Dengeli ve düzenli beslenme hakkında bilgi

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
Dengeli ve düzenli beslenme hakkında bilgi kısaca bilgi verir misiniz?
 

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Vücudun büyümesi gelişmesi ve çalışması için vücuda gerekli olan maddelerin gerekli zamanda ve yeterli miktarda alınmasına dengeli beslenme denir.

Eğer gerekli besinler vücuda yeterli miktarda alınmazsa yeterli enerjiyi alamadığımız için yetersiz beslenmiş oluruz.

Kişi yeterli beslendiği halde besinin pişirilmesi sırasında besindeki maddelerin zarara uğratılması da yetersiz beslenmeye sebeptir.

Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almalıyız. Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Tek taraflı beslenmek yani sadece protein veya karbonhidratla beslenmek yanlıştır. Dengeli beslenerek vitaminler, mineraller ve lifler gibi önemli besin maddelerinden de almış oluruzdüzenli beslenme
Genel olarak besinler 4 temel besin grubundan seçilmelidir; ancak beslenme programınızın doktorunuz tarafından hazırlanması en doğrusudur aşağıdaki bilgiler genel bilgilerdir bir diyetisyen veya doktora görünmenizi tavsiye ederiz.
1. Süt grubu (Süt, peynir, yoğurt)
2. Et grubu (et, tavuk, balık, kuru baklagiller)
3. Sebze-meyve grubu
4. Tahıl grubu (Ekmek, makarna, pirinç)

Düzenli beslenme için bu besin gruplarından orantılı olarak alınmalı, bir gruptan az, diğerinden fazla besin alıp metabolizmanın çalışma düzeni bozulmamalıdır. Tek gruba yönelik beslenme; kabızlık, ishal, midede şişkinlik, kan şekeri ve tansiyon düşmesi, başdönmesi, göz kararması gibi rahatsızlıklara sebep olacak ve devamında da doktor müdahalesini gerektirecek çok daha ciddi sorunlara yol açacaktır.

Kişilerin kalori gereksinimlerine göre hazırlanması gereken beslenme programları; %60 karbonhidrat, %20 protein, %20 yağ içermelidir ve günde en az 2 lt su tüketilmelidir.

Günlük alınması gereken besinler 5 öğünde alınmalıdır. Öğün atlamak ve/veya bir öğünde gerekenden daha fazla kalori almak yağ depolanması riskini arttıracaktır.

1. Her gün yarım litre süt çocuklara verilmelidir.Süt her şekilde verilebilir.Sütün içerdiği kalsiyum çocukların gelişimi için çok önemlidir.25 gr peynirde de 200gr sütteki kadar kalsiyum vardır.
2. Her gün et ve baklagillerden 1-2 si listede olmalıdır.
3. Her gün (düzenli et verilen çocuklarda gün aşırı)1 yumurta çocuğa yedirilmelidir.
4. Günde 1 yada 2 kez sebze verilmelidir.
5. Günde 1-2 kez meyve yenmelidir.Fazladan 1 öğün meyve vermek sebzenin yerini tutabilir.Meyve suları da meyve yerine geçebilir.
6. Günde 1-2 kez nişastalı besinler ve 3 dilim ekmek günlük beslenme listesinde bulunmalıdır.

Çocuklara mümkün olduğu kadar erken dönemde kendi kendilerine çatal kaşık kullanarak yemeleri öğretilmelidir. Her çeşit şekerleme,pasta,kek,dondurma çocuklara sık verilmemesi gereken yiyeceklerdendir.Yemek aralarında çocuğa şekerleme vermek iştahını kapatarak yetersiz beslenmesine yol açtığı gibi diş çürüklerinde de önde gelen nedendir. Bu dönemde çocuklar ağız ve diş sağlığı konusunda eğitilmelidirler.1,5-2 yaşına giren bir çocuk bir diş fırçasına sahip olmalıdır.Bu yaşta henüz diş macununa gerek yoktur. Diş macunu kullanmaya 3.yaştan itibaren başlanabilir.
 
Üst