Kadınların camideki yerleri

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Kadınların camideki yerleri (20.05.2011 )

20.05.2011 tarihli “Kadınların camideki yerleri” başlıklı hutbe

OKUMA TARİHİ : 20.05.2011

بسم الله الرحمن الرحيم
قال الله تعالى:مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِنْ ذَكَرٍ أَوْ أُنْثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُمْ بِأَحْسَنِ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ قال رسول الله (صلعم): إِنَّمَا بُعِثْتُ مُعَلِّمًا

Değerli Müminler!

Camiler, toplumun her kesiminden insanı bir araya getiren ve Allah’a kulluk bilinciyle kaynaştıran mekanlardır. Peygamber Efendimizin Medine’yi teşriflerinden hemen sonra kalabileceği bir evi dahi yokken bir cami inşa etmesi ve onun bir bölümünü eğitim-öğretim faaliyetlerine ayırması İslâm toplumunda caminin merkezi bir önemi olduğunu göstermektedir.

“Ben muallim olarak gönderildim.”[1] buyuran Peygamberimiz kadınların eğitimine önem vermiş ve camiye gitmelerini teşvik etmiştir. Allah Resûlü’nün tavsiyelerine uyan hanım sahabiler de camilerin manevi ve ilmi atmosferinden, cemaatle eda edilen namazların feyiz ve bereketinden azami ölçüde istifade ediyorlardı. Hz. Peygamber’in cuma ve bayram hutbelerini, Mescid-i Nebevi’de yaptığı sohbetleri, Kur’an ayetleriyle ilgili açıklamalarını dinliyor, hatta merak ettikleri pek çok konuyu sormaktan çekinmiyorlardı. Hârise kızı Ümmü Hişâm (r.a) diyor ki: “Ben, Kâf sûresini cuma namazlarında Hz. Peygamberin dilinden öğrendim. Çünkü o, her cuma günü Kâf sûresini okurdu.”

Muhterim Müminler!

Asr-ı saâdette cami, ibadet yeri olmasının yanında bir ilim merkeziydi. Genç-yaşlı, kadın-erkek ayrımı gözetilmeksizin bütün müslümanlar camideki eğitimden istifade etmekteydi. Hz. Peygamber zaman zaman ashabına cami adabıyla ilgili bazı öğütlerde bulunuyor, kadın ve erkeklerin dikkat etmeleri gereken hususlara işaret ediyordu. Cami, kadınlar için aynı zamanda bilgi ve tecrübelerini paylaştıkları bir mekandı. Hayatla ilgili pek çok bilgiyi orada öğrenme imkanı buldular. Camide erkeklerin çoğunlukta olmaları sebebiyle kadınlar bazen Peygamber Efendimizi duymakta zorlanıyorlardı. Bunun üzerine Hz. Peygamber’e gelerek şöyle dediler: “Ey Allah’ın Resûlü, erkekler sizi dinleyip sohbetlerinizden istifade etme konusunda bizi geçtiler. Bize de özel bir gün ayırsanız?” Allah Resûlü hemen onlar için bir gün belirledi ve kadınlara özel vaazlar verdi. Ayrıca kadınlar için “babü’n-nisâ” adı verilen ve günümüze kadar varlığını koruyan özel bir kapı tahsis etmişti.

Kadınlar Mescid-i Nebevi’de hem vakit hem de cuma ve bayram namazlarına katılmışlardır. Mazeretli günlerinde bulunan hanım sahabilerin bile bayram namazlarında cemaatin gerisinde durduklarını, tekbirlere ve dualara katılarak bayram sabahının bereketli havasını ve heyecanını solukladıklarını, neşe ve coşkusunu diğer müminlerle birlikte yaşadıklarını görmekteyiz. Kadınların camiye gelmeleri sadece faziletinden dolayı Mescid-i Nebevi ile sınırlı değildi. Onlar Medine’deki diğer mahalle mescitlerine de devam ediyorlardı.

Merhamet Peygamberi Efendimiz camiye gelen kadınların durumlarını dikkate alır, onların sıkıntı çekmemelerine özen gösterirdi. Sözgelimi efendimiz namaz sırasında bir çocuğun ağladığını duyduğunda, annesini düşünerek namazı kısa tutardı.

Değerli Müminler!

Kadınlar Hz. Peygamber döneminde cami ve cemaatten azami ölçüde yararlandıkları halde İslam coğrafyasının genişlemesiyle birlikte farklı kültür ve geleneklerin etkisiyle onların camilerden yararlanmalarını kısıtlayıcı bazı uygulamaların ortaya çıktığını üzülerek ifade etmeliyiz. Ülkemizde de camilerimizin pek çoğunda hanımların rahatça ibadet edebilmeleri için yeterli imkanlar maalesef mevcut değildir. Oysaki kadınların sosyal hayat içinde daha fazla yer almaları ibadetlerini de evlerinin dışında yapmalarını zorunlu hale getirmiştir. Kadınların camilerin ulvi atmosferinden ve cemaatin bereketinden istifade etmeleri, huzur içerisinde ibadetlerini yerine getirmeleri için camilerimizde kadınlara ayrılan mekânlara daha nezih ve estetik bir görünüm kazandırılması amacıyla İstanbul Müftülüğü tarafından hazırlanan proje uygulama aşamasına gelmiştir. Bu çalışma neticesinde hanım kardeşlerimizin kendilerine ayrılan mekânlardan ibadet ruhuna yakışır nitelikte yararlanacaklarına inanıyoruz.

Allah yaptığımız ibadetleri kabul eylesin.

Dr. Kamil YAŞAROĞLU

İSAM
 
Üst