Hz.ali(ra)'ın Sözü'nün Tahrici

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
من سمع النداء من جيران المسجد ، فلم يجب ، وهو صحيح من غير عذر , فلا صلاة له

Hz.Ali(ra) şöyle diyor: Kim mescidin duvarlarından ( komşularından) olupta ezanı işitipte o ezana icabet etmez ise ( yani namazı camide kılmazsa ) ve o sağlıklı bir halde bulunan özürü olmayan bir kişi ise onun namazı yoktur.

Hz.Ali'nin bu sözü Beyhâki de zayıf olarak (Sünenül Kübrada) ve Abdurrezzak Essana'ni'nin (Musannefinde) (senedini bulamadım) nakledilmiştir.

Nitekim İbn-i Abbas'ın -Allah ondan ve babasından râzı olsun- rivâyet ettiği hadiste Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:


(( مَنْ سَمِعَ الْنِدَاءَ فَلَمْ يُجِبْ، فَلاَ صَلاَةَ لَهُ إِلاَّ مِنْ عُذْرٍ.)) [ رواه الترمذي وابن ماجه وصححه الألباني في صحيح ابن ماجه ]


"Kim, ezanı işitir de ona icâbet edip mescide gelmezse, onun namazı yoktur. Ancak özür sahibi olan bundan müstesnâdır." (Tirmizî; hadis no: 217. İbn-i Mâce; hadis no: 793. Elbânî; "Sahih-i İbn-i Mâce", hadis no: 793'de "hadis sahihtir", demiştir.)

Bazı Alimler bu hadislerden cemaatle namazın farz olduğunu,diğer bazıları ise camiye mazeretsiz gitmezse evdeki kılacağı namazın (tam manasıyla) makbul bir namaz olmayacağını söylemişler.Ve buna ''Cemaatle namaz tek başına kılmaktan 27 derece daha fazladır' gibi bazı hadisleri delil göstermişler.

Sana'ni Musannefinde Hz.Ali'nin sözünü naklettikten sonra farklı rivayetler daha nakleder ki şöyledir :

Hz.Ali ve İbn Abbas (r.a) şöyle dediler : Ezanı işitipte icabet etmeyenin namazı yoktur.İbn Abbas diyor ki: Ancak illet (hastalık,gerekçe) ve mazeret bundan müstesnadır.

Hz.Aişe(r.anha)'den şöyle dediği rivayet olunmuştur: Kim nidayı işitirde icabet etmezse, hayırı istememiş ve kendisi hakkında hayır istenilmemiş olur.(Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, III, 57 ; Sana'ni,Musannef,no:1917)

Hz.Ali(ra):Mescidin komşusu için mescidde (kılınan yerden) 'den başka namaz yoktur.dedi.

.Sevri diyor ki : Hz.Aliye 'Mescidin komşusu kimdir? diye soruldu da o şöyle dedi : Ezanı işiten kimsedir.
 
Üst