İlkokul mezununa ehliyet yasağı insan haklarına aykırı

YİĞİDO

Üye
Kademeli
İlkokul mezununa ehliyet yasağı insan haklarına aykırı
02 Temmuz 2011 / 09:50
İlkokul mezunlarına ehliyet kapısını kapatan yasa, 5 Temmuz'da yürürlükte.

Uygulamanın insan haklarına aykırı olduğunu savunan sivil toplum örgütleri karara tepkili. Düzenlemenin 8 yıllık zorunlu eğitimi özendirmek için 28 Şubat sürecinde yapıldığını ifade eden temsilcilere göre Avrupa'da bile ehliyet almak için okuma-yazma bilmek yeterli görülüyor.
Sürücü adaylarına 8 yıllık temel eğitimi zorunlu kılan yasa değişikliği 5 Temmuz'da hayata geçiyor. Uygulaması daha önce 3 kez ertelenen düzenlemeye itirazlar ise devam ediyor. Düzenlemenin etki alanında bulunan sivil toplum örgütleri, uygulamanın insan haklarına aykırı olduğunu savunuyor. 1996'da çıkan yasanın 28 Şubat'ın türevi olduğuna dikkat çekiyorlar. Ehliyet sahibi olmak için okuma-yazma bilmenin yeterli olacağı vurgulanırken, her bireyin kendi dönemindeki zorunlu eğitime tabi tutulması görüşü de çözüm önerileri arasında yer alıyor. Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları Birliği Derneği Genel Başkanı Vedat Şahin, söz konusu yasanın zorunlu 8 yıllık temel eğitimi özendirmek amacıyla 28 Şubat sürecinde çıkarıldığını ve bu sürecin türevi olduğunu ifade etti. Ulaşımın insanın en tabii ihtiyacı olduğunun altını çizen Şahin, "Hollanda ve İngiltere'de sürücü kursu işleten arkadaşlarımızla görüştük, kesinlikle temel eğitim şartı aranmıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde okuma-yazma bilmek ehliyet almak için yeterli görülüyor." dedi.
Devletin, temel eğitimi tamamlayamayan vatandaşları varsa burada kendi eksikliğini araması gerektiğini vurgulayan Şahin, vatandaşları eğitime teşvik ederken bir yandan da birilerine haksızlık edemeyeceğini anlattı. Dernek Başkanı, "Bu yasadan etkileneceklerin oranı yüzde 1 de olsa devlet o vatandaşların haklarını korumak zorundadır. Yasalarla vatandaşa 'ulaşım ihtiyacını otomobille yapamazsın' diyemezsiniz." şeklinde konuştu.
Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Engin Özmen de yasanın nakliyecilere olduğu gibi otobüs, minibüs ve taksi gibi toplu taşıma araçlarının olduğu sektörleri de olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Ulaştırma ve lojistik sektörünün en büyük probleminin şoför sıkıntısı olduğunu anlatan Özmen, "Bırakın 8 yıllık eğitimi, mesleki anlamda yetkin şoför bulmakta bile zorlanıyoruz. Oysa sektör 50 bin kişiye daha istihdam sağlayabilecek kapasitede." dedi.
Bahçelievler Minibüs Esnaf Odası Başkanı Halit Yılmaz ise odaya kayıtlı şoförlerin yüzde 70'inin ilkokul mezunu olduğuna değindi. Yılmaz, her bireyin kendi dönemindeki zorunlu eğitime tabi tutulması gerektiğini ifade etti. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu yetkilileri ise yasayı desteklediklerini belirterek trafik kazalarının yoğun olduğu bir toplumda kaza oranlarını düşürecek bir düzenleme olduğu görüşünde bulundu.
Zaman
 
Üst