Diş İmplantı Dişin Yerini Tutar mı

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Diş İmplantı Dişin Yerini Tutar mı

Diş çekimi sonrası oluşan boşluklar çiğneme, konuşma ve estetik sorunlara neden olur. Çiğneme yeterli olmaz ise mide ve sindirim sisteminde sorunlar başlar. Çene ekleminin düzgün çalışmaması sonucu eklem ağrılarına neden olur. Tek taraflı çiğneme söz konusu olduğunda yüzün bir tarafının çökmesine ve yaşlı görünüme yol açar. Konuşmamızı etkiler.

Diş implantı ya da dental implant kemik içine yerleştirilen vücudumuz ve kemik ile son derece uyumlu titanyum vida köktür. Çekim sonrası kemik çok hızlı erir. Bunun sonucunda yeterli kemik bulamazsak yeniden kemik oluşturmak için ilave ameliyatlar uygulamamız gerekli olmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğunca kısa süre içerisinde çekim yapılan bölgeye diş implantı yerleştirilmelidir. Diş implantları ya da dental implantlar görüntü ve hisleri ile doğal dişler gibidir. Diş implantı uygulandıktan sonra herhangi bir şeyi rahatlıkla yiyebilir, gülebilir ve konuşabilirsiniz. Dental implant uygulanması ile kemik erimesi durmakta, yüzün çökmesi önlenerek genç görünüm sağlamaktadır.
Dental implantlar yaşamınızı değiştirir. Yemek, konuşmak, gülmek ve yaşamı sevmek konforu ve rahatlığına yeniden kavuşursunuz.

İmplantın faydaları nelerdir?
Çene kemiğinizi korur. Diş çekimi sonrasında dişi çevreleyen kemik hızla erimeye başlar. Bu durum çene yapısının ve yüz görünümünün değişmesine neden olur. Dental implantlar çene kemiğinin erimesini önler, böylece yüzün doğal şekli korunur.
Dişlerin sağlıklı kalmasını sağlar. Geleneksel köprü yapımında eksik dişin iki yanındaki sağlıklı dişlerin kesilerek küçültülmesi gereklidir. Bir başka söylemle tek bir dişi kaybettiğinizde iki dişi feda etmeniz gerekir. Oysaki implant yanlardaki dişlere zarar vermez.
Güven duyarsınız. Özellikle alt çenede dişlerini kaybederek tam protez kullananlar sürekli ağrıdan (vuruk) ve iyi çiğneyememekten şikayet ederler. Kemikle bütünleşen implantlar kaymaz, oynamaz. Damak protezlerin oynamasını engellemek amacıyla uygulanarak hasta için önemli bir konfor sağlamaktadır.
Estetik görünüm sağlar. Dudak desteğini sağlayarak kaybedilmiş estetiğin yerine getirilmesini sağlar.
Daha mutlu bir sosyal hayat sunar.
Genel sağlık. Yetersiz çiğneme sindirim problemlerine neden olur. İmplant uygulaması sonrası her şeyi rahatlıkla çiğneyebilmeye bağlı olarak sağlıklı ve dengeli beslenme sağlar.

Köprü protezi mi Diş implantı mı?

Klasik köprü protezlerde eksik diş veya dişlerin önü ve arkasındaki dişler kesilip küçültülerek protez yapılır. Köprü protezler özel yapıştırıcılar ile dişlere bağlanır. Bu yapıştırıcılar zaman içinde erir ve çoğunlukla hisedilmeden dişler çürümeye başlar ve hatta dişlerin çekimine kadar hiçbir şey fark edilmeyebilir. Bu nedenle artık günümüzdeki teknoloji ve uygun fiyatlar ile gereksinim yok iken dişlerin kesilip protez yapımında kullanılması diş cinayetidir.

Dental implant ile doğal dişe benzer görüntü ve fonksiyon sağlar, üstelik komşu dişlere hiçbir zarar verilmez. Ayrıca köprü uygulamasında çekim bölgesindeki kemik eriyip dişeti çekilerek protezin altı gittikçe artarak çukurlaşır. Dental implant kökün yerine geçtiği ve çene kemiği ile bağlandığı için kemiğin erimesini önleyerek kemik ve dişetinin sağlıklı kalmasını sağlamaktadır.

İmplant uygulaması öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

Doğal dişler günlük fırçalama alışkanlıklarının yetersizliğine bir ölçüde dayanabilirken diş implantları (dental implantlar) en ufak bakımsızlıkta yani bakteri plağı birikiminde ciddi kemik kayıpları ile reaksiyon gösterirler. Bu nedenle öncelikle ağız içi fırçalama ve diş ipi kullanım alışkanlıklarının düzeltilmesi gereklidir. Ağız içinde her hangi bir başka bölgedeki iltihabi durum implanta bulaşıp implantı kaybetmemize neden olabilir. Bunu önlemek amacıyla dişeti hastalığı bulunup bulunmadığı çok iyi değerlendirilmeli ve gerekli tedavi yapılmalıdır.

Opr.Dr. Demet CAN
Periodontolog
Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı
 
Üst