Bebeklerdeki Yumurta Alerjisi Belirtileri

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Bebeklerdeki yumurta alerjisi en yaygın şekilde görülen gıda alerjilerinden biridir. Bebeklerde olan belirtiler genellikle yumurtayı yedikten sonra ya da içerisinde yumurta olan besinler tüketildikten sonra ortaya çıkar. Belirtiler hafiften, şiddetliye kadar etkili olabilir. Daha çok cilt döküntüsü, kusma, burun iltihabı ve sindirimle ilgili sorunlar yaygın şekilde etkili olur. Bebeklerde erken dönemde ortaya çıkan yumurta alerjisi, çoğunlukla ergenlik döneminden önce kendiliğinden etkisini yitirir. Nadir olarak yetişkinlik döneminde de alerji devam eder.

Bebeklerde yumurta alerjisi belirtileri nasıl görülür?

Alerji belirtileri genellikle yumurta yendikten hemen sonra ortaya çıkar. Ancak her bebekte farklı şekilde etkili olur. En fazla ciltte iltihaplı şekilde ya da ürtiker döküntüsü, alerjik burun iltihabının olması yani alerjik rinit, öksürük, nefes alma sorunu, göğüste sıkışma, sindirim sisteminde özellikle mide krampları, bulantı ve kusma gibi belirtiler görülür. Bunun yanında bazı bebeklerde ciddi bir alerjik reaksiyon şeklinde anafilaksi gelişebilir. Bu belirti de acilen epinefrin iğnesinin yapılması gerekli olabilir. Böyle bir durumda, bebeklerde rahat nefes almasına engel olan boğazda daralma, şişlik ve yumru ortaya çıkabilir, nabız artar, karın ağrısı ve kramp gelişir, kan basıncı düşer, baş dönmesi, bilinç kaybı gibi oldukça ciddi semptomlar ortaya çıkabilir. Yumurta alerjisinin sebep olduğu belirtilerin şiddeti zaman içinde değişiklik gösterebilir. Başlangıçta hafif şiddette olan belirtiler hızlı bir şekilde şiddetlenir. Bebeklerde ciddi bir reaksiyon tespit edilirse, doktorun önerisiyle anafilaksi durumunda kullanılmak üzere epinefrin iğnesi verilir. Bu iğne kolay şekilde yapılacak otoenjektör şeklinde satılır. Bebeklerin yumurta yedikten sonra belirtileri göstermesi halinde, hatta özellikle belirtiler net bir şekilde olduğunda doktora gidilmelidir. Bu durumda daha kolay bir teşhis konulabilir. Anaflaksi belirtileri görüldüğünde ise, hemen acil servise gidilmeli, reçete varsa otoenjektör kullanılması gerekir.

Bebeklerde yumurta alerjisi sebepleri nelerdir?

Her türlü gıda alerjilerinin sebebi vücutta bağışıklık sisteminin verdiği aşırı tepkiden dolayı olur. Bağışıklık sistemi yumurta proteinlerini zararlı bir madde olarak algıladığında yumurta alerjisi ortaya çıkar. İçerisinde yumurta bulunan yiyecekler ya da yumurtanın kendisinin yenmesi halinde bağışıklık sistemini hücreleri yani antikorların yumurta proteinlerini algılayarak, histamin ve diğer kimyasal maddeleri salgılar. Bu durumda vücutta alerjik belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Yumurta akında ve sarısında bu proteinlerden bulunur. Ancak yumurta akının sebep olduğu alerji daha yaygın şekilde görülür. Bebeklerin anne sütüyle bile beslenmesi bile, eğer anne yumurta tüketiyorsa bebekte yumurta alerjisine sebep olabilir. Çünkü bu durumda anne sütünden bebeğe yine yumurta proteinleri geçer.

Bebeklerde yumurta alerjisi oluşumunda risk faktörleri nelerdir?

Bazı faktörler yumurta alerjisini tetikleyebilir. Bunların içinde atopik dermatit gibi cilt reaksiyonu olan bebekler, ailede gıda alerjisi öyküsünün olması, egzama ve kurdeşen gibi rahatsızlıkların bulunması halinde ve bebeğin küçük yaşta olması durumunda yumurta alerjisinin oluşması açısından risk faktörü olarak kabul edilir

Yumurta alerjisinin komplikasyonları nedir?

Bebeklerde yaygın şekilde görülen besin alerjilerinden olan yumurta alerjisinin en önemli komplikasyonu acil tedavi edilmesi gereken, epinefrin enjeksiyonun yapılmasını şart koşan alerjik bir reaksiyonun gelişmesidir. Bu şekilde bebeklerde başka besin alerjileri de meydana gelebilir. Atopik dermatit tarzında cilt reaksiyonları olabilir, saman nezlesi ve astım gibi rahatsızlıkların gelişimini tetikleyebilir.

Bebeklerde yumurta alerjisi teşhisinin yapılması ve tedavi

Yumurta alerjisi teşhisinde çeşitli testlerden faydalanılır. Fiziki muayenenin yapılmasından sonra, teşhis yapılması için deri prick testi, kan testi, besinlerle test, gıdaları izleme ve eliminasyon diyeti gibi yöntemlerden yararlanılabilir. Teşhis konmasından sonra yapılacak tek şey bebeklerin yumurta tüketmemesidir. Bu alerjiyi önleyebilecek etkin bir tedavi yoktur. Oluşan semptomların hafifletilmesi için antihistaminikler kullanılır. Bu ilaçlarla hafif derecede olan alerjik etkiler azaltabilir. Yumurta tüketiminin ardından kullanılan ilaçlarla, belirtiler yok edilebilir. Ciddi derecedeki yumurta alerjisi bulunan bebekler için acil durumlarda kullanılacak şekilde epinefrin iğnesi olmalıdır. Eğer yumurta tüketildikten sonra anafilaksi gelişirse, iğnenin hemen yapılması gerekir. Aileler yanlarında her zaman kullanılabilir içimde olan otoenjektör bulundurmalıdır ve iğneyi nasıl tatbik edeceklerini bilmelidirler. Bebekler yaşça büyüdükçe yumurta alerjisi de genellikle iyileşme olur. Ailelerin bu arada bebeklerin neler yediğine çok dikkat etmeleri gerekir. Eğer emzirme döneminde olunursa annenin de yediklerinin içinde yumurta olmaması gerekir.


alıntı
 
Üst