Akrep ve arı soktuğunda ne yapmalı?

Nurun Ala Nur

Düzenleyici
Moderator
Akrep ve arı soktuğunda ne yapmalı?

Yaz ayları ile birlikte özellikle hafta sonlarını piknik alanlarında geçirenler akrep, arı ve bazı böcek sokmalarına karşı dikkatli olmalı.


Erciyes Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sami Emeklioğlu, kene olaylarının yaygın olduğu yaz dönemlerinde akrep, arı sokması veya bazı böcek ısırmalarının da insan için büyük tehlike oluşturduğu uyarısında bulundu.


Yaz aylarında hastanelere bu tür şikayetlerle başvuranların sayısında ciddi artış olduğunu aktaran Emeklioğlu, akrep zehrinin insanı öldürücü özelliği olduğuna dikkat çekti. Akrebin, kuyruğundaki iğnesini sokarak zehrini vücuda verdiğini belirten Emeklioğlu, "Zehir santral (merkezî) sinir sistemine (beyin, beyincik ve omurilik soğanı) ve kalbe zararlı etki yapar. Bazen çocuklarda ve büyüklerde ölüme yol açabilir. Sokulan yerde ağrı, kızarıklık, yanma ve uyuşukluk olur. Bunun yanında vücutta bazı bulgular da ortaya çıkar; tükürük bezlerinin salgısı artar. Baş ağrısı, kaslarda kasılmalar, idrar, büyük abdest kaçırma ve bazen de felçler görülür." dedi.


Dr. Sami Emeklioğlu, arının soktuğu bölgenin hareket ettirilmemesi, bölgeye buz konulması gerektiğini söyledi. Arı sokmaları sonrasında kişilerin çamur veya yoğurt sürerek ilk müdahaleyi yapmalarının yanlış olduğunu dile getiren Dr. Sami Emeklioğlu, özellikle çamur sürülmesinin bölgenin mikrop kapmasına sebep olacağını anlattı. Emeklioğlu, onun yerine yemek sodasının (karbonat) eritildiği su ile ıslatılmış bezi sokulan yerin üzerine konulmasını önerdi. Emeklioğlu, "Eğer solunum zayıflaması varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir. Ağzın içinden arı sokması olmuşsa hemen bir buz parçasının ağza alınması lazım. En kısa zamanda da çabuk şişlik ve solunum yolunda tıkanma olacağından hastaneye gidilmesi gerekir. Duyarlı olan kişilerde şişlik yanma fazla olmaktadır. Hatta deride morluklar görülebilir." dedi.


Dr. Sami Emeklioğlu deride kalmış olan arı iğnesinin de alkol alevinde yakılan bir iğnenin ucu ile çıkartılması gerektiğini ifade etti. Emeklioğlu, "Sokulan yer üzerine amonyak (bir kısım amonyak ve dört kısım su karışımı) sürülmelidir. Bu, kaşıntıyı azaltır. Elinizde kaşıntıyı, yanmayı giderici ilaç varsa onu sürmek uygun olur." diye konuştu.


Hastayı yürütmeyin, sokulan yere buz koyun


Dr. Sami Emeklioğlu, akrep sokması sonrasında telaşa kapılmadan öncelikli olarak kişinin yürütülmemesi gerektiğini söyledi. Alınacak küçük bazı tedbirlerin önemli olduğunu aktaran Emeklioğlu, bu tedbirleri şöyle sıraladı:



İlk önce kişinin uygun bir sağlık kuruluşuna yetiştirilmesi için çalışılmalıdır. Akrep sokulan kişiyi yürütmemeye ve hareket ettirmemeye çalışın. Sokulan yerin yukarısını eşarp ya da mendille sıkın. İlk birkaç saat sokulan yerin üzerine havluya sarılı buz torbası koyun. Böylece zehrin emilmesi yavaşlatılmış olur. Sokulan yere amonyak sürmek faydalı olur. Eğer solunum durması ya da zayıflaması olursa ağızdan ağza yapay solunum yapılmalıdır.

Ersan Temizel - Zaman

 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst