Haram Yediriyorlar-Gıda Jelatini

kurtuluş

KF Ailesinden
Özel Üye
Gıda jelatini hakkında bilinmesi gerekenler

Yaklaşan 'Ramazan Bayramı' nedeniyle bazı tüketiciler yoğun bir şekilde şeker ve çikolatalarla ilgili sorular yöneltmektedirler. Bu nedenle şeker ve çikolata için önemli bir ayrıntıları sizlerle paylaşıyoruz. Bir gıda maddesinde iki temel noktaya dikkat edilmelidir. Sağlıklı katkı maddeleri ile hijyen koşullarına riayet edilerek ve bayat olmayan sağlık ürün olması diğeri ise hayvansal yada hayvansal bir katkı içeriyor ise bu katkının 'helal' olup olmamasıdır. Öteyandan bazı kimselerin bazı ürünlerin ambalajlarında kullanılan jelatin ile gıda jelatinini karıştırdıkları görülmektedir.




Gıda maddelerine katılan jelatinin menşei'ni kamuoyuna açıklamak için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın değişik Gıda Kontrol Laboratuarları ile aylar önce temasa geçtik. Bu laboraturalrdan bazıları bu analizleri yapabileceklerini ancak analiz kitlerinin olmadığını belirttiler ve bizi Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Laboratuarlar Şube Müdürlüğü'ne yönlendirdiler. Şube Müdürü ile yapılan görüşmelerde analiz için Ankara il Gıda Kontrol Laboratına yönlendirildik. 3 aydır kit beklerken bugün süpriz bir cevapla karşılaştık. "Biz gıdalara katılmamış ham madde halindeki jelatinlerin menşei analizini yapabiliriyoruz. Ancak gıdaya katılmış olanları yapamıyoruz." Bunun üzerine şube müdürlüğü ile tekrar görüşülünce aynı cevabı aldık. Bu durumun vuzuha kavuşması için hemen 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu'ndan yararlanmaya karar verdik ve aşadaki soruları Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na yönelttik.


İŞTE SORULAR

TARIM VE KÖY İŞLERİ BAKANLIĞI’NA

1- Gıda maddelerine katılmış olan ‘gıda jelatini’ katkı maddesinin menşei (balık, sığır, tavuk, domuz veya karışık) analizini Bakanlığınız laboratuarlarında yaptırabilir miyim?

2- Mümkün ise hangi laboratuar müdürlüğünüze müracaat etmeliyim?

3- Bakanlığınıza bağlı laboratuarlarda bu analiz yapılamıyor ise bakanlığınız laboratuar şube müdürlüğünce bu analizlerin Türkiye’de hangi laboratuarlarda yapıldığını bilgisine haiz ise bildirilmesini?

4- Birinci ve ikinci sorularımın cevapları olumsuz ise Türk Gıda Kodeksi’ne göre gıda maddelerine üretim aşamasında katılmasına izin verilen ‘gıda jelatini’nlerine yönelik yapılan denetimler sonrasında alınan numunelerin analizlerinin yapılamadığı anlamına mı gelmektedir?

Yukarıdaki sorularımıza 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu Hükümlerine göre yanıtlanmasını talep ederim.

4.10.2007

Gelen sonuçları sizlerle paylaşacağız. Ancak öncesinde yoğun sorulara cevap teşkil edecek bazı bilgileri aşada bilgilerinize sunuyoruz.

J E L A T İ N N E D İ R ?

Jelatin, hayvanların deri ve kemiklerinden elde edilen bir katkı maddesidir ve protein olarak bilinir.

Jelatin üretiminde, hammaddenin temizlenip hazırlanması aşamasından sonra birbirini takip eden şu işlem basamakları vardır:

- Ön işlemler - Extraksiyon - Saflaştırma - Konsantrasyon- Kalite kontrol - Kurutma - Öğütme - Eleme- Harmanlama

Ön işlemlerde, asit uygulaması ile A tipi jelatin, baz uygulaması ile B tipi jelatin elde edilir. A tipi jelatin kemik ve domuz derisinden, B tipi jelatin kemik ve inek derisinden elde edilir.

Kullanım Alanları:- Gıda - Kozmetik - Eczacılık - Fotografçılık - Gübreler - Kaplamalar - Microenkapsülasyon - Beslenme - Yıkama ürünü - Temizleme ürünü


Jelatinin Fonksiyonları:- Köpürmeyi sağlayıcı- Emülgatör- Kristalizasyonu düzenleyici - Stabilizör - Jelleştirme- Bağlama- Film oluşturucu- Kremleştirme ajanı- Durultma ajanı - Koloidal yapıyı koruyucu - Koyulaştırıcı - Yapışma ajanı - Diğer

Gıdaların protein açısından zenginleştirilip yağ ve karbonhidrat oranının azaltılmasında da jelatin kullanılır.

Gıdalardaki Kullanım Alanları:- Şekerlemeler - Tatlılar - Süt ürünleri - Et ürünleri,- Soslar- Çorbalar- İçecekler - Fırın ürünleri

Fonksiyonel Özellikleri- Jelleşme ajanı olarak jöleli tatlılar, etler, şekerlemeler, et soslarında kullanılır.- Yapı sağlayıcı olarak lokum, koz helvası, kremalar, sufleler, fırın ürünleri ve diğer ürünlerde kullanılır.- Bağlama ajanı olarak rulo etler, konserve etler, şekerlemeler, peynirler, süt ürünleri ve diğer ürünlerde kullanılır.- Durultma ajanı bira, şarap, meyve suları ve diğer ürünlerde kullanılır.- Film oluşturucu olarak meyvelerin kaplanmasında ve etlerde kullanılır.- Koyulaştırıcı olarak toz içecekler, et suyu, soslar, çorbalar, pudingler, jöleler, şuruplar, süt ürünleri ve diğer ürünlerde...- İşlem yardımcısı olarak tadlandırıcılar, yağ, vitamin ve renklendiricilerin mikroenkap-sülasyonunda kullanılır.- Emülgatör olarak çorbalar, soslar, tadlandırıcılar, et ürünleri, kremalar, şekerlemeler, süt ürünleri ve diğer ürünlerde kullanılır- Stabilizör olarak krem peynirler, çikolatalı sütler, yoğurt, buzlandı-rılan ürünler, kremalar, don-muş tatlılar ve diğer ürünlerde...- Yapışma ajanı olarak şekerlemeler ve et ürünlerinde kullanılır.- Köpürmeyi sağlayıcı olarak şekerlemeler, kremalar, dondurmalarda kullanılır. - Kristalizasyonu düzenleyici olarak dondurmalar, buzlu ürünler, donmuş tatlılarda kullanılır.- Jelatin, kozmetik alanında saç ve cilt bakım ürünlerinin üretiminde kullanılır.- Eczacılıkta ise en yaygın kullanım alanı, yumuşak ve katı jelatin kapsüllerin üretimidir.- Fotoğrafçılıkta ise fotoğraf filmlerinin üretiminde kullanılır.

ŞİMDİ SORMAK LAZIM... Kullanım alanı bu kadar yaygın olan jelatinin hammaddesinin ne olduğu hususunda bir Müslüman bir tüketici olarak duyarsız kalabilir misiniz?


Jelatin üretiminde büyük oranda domuz kullanıldığını bile bile, firmaların beyanını esas alarak jelatinli ürünleri tüketmeye devam mı edeceğiz?


441 Jelatin
Önceden 485 olarak adlandırılmış

Kaynağı: Kemik ve deri gibi hayvan yan ürünlerinden elde edilir. Bütün hayvan türlerinden üretilebilir.

Fonksiyon ve Özellikleri: Kıvam arttırıcı ve jelleştirici özelliktedir.

Ürünler: Birçok farklı üründe kullanılır.

Kabul edilebilir günlük alım miktarı: Belirlenmemiştir

Yan etkileri: Gıdalar içerisinde kullanımında bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.

Kullanımındaki sınırlamalar: 441; yalnızca et yemeyen vejeteryenler ve etin yanı sıra süt ve süt ürünleri de yemeyen vejeteryenler tarafından kullanılamaz. Ürünün kaynağının tam olarak bilinememesinden dolayı Müslümanlar ve Yahudiler gibi din grupları tarafından kullanımı sınırlandırılmıştır. Ne yazık ki, kaynak ile ilgili bilgi sadece üreticiden sağlanabilir. Özel helal jelatini, sığırdan elde edilerek üretilir.


E441 Gelatin (Jelatin) alerjen olabilir. Hayvanlardan elde edilmektedir. Yaygın olarak Domuz’dan elde edilir. Alerjik ve astımlılar sülfitlerden sakınmalıdır!.

BAYRAM ŞEKER VE ÇİKOLATALARI

Türkiye hemen her alanda gıda terörünün kol gezdiği bu güzden de hemen herkesin tehdit altında olduğu bir ülke. Tarım, Sağlık ve Sanayi Bakanlıklarının gerekli ve yeterli denetimleri yapmaması ve usulüne uygun üretim yapanların adeta cezalandırılıp haksız rekabetin teşvik edildiği bir ülkede Bayramlarda bolsa tüketilen şekerler ülke insanın sağlığını tehdit etmektedir.

Ramazan ve Kurban Bayramları öncesi, çikolata ve şeker ürünlerindeki artışı fırsat avcılarının iştahını kabartmaktadır. Kötü şartlarda ve kalitesiz malzeme ile üretilen ve birçoğu bozuk ve sağlıksız olan çikolatalar, ucuz fiyatla satışa sunulabilmektedir


Paranın sahtesini üreten insan için gıdanın sahtesini daha kolay üretmektedir. Paranın sahtesi ekonomik zarara neden olurken gıdanın sahtesi beden be ruh sağlığımızı tehdit etmektedir.


Çikolata, kakao ve kakao yağı içeren bir üründür. Sütlü çikolatalarda ise ilave olarak süt tozu ve süt yağı bulunur. Çikolata bileşimine giren fındık ve fıstık gibi hammaddelerin kalitesiz olması durumunda birçok hastalığa yol açabilmektedir. Çikolata üretiminde kullanılan malzemelerin sahtesinin yanında üretim yapılan ortamın gerekli hijyenik şartları taşımaması nedeniyle hastalık yapıcı bakterilerin çikolataya bulaşabilmekte ve Ramazan’da elde ettiğimiz sağlığımızı Ramazan Bayramında yediğimiz bozuk, kalitesiz çikolata ve şekerlerle yeniden bozmaktayız.


Ramazan Bayramı öncesi bazı merdiven altı üretim yapan kişiler, basiretsiz üreticiler, çikolata yapımında kakao yerine harnup, fındıkkabuğu, leblebi tozu ya da soya unu kullanarak sağlıksız ve kalitesiz çikolata üretmektedirler. Bazıları üreticiler ise son kulanı tarihi geçmiş ya da bozulmuş, bayatlamış çikolata ve şekeri yeniden işleyip piyasaya sürebilmektedir.


ÇİKOLATADA ‘LİKÖR’ ŞEKERDE ‘DOMUZ’ TEHLİKESİ

Artık moda cümle gıda ürünlerinin Türkçe ve Arapçası’na “Mamulleriz hiçbirinde domuz ve domuzdan mamul katkı yoktur” ve “Mamulleriz hiçbirinde alkol ve çözeltileri yoktur” ibarelerinin yazılması ticari bir moda olmuştur. Modadır çünkü bu ibareleri yazan firmaların birçok ürününde ‘Jelâtin’ katkısı vardır. Kimileri ise ‘Hayvansal jelâtin’ kimileri ‘sığır jelâtini’ kimileri ise yenilebilir jelâtin şeklinde yazmaktadır. Ancak bu firmaların hiçbiri Jelâtin satın aldıkları ülke ya da üreticinin adını verememektedir. Kaldı ki sığır jelâtini helaldir demek imkânsız. Sığır’ın helal olabilmesi için İslami usullere kesilmiş olması gerekir. Bu nedenle bu moda tabir mütedeyyin Müslüman ve Yahudi tüketiciler açısından hiçbir anlam ifade etmemelidir. Özellikle birçok yumuşak şekerde domuzdan mamul jelâtin yer alırken çikolatada ise bir alkol türevi olan ‘likör’ yer almaktadır.


Şekerler ve çikolatalarda bitkisel yağ yerine ucuz mutfak atığı sağlar ile domuz yağı tercih edildiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra tatlandırıcı olarak sıvı ya da kristal gerçek şeker yerine yapay sağlıksız tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra gıda boyası adı altında hayvansal ve sağlıksız yapay özdeş aromalar ve gıda boyaları ile âdete bayram değil zehir tüketilen günler yaşatılıyor.


İYİ VE KÖTÜ ÇİKOLATA NASIL AYIRT EDİLİR

- İyi bir çikolatayı anlamak için kutuyu açtığınızda çikolatanın kokusunda kimyasal ya da keskin şeker kokusu varsa çikolatanız kalitesiz demektir.

- Çikolatanın rengi koyu kızıldan koyu kahveye arasında bir renktir. Rengi parlak ve canlı olmayan çikolata kalitesiz demektir.
- Çikolatanın yüzeyinde küçük beyaz noktacıklar halinde oluşan çiçeksi beneklere dikkat edilmelidir. Bu durum ürünün bayat olduğunu gösterir.

- Kaliteli çikolata ağızda erir. Çünkü kakao yağı insan vücudu sıcaklığında erime özelliğine sahiptir. Ağız ısısında çikolata erimiyorsa çikolatada kakao yağı dışında sağlıksız yağ kullanılmış demektir.

- Çikolatayı kırıp çıkardığı sese kulak verin. Sağlıklı kakao yağından yapılan çikolata 'çat' diye kırılır ve ufalanıp parçaları etrafa savrulmaz.


ALTERNATİF BAYRAM İKRAMLARI

Bazı şeker ve çikolatalar içerdikleri sağlıksız katkılar ile Müslüman ve Yahudiler için domuz veya sağır jelatini ve alkol gibi haram katkılar ile gıda boyası ve suni tatlandırıclar gibi kötü malzemeler yüzünden büyük risk taşımaktadır. Bayramlarda doğala dönülüp çikolata ve şeker yerine Hurma, Badem, Fındık, Dut kurusu, Kaysı kurusu" vb sağlıklı ve besleyici yiyeceklerin ikram edilmesini tavsiye ediyoruz.

BAYRAM ŞEKER VE ÇİKOLATALARI

Türkiye hemen her alanda gıda terörünün kol gezdiği bu güzden de hemen herkesin tehdit altında olduğu bir ülke. Tarım, Sağlık ve Sanayi Bakanlıklarının gerekli ve yeterli denetimleri yapmaması ve usulüne uygun üretim yapanların adeta cezalandırılıp haksız rekabetin teşvik edildiği bir ülkede Bayramlarda bolsa tüketilen şekerler ülke insanın sağlığını tehdit etmektedir.

Ramazan ve Kurban Bayramları öncesi, çikolata ve şeker ürünlerindeki artışı fırsat avcılarının iştahını kabartmaktadır. Kötü şartlarda ve kalitesiz malzeme ile üretilen ve birçoğu bozuk ve sağlıksız olan çikolatalar, ucuz fiyatla satışa sunulabilmektedir


Paranın sahtesini üreten insan için gıdanın sahtesini daha kolay üretmektedir. Paranın sahtesi ekonomik zarara neden olurken gıdanın sahtesi beden be ruh sağlığımızı tehdit etmektedir.


Çikolata, kakao ve kakao yağı içeren bir üründür. Sütlü çikolatalarda ise ilave olarak süt tozu ve süt yağı bulunur. Çikolata bileşimine giren fındık ve fıstık gibi hammaddelerin kalitesiz olması durumunda birçok hastalığa yol açabilmektedir. Çikolata üretiminde kullanılan malzemelerin sahtesinin yanında üretim yapılan ortamın gerekli hijyenik şartları taşımaması nedeniyle hastalık yapıcı bakterilerin çikolataya bulaşabilmekte ve Ramazan’da elde ettiğimiz sağlığımızı Ramazan Bayramında yediğimiz bozuk, kalitesiz çikolata ve şekerlerle yeniden bozmaktayız.


Ramazan Bayramı öncesi bazı merdiven altı üretim yapan kişiler, basiretsiz üreticiler, çikolata yapımında kakao yerine harnup, fındıkkabuğu, leblebi tozu ya da soya unu kullanarak sağlıksız ve kalitesiz çikolata üretmektedirler. Bazıları üreticiler ise son kulanı tarihi geçmiş ya da bozulmuş, bayatlamış çikolata ve şekeri yeniden işleyip piyasaya sürebilmektedir.


ÇİKOLATADA ‘LİKÖR’ ŞEKERDE ‘DOMUZ’ TEHLİKESİ

Artık moda cümle gıda ürünlerinin Türkçe ve Arapçası’na “Mamulleriz hiçbirinde domuz ve domuzdan mamul katkı yoktur” ve “Mamulleriz hiçbirinde alkol ve çözeltileri yoktur” ibarelerinin yazılması ticari bir moda olmuştur. Modadır çünkü bu ibareleri yazan firmaların birçok ürününde ‘Jelâtin’ (Gelatine) katkısı vardır. Kimileri ise ‘Hayvansal jelâtin’ kimileri ‘sığır jelâtini’ kimileri ise yenilebilir jelâtin şeklinde yazmaktadır. Ancak bu firmaların hiçbiri Jelâtin satın aldıkları ülke ya da üreticinin adını verememektedir. Kaldı ki sığır jelâtini helaldir demek imkânsız. Sığır’ın helal olabilmesi için İslami usullere kesilmiş olması gerekir. Bu nedenle bu moda tabir mütedeyyin Müslüman ve Yahudi tüketiciler açısından hiçbir anlam ifade etmemelidir. Özellikle birçok yumuşak şekerde domuzdan mamul jelâtin yer alırken çikolatada ise bir alkol türevi olan ‘likör’ yer alabilmektedir.


Şekerler ve çikolatalarda bitkisel yağ yerine ucuz mutfak atığı sağlar ile domuz yağı tercih edildiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra tatlandırıcı olarak sıvı ya da kristal gerçek şeker yerine yapay sağlıksız tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra gıda boyası adı altında hayvansal ve sağlıksız yapay özdeş aromalar ve gıda boyaları ile âdete bayram değil zehir tüketilen günler yaşatılıyor.


İYİ VE KÖTÜ ÇİKOLATA NASIL AYIRT EDİLİR

- İyi bir çikolatayı anlamak için kutuyu açtığınızda çikolatanın kokusunda kimyasal ya da keskin şeker kokusu varsa çikolatanız kalitesiz demektir.

- Çikolatanın rengi koyu kızıldan koyu kahveye arasında bir renktir. Rengi parlak ve canlı olmayan çikolata kalitesiz demektir.

- Çikolatanın yüzeyinde küçük beyaz noktacıklar halinde oluşan çiçeksi beneklere dikkat edilmelidir. Bu durum ürünün bayat olduğunu gösterir.

- Kaliteli çikolata ağızda erir. Çünkü kakao yağı insan vücudu sıcaklığında erime özelliğine sahiptir. Ağız ısısında çikolata erimiyorsa çikolatada kakao yağı dışında sağlıksız yağ kullanılmış demektir.

- Çikolatayı kırıp çıkardığı sese kulak verin. Sağlıklı kakao yağından yapılan çikolata 'çat' diye kırılır ve ufalanıp parçaları etrafa savrulmaz.


ALTERNATİF BAYRAM İKRAMLARI

Bazı şeker ve çikolatalar içerdikleri sağlıksız katkılar ile Müslüman ve Yahudiler için domuz veya sağır jelatini ve alkol gibi haram katkılar ile gıda boyası ve suni tatlandırıclar gibi kötü malzemeler yüzünden büyük risk taşımaktadır. Bayramlarda doğala dönülüp çikolata ve şeker yerine Hurma, Badem, Fındık, Dut kurusu, Kaysı kurusu vb sağlıklı ve besleyici yiyeceklerin ikram edilmesini tavsiye ediyoruz.

---0---

Katkı Üreticisine SoruHej, Hvofor laver I ikke % 100 vegetabiliske vingummier. I danmark lever der mange muslimer, jøder og vegetare.Jeg finder ikke %100 vegetabiliske vingummier i danske supermarkeder. Muslimerne spiser ikke gelatine, lecitin eller E471 fra svin. Hilsen


Niçin % 100 bitkisel olan bir yumuşak şeker üretmiyorsunuz? Danimarka’da birçok Müslüman, Yahudi ve vejeteryan insan yaşıyor. Marketlerde %100 bitkisel katkılı yumuşak şeker bulamıyoruz. Müslümanlar, Domuzdan elde edilmiş gelatin, lecitin ve E 471 gibi bazı katkıları içeren gıdaları yiyemiyorlar. Selamlar H. Kayhan

Katkı Üreticisinin CevabıTak for din henvendelse. Haribo Lakrids A/S anvender en gelatine fremstillet af gris og har nogle specielle egenskaber. Den giver en bl.a. en speciel mundfornemmelse, måden den smelter i munden på, fasthed og bid. Disse egenskaber og kvalitetstegn for Haribo produkter kan vi desværre ikke opnå med vegetabilsk gelatine. Med venlig hislen Haribo Lakrids A/S Maria Meldal Laboratoriet


Basvurunuz için teşekkürler. Haribo Lakrids A/S gelatini domuzdan ve değişik kaynaklardan elde etmektedir. Bu şekilde olması özel bir ağız hissi yani ağızda parçalanabilmesi, ısırma ve çiğneme hissi vermektedir. İşte Haribo, bu özellikleri bitkisel gelatin ile elde edemiyor. Saygılarımızla Haribo Lakrids A/S Maria Meldal Laboratoriet

04.10.2007

Kaynak:http://www.tuketiciler.org/?com=news.read&ID=2104
 
Üst