beyinde su toplaması

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Çocuğun anne karnında oluşumu esnasında, santral sinir sistemi organlarının normalden farklı gelişmesine yenidoğan anomalisi deniliyor.


*Yenidoğan Anomalilerinde Erken Teşhis Mümkün mü?
Anne karnında yenidoğan anomalilerinin çoğunu teşhis etmek mümkün. Erken teşhis ve tedavi sayesinde, ileri yaşlarda oluşabilecek ciddi sorunların azaltılabiliyor.

*Yenidoğan Anomalileri Kaça Ayrılıyor?
Yenidoğan anomalisinin pek çok türü var:
-Omuriliğin kapanmamasına bağlı gelişen omurilik anomalileri,
-Kemiklerin anomalileri,
-Omurilik sinirlerinin anomalileri,
-Kafatasının erken kapanmasına bağlı anomaliler,
-Beyin gelişimine bağlı anomaliler.
Tabii bu grupların alt dalları da var. Beyinde su toplanması sık görülen beyin anomalileri arasında.

*Anomalilerin Teşhisi Nasıl Yapılıyor?
Bebekte beyin ve sinir sistemi, hamileliğin 28’inci gününden itibaren oluşmaya başlar. İlk üç aydan sonra, bebekteki beyin ve sinir sistemi anomalileri, ileri görüntüleme teknikleri sayesinde, anne karnında teşhis edilebiliyor. Kadın doğum doktorunun, bebeği takip ederken çektiği ultrasonografiler ile beyindeki su toplaması tespit ediliyor. Omurilik anomalileri de ultrasonografi ile saptanabiliyor. Bazen de bebek anne karnındayken uterustan alınan sıvı incelenebiliyor. Daha sonra, teşhis aileyle paylaşılıyor.

*Beyin Anomalisi Nasıl Bir Hastalık?
Beyindeki su devir daim sisteminin çalışmamasından kaynaklanır. Bu hastalığın tedavisi için, bebeğin doğumundan kısa süre sonra, cerrahi müdahaleler gerekiyor. Bu ameliyatlar yapılmazsa bebeğin beyni ve kafatası büyür. Beyin gelişimi azlığından dolayı, beyin fonksiyonları da yetersiz gelişir. Zekâda problemler, görme, işitme, konuşma sorunları olabilir.

*Yenidoğan Anomalilerinin Sebepleri Neler?
Pek çok sebep var. Akraba evlilikleri, anne-baba arasındaki kan uyuşmazlığı ve genetik yatkınlık anomalilerde başlı başına faktör. Annenin hamileliğinde, bebeğin sinir sisteminin geliştiği esnada (ilk 28 günde) ilaç kullanması, hamileliğin ilk birinci ayında röntgen ışınlarına maruz kalması da sebep olabilir. Beslenme de önemli bir faktör; örneğin annenin hamileliğinde çimlenmiş, yeşermiş patates yemesi de yenidoğan anomalilerine neden olabilir. Sigara, alkol gibi toksik maddelerin, morfin ve diğer amfetamin grubu ilaçların kullanılması da bu anomalilere yol açar.

*Tedavi Aşamasında Neler Yapılıyor?
Anne karnında yapılan, beyin cerrahisini ilgilendiren tedaviler var. Ama bu grup az. Genellikle bebeğin doğumundan bir hafta sonra, cerrahi ve rekonstrüktif (düzeltici) ameliyatları planlayarak beyin anomalilerinin tedavisine başlanmalı. Omurilik anomalisi ile doğmuş bebeklerde sinirler yapışık değilse, yapılan düzeltici ameliyatlarla, bebekler problem yaşamadan hayatlarına devam edebilir. Beyinde su toplaması da, cerrahi yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Beyindeki çalışmayan havuzları çalıştırma metodları var. Kafatası şekil anomalilerini de tedavi etmek mümkün. Kafatası eklemleri erken kapanan bebekler, beyin ve sinir cerrahı tarafından, vakit kaybedilmeden görülmeli. Gereken kafatası ölçümleri yapılmalı, bıngıldak çaplarına bakılmalı ve bıngıldağın açık olup olmadığı kontrol edilmeli. Kafatasındaki anomaliyi düzeltmek için eklemler açılmalı. Bu sayede bebeklerin beyni gelişebiliyor. İlk 6-8 hafta bu tedavi için ideal. Ama imkân yoksa ameliyatlar, bir yıl sonra da yapılabilir.

*Kafatası Anomalileri Nasıl Anlaşılır?
Bazı bebeklerde üçgen alın olabilir. Anneler bu şekil bozukluğundan şüphelenir ve çocuk doktorlarına danışır. Çocuk doktorları da beyin ve sinir cerrahlarına yönlendirir. Beyin cerrahları da görüntüleme yöntemlerini kullanarak kapalı eklemleri tespit eder. Sonra kapalı eklemi açma yöntemini bulur.

*Kafatası Anomalisi Tedavi Edilmezse Nelere Sebep Olabilir?
Çocuklar, beyinleri gelişemediği için, ileride özürlü, sakat, görmeyen, konuşamayan, yürüyemeyen bireyler olabilir. Bir de çocuğun estetik açıdan da yüzünde bozukluklar olur.

*Beynin Su Toplaması Tedavi Edilmezse Neler Olabilir?
Bu anomali de beyin gelişimini engeller. Bütün mental fonksiyonlarda sorun oluşur. Çocuklar yaşıtlarıyla denk olmaz. Bir ay içinde tedavi edilmesi gerekir.

*Omurilikle İlgili Anomali Tedavi Edilmezse Nasıl Sıkıntılar Yaşanabilir?
İleride ayaklarda, idrar ve büyük abdest sinirlerinde felçler oluşabilir. Cinsel organlar gelişemez
 
Üst