Duası Kabul Olunan Zatlara Ihtiyacımız var mı ?

İlim Talebesi

KF Ailesinden
Özel Üye
Umumiyetle tabiînin en büyüğü olarak konuşulan Yemen’in sultanı Üveyse’l-Karanî’den, Sahâbe-i Kirâm duâ talebinde bulunurdu.

Hazreti Ömer (Radıyallahu anh)’in de içinde bulunduğu bir mecliste Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
Üveysü’l-Karanî’yi görürseniz, kendisinden duâ talep edin.” buyurmuştu.


Bu, Hazreti Ömer’in içine öylesine işlemişti ki, her Yemen’den gelene: “İçinizde Üveys var mı?” diye soruyor ve hep Üveys’i arıyordu koca halife, onu bulduğunda da vakit geçmeden:

“Ömer’e duâ et” istirhamında bulunmuştu.
Peygamberlerden sonra ikinci dereceyi tutan, hele hususi bazı faziletlerde ayağının tozuna erişilmeyen bir insan, Üveys (rahmetullahi aleyh)’ten duâ talep ediyordu.


Yemen’e gidenlere, hacca gidenlere: “Üveys’i bulursanız, kendisinden duâ isteyin!” diyordu.
Muhbir-i Sâdık (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Nice saçı başı dağınık insanlar vardır ki, bir meselede Allah’a yemin etseler, Allah onları yeminlerinde yalancı çıkarmaz. (Onların bütün duaları kabul görür.)

Berâ b. Mâlik bunlardandır” buyurmuştur.
Ashab-ı Kirâm’ın, Hazreti Berâ’nın dualarının çabucak kabul edildiğine o kadar çok şahit olmuşlardır ki, savaş meydanında sıkıştıkları bir anda gelip: “Savaşı kazanacağımıza yemin et! Allah senin yeminini boşa çıkarmaz.” dedikleri rivayet edilmektedir.
Ömer (Radıyallahu anh) umre yapmak için Allah Resûlü (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den izin istemişti.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem de ona izin verdi ve şöyle buyurdu:

“Kardeşim! Dualarında bizi unutma!”

Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Allah’ım! Sa’d dua ettiği zaman onun duasını kabul et! diye dua etmiştir. Daha sonraları Sa’d’ın yaptığı dualar gercekleşti.

Dualarımız kabul olunmuyor mu? Tevessüle gerek var mı? Belki siz, belki de biz hata yapıyor olabiliriz. Âyetleri en iyi anlayan Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’tır. Ve Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i de en iyi anlayan sahabedir.
Resûlullah (aleyhissalâtü ves’selâm) Efendimiz, geçmiş peygamberleri duasında aracı kılmıştır. Ashab yaşarken ve vefatından sonra da Resûlullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i duasında aracı kılmış iken biz niye yapmayalım?
 
Üst