Aile içerisinde yaptığımız istişarelerde nasıl hareket etmeliyiz?

EyLüL

Çalışkan Üye
Kademeli
Değerli kardeşimiz;
Gerek aile içerisinde gerek iş ortamında gerekse farklı platformlarda, kararları alırken istişare (danışma) ile almamızı dinimiz emretmektedir.
Kur'ân'a göre istişare, mü'min bir toplumun en bariz alâmeti ve İslâm'a gönül vermiş bir cemaatin en önemli hususiyetidir. Kur'ân-ı Kerim'de şûrâ, namaz ve infakla aynı çizgide zikredilir ve şöyle buyrulur:
"Onlar (öyle kimselerdir) ki, Rablerinin çağrısına icâbet eder ve namazı dosdoğru kılarlar; onların işleri kendi aralarında şûrâ iledir; kendilerine rızık olarak verdiğimizden de infakta bulunurlar." (şûrâ, 42/38)
İstişare esnasından herkesin fikri alınmalı, şayet başkası tarafından söylenen söze -velev ki yanlış dahi olsa- saygı duyulmalı, tenkid edilmemelidir. Bu istişarenin ruhuna aykırıdır. İstişare ederken herkes benim düşüncemi desteklesin gibi bir düşünce içerisinde olmak da istişarenin özüne uygun değildir.
İstişareye katılan her insan kendi fikrini söyler ve çoğunluğun kanaatine göre karar alınıp uygulanır.
İster icmâ kararıyla, ister çoğunluğun görüşüne göre olsun, şûrâ, usûlüne göre cereyan etmişse, artık orada üzerinde anlaşılan görüşe muhalefet etmek câiz değildir ve alternatif düşünceler ileri sürülemez. "Ben farklı ve isabetli bir görüşte bulunmuştum." veya "Ben muhalefet şerhi koymuştum." gibi sözlerle alınan karar aleyhinde rey izhar etmek, düpedüz bozgunculuk ve günahtır.
Allah Rasûlü (asv), kendi içtihatlarına rağmen böyle bir çoğunluğun görüşlerine uyarak Uhud'a çıkmış, sonra da evvel ve âhir, hatalı da olsa, ekseriyetin içtihatlarıyla alâkalı hiçbir beyanda bulunmamıştır.




Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

 
Üst