Çocuklarda Görülen Alerjik Rahatsızlıklar

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
alerjik hastalıklar
Çocukluk çağının alerjik hastalıkları, cilt bulgularıyla seyreden atopik dermatit, halk arasında saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit, alerjik konjonktivit, astım ve besin alerjilerinden oluşuyor. Bu hastalıkların yaş grupları arasında dağılımı farklılık gösterir.

Çocuklarda Görülen Alerjik Rahatsızlıklar Nedenleri

Son 20 yıl içinde alerjik hastalıklarda iki katına varan bir artış söz konusu. Hava kirliliği, besinler, solunum yoluyla alınan böcek alerjenleri, hayvan kılları, ev tozu, sigara ve küf başlıca alerjen maddelerdir. Alerjik hastalıkların toplumda görülme sıklığı ise, yüzde 2-8 olarak değişiyor. Alerjik hastalıklarda kalıtımın rolü olduğu kesindir, ailesel olarak alerjiye eğilimi olanlar atopik bünyeli olarak adlandırılır. Evlerde bulunan ev akarı adı gözle görülemeyecek kadar küçük canlılar da ciddi alerjik problemlere astıma neden olabiliyor. Çocukların odasında tüylü oyuncak, halı, perde bulunması da alerjik sorunları artırır. Alerjen besin maddeleri arasında inek sütü, yumurta beyazı, çikolata, domates, çilek, balık, fındık, fıstık sayılabilir. Genellikle cilt döküntüsü şeklinde belirti verirler. Besinler dışında böcek ısırmaları çayır, çimen ve ot teması ve güneş ışınları da alerjik cilt döküntülerine yol açabilir.



Çocuklarda Görülen Alerjik Rahatsızlıklar Belirtileri

Ciltte kızartılar, nefes alıp vermede güçlük, hışırtılı solunum, gözlerde kızarma, yaşarma, burun tıkanıklığı, baş ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bahar aylarında polenlere duyarlılığı olan çocuklarda alerjik rinit, alerjik konjonktivit, astım gibi hastalıklarda artış gözlenir.

Çocuklarda Görülen Alerjik Rahatsızlıklar Tedavisi

Alerjik hastalıklar bağışıklığı destekleyici ilaçlar ve aşılarla tedavi edilir. Ayrıca alerjik belirtilerin ortaya çıkışını önlemek üzere koruyucu tedavi sık kullanılır. Bu tedaviler uzun sürelidir, her gün düzenli ilaç kullanımı gerektirir. Koruyucu tedavide ağızdan alınan ilaçların yanı sıra spreyler de kullanılır
 
Üst