Katarakt

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Katarakt, göz içindeki doğal merceğin (lensin) görmeyi düşürecek şekilde şeffaflığını kaybederek opaklaşmasıdır. Katarakt geliştiğinde buzlu bir camın ardından bakıyor gibi görme ağrısız bir şekilde azalır.
Katarakt yaşlılık belirtisi olup, sıklıkla 60 yaşın üzerindeki kişilerde görülür ve nadiren doğuştan da olabilir. Bunların dışında göze gelen darbeler, kişinin diyabet hastası olması, geçirilmiş göz içi iltihapları, bazı ilaçların (kortizon gibi) uzun süreli kullanımı da katarakta sebep olabilir.Lensin opaklaşmasının durumuna göre hastalar önceleri uzak ya da yakın görme bozukluğundan şikayet ederler. Opaklaşma arttıkça hem uzak hem de yakın görmeler hastanın sosyal yaşantısını rahatsız edecek şekilde azalır.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Erken katarakt bulguları; yeni gözlükler, daha parlak ışık ya da okumak için büyüteç kullanmak gibi önlemlerle azaltılabilir. Ancak bu tür önlemlerin işe yaramadığı durumlarda tek tedavi seçeneği cerrahidir. Hastalığın, bilinen ve günlük kullanımda kanıtlanmış bir ilaç tedavisi yoktur.

KATARAKT CERRAHİSİ

Katarakt ameliyatı saydamlığını yitirmiş doğal lensin alınarak yerine suni bir lensin (merceğin) konulması ile yapılır. Cerrahi normal şartlarda damla anestezisi ile uygulanır. Kendinizi daha gevşemiş ve rahat hissedebilmeniz için bir anestezi uzmanı intravenöz olarak (damardan) hafif sedasyon verecektir. Katarakt cerrahisinin % 98’i ayaktan yapılır. Girişten hastaneden ayrılışa kadar tüm işlemler yaklaşık iki saatte tamamlanır. Çoğu hasta hiçbir ağrı hissetmez. Ameliyat sonrası ilk günlerde sıklıkla batma ve hassasiyet olacaktır. Görmeniz ameliyattan sonraki birkaç hafta boyunca bulanık olabilir , arkasından devamlı artacaktır.(Görmeyi azaltacak başka bir faktör yok ise , katarakt cerrahisi sonrası görmenin artma olasılığı % 90 ile 99 arasındadır.)

Hastanemizde katarakt cerrahisi deneyimli uzman hekimlerimizce ve son teknoloji olan Fako-Emülsüfikasyon yöntemi ile yapılmaktadır. Ameliyatlarda iğnesiz damla anestezisi uygulanır ve FDA/CE onaylı katlanır lensler yerleştirilerek cerrahi
10 – 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır.
lens_res.jpg


Multifokal Göz İçi Lensler İle Gözlükten Tamamen Kurtulun!

Katarakt ameliyatlarında göz içine yerleştirilen yapay merceklerin çeşitleri bulunmaktadır. Bunların büyük çoğunluğu (monofokal lensler) hastanın operasyon sonrası uzağı net görmesini sağlarken, yakın mesafe için hasta yine gözlük kullanmak durumundadır. Fakat operasyon sırasında göz içine yerleştirilecek “multifokal” lensler ile hem uzağı hem de yakını kusursuz görmek mümkündür.

Çeşitli göz kusurlarının tedavisinde kullanılan ve lazer teknolojisi gibi gün geçtikçe gelişen multifokal göz içi lensler standart lenslerle aynı kolaylıkla uygulanıyor ve iyi uygulandığı takdirde lazer cerrahisinin veremediği kadar kalıcı özellikler gösteriyor. Bu lensler çoğu zaman hastanın ömür boyu iyi görmesini sağlıyor. Ve hasta tek bir operasyonla hem katarakttan kurtuluyor, hem de uzak ve yakın görme problemi ortadan kalkıyor.
 
Üst