Dahilerin Beyni Nasıl Çalışıyor

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi'nde yapılan deney, dahilerin beyinlerinin nasıl işlediğine ışık tutuyor. Albert Einstein, Charles Darwin, Wolfgang Amadeus Mozart ve Pablo Picasso gibi dünyayı etkilemiş dahilerin beyinlerinin nasıl çalıştığı hep merak konusu oldu. Fikirlerin dahilerin aklinda ani bir simsek çakması gibi birdenbire ortaya çıktığı bilinir. Ancak bu noktada beyinlerinin nasil isledigi, hangi bölgelerinin kullanıldığı bir türlü saptanamadı.

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi'nde yapılan deney, dahilerin beyinlerinin nasıl islediğine ışık tuttu. Merkezde, en karmaşık matematik hesaplarını kafasından yapabilen Alman genci Rüdiger Gramm'in beyniyle, yasiti 6 deneğin beyinleri incelendi. Gramm ve yaşıtlarından hesap makinesi kullanmadan bazı matematik hesapları yapmaları istendi ve beyin faaliyetleri kamerayla izlendi. Alman gencinin beyniyle diğer deneklerin beyinlerinde harekete geçen bölgeler arasında önemli farklılıklar olduğu gözlendi. Alman genci uzun matematik hesaplarını doğrudan belleğinde tutabiliyordu.

Deneyler, uzun süreli bir egzersizin, belli bir konuda beyinde harekete geçen bölgeleri değiştirebileceğini gösterdi. Veriler kişilerin, yoğun bir egzersiz programının ardından, sadece bilişsel stratejilerini degil, beynin faaliyetlerini de kökten degistirilebildigini gözler önüne serdi.

Deney sonuçları, tüm dahilerin, "Zamanının tümünü belli bir konuya ayırıp böylece farklı yetenekler ortaya koyabilen, başka hiçbir şeyle ilgilenmeyen manyaklar" olup olmadigi sorusunu da gündeme getirdi.

Bilim adamları zekanin isleyisinde iki farkli yöntemin oldugunu vurgulayarak, bunları örneksemeli ve bilişsel olarak açıklıyor.

Örneksemeli yöntemde bilgi 100 kisinin farkına varamayacağı kadar hızlı bir şekilde işleniyor. Bilişsel yöntem, tam tersine kalıcı olup, bilinçli bir şekle bürünüyor. Bir örneksemeli yöntemdeki gelisme de, uzun süreli bilişsel çalışma sonucu sağlanabiliyor
 
Üst