Hayır Olsun, Ne Gördün Rüyanda

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
[h=2]rüya tabiri ,islami rüya tabirleri,rüyo üzerine peygamber efendimizin sözleri , peygamber efendimizden rüya tabiri , rüyadaki görülen nesnelere göre rüya tabiri, islami rüya yorumları,Rüyada hangi nesne ne anlama geliyor[/h]
Rüyada hangi nesne ne anlama geliyor?

'Hayır olsun, ne gördün?'

Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) “En doğru rüyalar, seher vakti görülen rüyalardır.” buyuruyor. Rüyaların sabah vakti yorumlanmasının da daha doğru olduğunu belirtiyor.

ruyaya.jpg


Bir gün Ümmü’l Fadl adındaki bir kadın sahabi, Peygamber Efendimiz’e (sallallahu aleyhi ve sellem) gelerek şöyle der: “Rüyamda gördüm ki, sanki evimde Senin bir parçan var.” Hz. Peygamber, “Gördüğün rüya hayırdır; Fatıma bir erkek çocuk doğuracak, sen de onu emzireceksin.” buyurur. Bir zaman sonra Allah Resûlü’nün dediği gibi olur. Hz. Fatıma, Hz. Hasan’ı dünyaya getirir, Ümmü’l Fadl da onun sütannesi olur.

Ümmü Fadl gibi birçok sahabinin rüyasını yorumlayan İki Cihan Serveri (sallallahu aleyhi ve sellem), ‘Mü’minin rüyası, peygamberliğin 46 parçasından bir parçadır.” buyuruyor. Öyle ki tabir için sabah namazlarından sonra zaman ayırır, “İçinizden kim bir rüya görmüşse anlatsın ki ben onu yorumlayayım.” derdi. Ayrıca kendisi gibi başkalarının da rüya yorumlamasını uygun görürdü. Ancak rüyayı anlatırken ve yorumlatırken birtakım hususlara dikkat edilmesini tavsiye ederdi.

Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) bir hadis-i şerifte “En doğru rüyalar, seher vakti görülen rüyalardır.” buyuruyor. Ayrıca rüyanın sabah vakti yorumlanmasının da daha doğru olduğu belirtiliyor. Bazı âlimler, bu durumu sabah vaktinde görülen rüyanın tam olarak hatırlanabilmesi ve yorumlayacak kişinin de henüz zihni başka şeylerle meşgul olmamasıyla açıklıyor. Böylece kişi, daha isabetli yorumlar yapabiliyor.

Kötü bir rüya görüldüğünde sol tarafa tükürülmeli

Rüyaların kişi üzerindeki etkisine işaretle bir hadiste Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem), “Sizden biri kötü bir rüya gördüğünde sol tarafına üç kere tükürsün, sonra da onun şerrinden Allah’a sığınsın. Böyle yaptığı takdirde rüyadan dolayı bir zarar görmeyecektir.” buyuruyor. Bununla birlikte kötü rüya görenlerin namaz kılması da öneriliyor. Ayrıca her rüyanın herkese anlatılması sakıncalı olabilir. Bu hususta dikkatli olunması gerekiyor. Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) kötü rüyaların kimseye anlatılmamasını özellikle tavsiye ediyor.

Kötü rüyaların anlatılmamasına İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimler Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hidayet Aydar şöyle yorum getiriyor: “Yorumlanan kötü rüyanın etkisiyle hoş olmayan durumların gerçekleşebileceği gibi bir beklenti içine girilebiliyor. Bu durum da kişinin psikolojisini bozuyor.” Peygamberimiz’de (sallallahu aleyhi ve sellem) görülen rüyanın anlatılıp tabir edilmediği sürece bir kuşun ayağında asılı olduğunu; yorumlanınca vaki olduğunu belirtiyor.

Ed-Dâremî Hazretleri’nin rivayet ettiği bir hadisi şerifte bu durumu açıklayan bir örnek görüyoruz. Hadise göre bir adam, hamile eşini evde bırakıp ticaret için şehir dışına çıkar. Kadın rüyasında evinin direğinin çöktüğünü ve şaşı bir erkek çocuk dünyaya getirdiğini görür. Rüyasını da Efendimiz’e anlatır. Resûlullah bu rüyayı “Senin kocan Allah’ın izniyle sana iyi bir şekilde ve sağlam olarak dönecek, ayrıca sen iyi bir çocuk dünyaya getireceksin.” şeklinde yorumlar. Kadın bu rüyayı birkaç kez görür, her seferinde gelip İki Cihan Serveri’ne yorumlatır. O (sallallahu aleyhi ve sellem) da hep aynı şekilde tabir eder. Yine bir gün kadın, Peygamberimiz’i evde bulamayınca, rüyasını onun yerine Hz. Aişe’ye anlatır. Hz. Aişe, “Eğer dediklerin doğruysa, kocan ölecek ve sen kötü bir çocuk dünyaya getireceksin.” der. Kadın çok üzülür ve ağlar. O sırada Allah Resulü gelir, durumu öğrenir ve Hz. Aişe’ye “Bir Müslüman’ın rüyasını yorumladığın zaman, onu hayra yor. Çünkü rüya, yorumlandığı gibi çıkabilir.” buyurur. Sonunda, rüya Hz. Aişe’nin dediği gibi çıkar. Kadın bir çocuk dünyaya getirir, kocası da vefat eder.

Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) görülen iyi ve güzel rüyalarla ilgili de ümmetine bazı önerilerde bulunuyor. İyi ve güzel bir rüya görüldüğünde sadece sevdiklerimize anlatmamızı tavsiye ediyor. Bu şekilde davranıldığında hayır hâsıl olacağının müjdesini veriyor. Başka bir hadisi şeriflerinde ise, rüyayı sadece bilgili ve iyi nasihatler yapan kişiye anlatmayı tavsiye ediyor. Ayrıca yoruma başvurulduğunda da ehil kimselerden yardım istenmesini tavsiye ediyor. Bununla birlikte rüyaların ehil olmayan kişilere anlatılıp, bu yorumlara göre hareket etmenin doğru bir davranış olmadığı da unutulmamalı.

Rüyada hangi nesne ne anlama geliyor?

İbn Sirin, Ed-Dineveri, En-Nablusi, Ed-Daremi Hazretleri gibi âlimler rüyada görülen bazı nesnelerin hangi anlamlara gelebileceğine şöyle yorum getiriyorlar:

Süt: Doğallık, temizlik

Gemi: Kurtuluş

Kadın: Hayır

Deve: Üzüntü

Akan çeşme: Amel

Ayaktaki bağ: Dinde sebat etmek

Boyundaki demir köstek: Azap görmek

Yeşil renk: Bolluk, mutluluk, umut, huzur,

Vefat eden bir kişinin beyaz elbiseler içinde olması: Ölen kişinin iyi halde bulunması, cennet ehlinden biri olması

Peygamber Efendimiz (sas): Hak, doğruluk, hayır
 
Üst