Htm Formatındaki Dokümanların Chm Formatına Çevrilmesi

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Web sayfası (htm) formatındaki dokümanların windows yardım menüsü formatına çevrilmesi

HTML Help Workshop programının kullanılması

Not : Bu programı Microsoft Download Center adresinde aratarak ücretsiz download edebilirsiniz. (3.4 MB)
(Ofis 2000 kurulum CD lerinde bu program mevcuttur. -htmlhelp.exe programı-)


Programı Kurduktan Sonra Açıyoruz ve Aşağıda Yazılı Adımları Sırası İle Uyguluyoruz:


1) File Menusundan New seçeneğini seçiniz.
2) Açılan pencerede Project seçeneğini seçiniz.
3) Açılan pencerede işlem yapmadan ileri butonunu tıklatın
4) Açılan pencerede browse seçeneği ile web sayfası formatındaki dosyalarınızın bulunduğu klasörü işaretleyin, dosya adı alanına yardım dosyasına vermek istediğiniz ismi yazın. Aç butonuna tıklayın. Yazdığınız dosya olmadığı için yeni dosyayı oluşturacaktır.
5) Browse butonunun bulunduğu pencereye dönmüş olmanız gerekir. İleri butonunu tıklayın.
6) Açılan pencerede işaretleme yapmadan ileri butonunu tıklayın.
7) Son butonunu tıklayın.
8) Açılan pencerede OPTIONS başlığı altında 4 satır bilgi görüntülenmiş olması gerekir.
9) Sol tarafta üstten ikinci buton (Add/Remove Topic files)(üzerinde açık klasör ve kağıt resmi olan buton) tıklatın.
10) Açılan pencerede add butonunu tıklatın.
11) Yardım menüsü çalıştığında görüntülenecek ilk sayfanızı seçerek yardım dosyanıza ekleyin.
12) Ok butonuna basarak geri dönün.
13) OPTIONS başlığı altındaki satırların altında FILES başlığı ve onun altında eklediğiniz dosyanın ismini görmeniz gerekiyor.
14) OPTIONS başlığının üstündeki Contents seçeneğini işaretleyin.
15) Açılan pencerede Create a new contents file seçeneğinin işaretli olduğunu görmeniz gerekiyor.
16) Ok butonunu tıklayın. Açılan pencerede web dosyalarının bulunduğu klasöre geçerek, yardım dosyasına verdiğiniz ismi yazınız. Kaydet seçeneğini seçtiğinizde dosya kaydedilerek. OPTIONS başlığının bulunduğu pencerenin benzeri bir pencere BOŞ olarak açılacaktır.
17) Sol taraftaki klasör simgesine (insert a heading) tıklayın. Açılan penceredeki Entry Title başlığının altındaki kutuya yardım menüsününde yer alacak konulardan biri için başlık yazın Tamam tıklatın.
18) Sol taraftaki sayfa simgesine (insert a page) tıklayın. Do you want şeklinde başlayan bir mesaj alırsanız evet butonuna tıklayarak mesajı onaylayın.
19) Açılan penceredeki Entry Title başlığının altındaki kutuya yardım menüsününde yer alacak konunun başlığını yazın. Add veya Add/edit butonlarından birine tıklayın.
20) Browse butonu yardımıyla File or URL başlığı altındaki kutuya yardım menüsüne ekleyeceğiniz web sayfası formatındaki dosyanın ismini yazdırın.
21) Eğer dosyadaki yer imi ile belirtilmiş bir yere konumlanmak istiyorsanız dosya isminden sonra # işareti koyun. Bu işaretten sonra yer imi ismini yazınız. Örneğin : turkce.htm#U2K5 şeklindeki yazılım ile turkce.htm dosyası içinde U2K5 (ünite 2 konu 5) isimli yer iminin bulunduğu konuma ulaşılır.

22) Ok butonuna basınız. Konu başlığını yazdığınız pencereye dönmüş olmanız gerekiyor. Tamam butonuna basınız.
23) Sayfanız klasör simgesinin altına yerleşmediyse sol taraftaki yukarı aşağı tuşlarının yardımıyla istediğini yere konumlandırabilirsiniz.
24) Onsekizinci maddeden sonraki işlemleri tekrarlayarak yardım menüsüne diğer dokümanlarınızı ekleyebilirsiniz. Yeni konu başlığı için 17. maddeden sonraki işlemleri tekrarlayın.
25) Yukarıdaki gözlük simgesi olan buton ile açık klasör simgesi olan buton arasındaki butona (Compile HTML file) tıklayın. Açılan pencerede compile butonuna tıkladığınızda yardım dosyanız oluşacaktır. Compile işlemi sırasında yapılan işlemler ve varsa hatalar açılacak pencereye yazılacaktır.
26) Oluşan chm dosyası hatasız çalışıyorsa sonuç başarılıdır. Fakat problemli çalışmalar için oluşan dosyaları silerek işlem sırasını tekrarlamak yararlı olacaktır.




Chm formatındaki bilgilerin word ortamına aktarılması.

1) Chm dosyanın sağ tarafındaki pencerede (konu anlatımlarının bulunduğu pencere) sağ tuş tıklayın kaynağı görüntüle seçeneğini işaretleyin. Html dosyaları düzenlemek için kullandığınız program açılarak kaynak görüntülenecektir.
2) Html dosyalarını düzenlemek için kullandığınız program (açılan program) not defteri programı ise dosya menüsünden farklı kaydet seçeneğini seçiniz. Kayıt türünü tüm dosyalar yaparak , dosya adı bölümüne bir isim yazın ve dosya isminden sonra . koyarak htm yazarak kaydedin. (Dikkat kayıt türünü tüm dosyalar yapmazsanız uzantıyı htm olarak yazsanız bile txt uzantısı ile kaydeder)
3) Html dosyalarını düzenlemek için kullandığınız program (açılan program) not defterinden farklı bir program ise web sayfası formatını kullanarak kayıt yapabilirsiniz.
4) Daha sonra word programını veya html düzenleme programlarından birini kullanarak istediğiniz işlemleri yapabilirsiniz.



 
Üst