Dini Nikah Kıyma Şekli Nasıl Olur

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Dini Nikah Kıyma Şekli Nasıl Olur dini nikah nasıl kıyılır hakkında bilgi.
imam nikahı nasıl kıyılı anlatımı kıyılır.


Eüzü-Besmele ile “Venkihul eyyame..." âyeti, sonuna kadar okunduktan sonra kız ve erkek veya bunların vekilleri ve şahitleri huzurunda nikâhı kıyan şahıs tarafından dinî nikâh aşağıdaki şekilde yapılır.

1 — Kız ve erkek huzurdayken:

Meselâ: Fatma Hanım, siz Ahmet Bey'i Allah’ın emri ,Resûllüllah'ın sünnet-i seniyyesi. Mezhebimiz Büyüğünün içtihadı, huzurda bulunan şâhitlerin şehâdetiyle ve şu kadar lira (mihr-i müeccel) (nikâh bedeli) karşılığında hayat arkadaşlığına ve kocalığa kabul ettiniz mi?” diye sorulup "Kabul ettim." cevabını aldıktan sonra bu kere erkeğe hitaben, Ahmet Bey, siz de Fatma Hanımı aynı şartlarla zevceliğe kabul ettiniz mi?" şeklinde sorulur ve "Kabul ettim," cevabı alınır.

2 — Kız ve erkek huzurunda bulunmayıp vekilleri mevcut iken:

a) (Yine iki erkek veya bir erkek iki kadın akıl, baliğ ve Müslüman şahitlerin huzurunda:) Her iki tarafın vekilleri anne-baba ise, kız ve erkeğin isimleri verilerek, yani: “Mehmet Efendi, kızımız Hatice Hanımı yukarıda zikrettiğimiz şartlarla Abdullah Efendinin oğlu Hüseyin Efendi'ye verdiniz mi?” Diye sorulur ve "Evet verdim" cevabı alınır. Bu kere: "Abdullah Efendi, Mehmet Efendi’nin Kızı Hatice Hanımı, oğlumuz Hüseyin Efendi ye yukarıda zikredilen şartlarla aldınız mı?" diye sorulup "Evet aldım" cevabı alınır.

b) Vekiller ana ve baba değilse: “Osman Efendi, vekili bulunduğunuz İsmail Efendi'nin kızı Nuran Hanımı Salih Bey’in oğlu Nuri Bey'e aralarında şu kadar... lira nikâh bedeli olmak şartiyle hayat arkadaşlığına ve kendilerine aile olmak şartiyle verdiniz mi?” denir ve

Evet verdim" cevabı alınır. Keza “Ömer Efendi, vekili bulunduğunuz Salih Beyin oğlu Nuri Bey’e İsmail Efendi’nin Kızı Nuran’ı şu kadar... lira nikâh bedeli ile Nuri Bey’e vekâleten aldınız, kabul ettiniz mi?** diye sorulur ve "Evet aldım, kabul ettim" cevabı alınır,

Sonra nikâhı kıyan "Biz de nikâh akdini yaptık” der ve duâyı okur.

Şahidler: Ya iki erkek, yahut bir erkek, iki kadın olur.

Kız ve erkeğin ağzından vekillik iki şâhid huzurunda alınır.
 

ma'vera

Emektar
Özel Üye
Nikah akdinde şart koşulursa, talâk hakkı kadına veya üçüncü bir şahsa devredilebilir. Talak hakkının devredilmesine tefviz; boşama hakkı kendisine devredilen kadına mufavvaza denir. Bu durumda kadın istediği zaman talâk hakkını kullanabilir. Erkek dilerse, boşama hakkını nikahtan sonra da kadına devredebilir.
Alıntı



Bu durumda , kadın eğer mufavvaza hakkına sahip olmak isterse ( nikah sırasında ya da daha sonra ) buna nasıl sahip olabilir. Bunun gerekleri nelerdir?

Resmi nikahın kadına tanıdığı boşanmayı talep etme hakkı bundan ayrı mı tutulmalı?
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
S

Semanur1

Ziyaretçi
Selamün aleyküm bugün benim dini nikahım var.babam 5 yaşımda öldü annemin ikinci eşi baba oldu büyüttü beni üvey baba olmadı bana hiç.nikahta öz babamın adını mı söylemem gerekiyor nikah kıyan kişiye.eşim durumu biliyor fakat nikah şahitlerimiz bilmiyor.bilmelerini istemiyoruz.acil cevap verebilir misiniz ? Allah razı olsun
 
Üst