselere vermek güzeldir.

Kavurma

Kurbanlık eti 24 saat dolapta dinlendirdikten sonra eti tencereye koyarız. Kısık ateşte pişene kadar kavururuz. İsteğe göre baharat kullanabilirsiniz. Karabiber pulbiber kekik kimyon

Not: Et yağlıysa yağ koymaya gerek yok yağsızsa sıvı yağ kullanılır.

Malzemeler: Et tuz karabiber pulbiber kekik kimyon

Karışık ızgara (Bonfile ve biftek)

Bonfile ve biftek porsiyon halinde dövülüp tuz karabiber pulbiber ve sıvıyağla terbiye edilir. 8 saat dinlendikten sonra tavadaızgara yapılır.

Pirzola: Pirzola dövüldükten sonra tuz ve kekikle terbiye edilir sonra tavada ızgara yapılır

Malzemeler: Et tuz karabiber pulbiber; sıvıyağlar
 
Son düzenleme:

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
KOYUN ETİ VE BÖLÜMLERİ

Ülkemizde etler arasında tercih edilen koyun eti et tüketiminin % 32'sini sağlamaktadır. Erkeğine koç yaşlı dişisine marya 1 yaşında olana toklu 2 yaşında olana şişek ve 1 yaşından küçüklerine kuzu adı verilen koyun eti koyun adı altında satılmaktadır. Bir ile üç yaş arasındaki koyunların etleri yağlı lezzetli ve besleyicidir. Yağ kaslarının çevresinde olduğu gibi kas liflerinin içinde de bulunur. Görünen yağları çıkarılmış olan koyun etinde % 2-4 oranında yağ vardır. Koyun etinin rengi pembe ve yağı beyazdır. Ülkemizdeki koyun cinsleri karaman dağlıç ve kıvırcık olmak üzere üç grupta toplanır. Bu cinsler arasında dağlıç ve kıvırcık koyunların etleri daha iyidir. Dişi koyun etleri sert erkek koyun etleri ise daha lezzetlidir. Koyun etleri haziran ve kasım ayları arasında daha lezzetli ve besleyici olur. 2-3 yaşından fazla olan koyun etleri de sertleşir.
Bu kurban bayramımız koyun etlerinin en lezzetli olduğu bir dönemdedir.

Koyun bölümleri bütün pişirme teknikleri için uygundur. Koyun başindan kızartma çorba söğüş ve terbiyeli yemekler yapılır. Gerdan söğüş haşlama çorba ve etsuyu için uygundur. Filetolar dilimler halinde kesilirse pirzolalar elde edilir ve ızgarada ya da pane olarak kızartılır. Koyunun iki budu ve sırtını kapsayan bölümü "baaren" olarak adlandırılır. Şiş yapılabildiği gibi fırında da kızartılabilir. Koyun kol ve butları sığır kol ve butlarına göre daha lezzetli ve yumuşaktır. Haşlanabileceği gibi fırında da kızartılabilir. Koyunun but tarafına yakın kaburga altı bölümüne "Pançeta" adı verilir.
 
Son düzenleme:
Üst