Aksırığın Anatomisi

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
untitled3305ec455815eba7c57by.jpg


Aksırığın Anatomisi

Aksırmakla saniyenin onda biri kadar bir zamanda, gözleriniz ve hava geçitleriniz kapanarak saatte 300-350 km hızla 85 milyon bakteriyi bomba gibi havaya fırlatırsınız.


Araştırmacılar, aksırmanın nasıl meydana geldiğini anlayabilmek için çok hızlı fotoğraf çeken makinelerde özel bir teknik kullanmış ve ancak saniyenin 1/100.000inde kareyi dondurarak istedikleri resimleri elde edebilmişlerdir.




Resimde görülen zerreciklerin çevresindeki sıvı tabaka buhar olup uçar ve zerreler havada uçuşurlar. Araştırmacılar, biri aksırdıktan yarım saat sonra havada hâlâ 4.000 zerreciğin uçuştuğunu ortaya çıkarmıştır. Bu zerrecikler, sadece zararsız su tanecikleri veya cansız maddeler değildir.




Aksıran bir kimsenin karşısına bakterilerin çoğalmasına yardımcı olacak besi ortamı bulunan bir tabaka yerleştirilerek tabakanın üzerindeki bakteriler sayıldığında, tek bir damlanın 19.000 bakteri kolonisi meydana getirdiği müşahede edilmiştir. Tek bir aksırık, 85 milyon bakteriyi çevreye saçabilmektedir.




Manevî bir terbiyenin de gereği olarak bu mikropları etrafa saçmamak ve grip gibi hastalıkları yaymamak için sol elle ağzı örtmek ve sonra eli yıkamak, şayet bir mendil çıkarabilecek kadar vaktiniz olursa, mendille ağzınızı kapamak uygun olacaktır. En iyi hareket ise yüzünüzü yere doğru çevirip aksırmaktır. Böylece zerrecikler havada uçuşmayacaklarından, aksırığın meydana getireceği birçok zararın da önüne geçilmiş olacaktır.




Fizyologlara göre mutlaka yapılması gereken bir hareket olan aksırma; insanın şuurlu bir yardımı olmaksızın şaşırtıcı bir mekânizma ile gerçekleştirilmektedir. Çünkü aksırma ihtiyacı hissettiğiniz zaman aksırırsınız önüne geçemezsiniz. Allahtan ki, aksırıyoruz. Vücudumuza bu mekanizma konulmamış olsaydı bize rahatsızlık veren pekçok zararlı maddelerden ve tozlardan kurtulmamız mümkün olmayacaktı.




Evet, milyonlarca mikrop ve zararlı maddelerden kurtulduğumuz için, aksırdıktan sonra şükrediyoruz.

 
Üst