Baş Ağrısı ve Tedavisi

SETR

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Baş Ağrısı ve Tedavisi

img_01.jpg


Baş ağrısı başlı başına bir hastalık değildir. Bazen sinirlerin hasta olmasından, yahut midenin hararet yapmasından veya midenin fazla dolmuş olmasında bazen da anî bir hareketten meydana gelir. Meseli Kusmadan, uykusuzluktan, yorgunluktan veya çok konuşmaktan olabilir. Bazen üzüntü ve kederden, açlıktan ve perhizden olabilir. Bazen başa bor darbe isabet etmesinden, ağır yük taşımaktan, soğuk veya sıcak havadan veya içtiği sudan olabilir.

Baş ağrısı Tedavisi: Baş ağrısının sebepleri değişik olduğu gibi, tedavisi de değişiktir. Bazen vücuttan kan aldırmakla, Bazen mideyi boşaltmakla; Bazen açlığı gidermek için yemek yemekle; Bazen istirahat etmekle, Bazen başa merhem sürmek, Bazen sargı sarmakla; Bazen başı soğutmakla; Bazen ise ısıtmakla, Bazen yüksek sesleri işitmekten ve aşırı sakınmakla mümkündür.

Başa kına yakılarak ağrının giderilmeye çalışılır. Tedavi şekillerinden birisidir. Eğer baş ağrısı başka bir sebeple değil de, şiddetli hararetten meydana gelmişse, vücuttan bazı maddelerin çıkartılması gerekmektedir, bu durumda başa yakılan kına, gerçekten faydalı olup harareti teskin eder veya azaltır. Kına, sirke ile macun yapılıp alma sürüldüğü zaman, baş ağrısını sakinleştirir. Kına, sirke ile karıştırılıp macun haline getirdikten sonra, ağrıyan her hangi bir organ üzerine sürüldüğü zaman, ağrısını teskin eder. Bu durum baş ağrısına mahsus değil, bütün organlar için geçerlidir. Zira ateşli ve iltihaplı şişlikler üzerine kına sürüldüğü zaman ağrıyı sakinleştirir. Kınada, organları daraltıcı bir kuvvet ve özellik de vardır. Baş ağrımasında kan aldırmak şifa olur. Ayakların ağrısında da ayaklarına kına yakılır.

Kan Aldırmak: Tedavi maksadıyla baştan kan aldırmak yedi tür hastalık için şifadır. Delilik, cüzzam, alaca, şuur uyuşukluğu, baş ve diş ağrısı, gözlerde meydana gelen perde. Kan aldırmanın faydalı olduğu bildirilen bu hastalıkların sebebinin vücutta kan çoğalmasının meydana geldiği ve bu çoğalmanın hastalık iras ettiği düşüncesinden hareketledir. Böylece vücuttan bir miktar kan alınınca hastalığa sebep olan kanın bir nebze azaltılmış olmasıyla hastalığın teskin edilmesi ve iyileşmesi sağlanmış olmaktadır.

Başa Sargı Sarmak ve İstirahat Etmek: Kan hücumundan meydana gelen baş ağrısı veya yarım baş ağrısı için başa sargı sarmak faydalıdır. Başı ağrıyan kimse, başını bir bez parçasıyla sarık sarar gibi bağlıyacak olursa; ağrıyı teskin eder ve başı kuvvetlendirir. Bu uygulama bütün baş ağrıları için faydalıdır.

Baş Ağrısı İçin Faydalı Bazı Maddeler: Bal şerbeti baş ağrısı için gayet faydalı bir ilaçtır. Kına, sirke ile macun yapılır ve başı ağrıyan kimsenin alnına sürülürse, baş ağrısını teskin eder. Gülsuyu, sirke ile karıştırılırsa, sıcaktan meydana gelen baş ağrısını teskin eder. Sıcak su içmek, soğuktan dolayı başı ağrıyanlara faydalıdır.
 
Üst