Kornea Hastalıkları ve Nakli

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Kornea Nedir?

Kornea, gözün en önünde yeralan ve görme işlevinde büyük rolü olan gözün saydam tabakasıdır.

Kornea Hastalıkları

Kornea Enfeksiyonları : Kornea, sürekli mikroplara ve çevresel etkenlere açık olması nedeniyle, bazı savunma mekanizmalarına sahiptir. Ancak bu bariyer bozulur ya da aşılırsa, keratit meydana gelir. Hazırlayıcı faktörlerin bazıları; blefarit, dakriyostenoz, büllöz keratopati, kuru göz, kontakt lens kullanımı, travma ve immünsupresif kullanımıdır.


Keratokonus
Kornea merkezinin kesifleşmesi ve incelmesi ile seyreden ilerleyici tipte bir hastalıktır.


Kuru Göz
Göz yaşı sıvısının eksikliğine bağlı gelişen göz kuruluğundan kaynaklanır, 40 lı yaşlardan itibaren sık görülebilen bir hastalıktır. Gözde yanma, kızarıklık, refleks yaşarma ve yabancı cisim hissi olabilir. Tedavisinde suni gözyaşı preparatları, punktum tıkacı ve cerrahi yöntemler uygulanır.


Kornea Depolanmaları
Arkus Senilis (genellikle ileri yaşlarda görülen limbusa yakın bir halka şeklinde yağ depolanmasıdır,görme bozukluğuna neden olmaz). Demir Çizgileri (fizyolojik, pterijium dokusunda,glokom cerrahisi filtrasyon blebinde ve keratokonusta görülebilir).

Kornea Distrofileri
Korneanın değişik katlarında kesifleşmeye yol açan metabolik fonksiyon bozukluğudur.10-30 yaşları arasında görülebilirler.


Kornea Nakli Nedir?

Gözün bozuk olan korneasının (saydam tabaka) sağlam bir kornea ile değiştirilmesi işlemine KORNEA NAKLİ veya tıp dilinde KORNEA TRANSPLANTASYONU ya da KERATOPLASTİ adı verilir.


Kornea nakli ameliyatı değişik amaçlarla yapılabilir. En çok optik amaç, yani bozulmuş olan görmeyi düzeltmek söz konusudur. Burada, hastanın saydam tabakasının bozulması (bulanıklaşması, beyazlaşması veya şekil değiştirmesi) sonucu azalan görmesinin arttırılması hedeflenmektedir.Bu durumda görmenin artması için gözün retinasının (sinir tabaka) sağlam olması şarttır. Ancak, bazen retina tabakası sağlam olmadığı halde görme yönünden bir kazanç sağlanamayacağı peşinen bilinerek sadece kozmetik amaçla da bu ameliyat yapılabilir. Yine benzer şekilde, kornea tabakasında kapanmayan yaralar veya delinme riski söz konusu ise tedavi amacıyla kornea nakli ameliyatı uygulanabilir.


Kornea naklini gerektiren durumlar şunlardır :
1. Kornea tabakasına ait yara, iltihapları (örneğin herpetik keratit, mikrobik keratit) sonucu korneanın saydamlığının bozulması
2. Kornea tabakasının saydamlığının kendiliğinden bozulması (kornea distrofisi denilen hastalıklar)
3. Kaza sonucu (kesici, delici cisimlerle veya kimyasal maddelerle) kornea tabakasının yaralanmasıyla saydamlığının bozulması
4. Daha önce geçirilen bir göz ameliyatından sonra (örneğin katarakt ameliyatı) kornea tabakasının su tutarak şişmesi sonucu, kornea ödemi adı verilen durumun ortaya çıkmasıyla kornea saydamlığının bozulması ve görmenin azalması
5. Kornea saydamlığının bozulmayıp kornea şeklinin ileri derecede bozularak korneanın deforme olması (örneğin keratokonus)
 
Üst