Açlığın ve sade hayatın değeri

ma'vera

Emektar
Özel Üye
AÇLIĞIN VE SADE HAYATIN DEĞERİ

Yiyecek İçecek , Giyecek Ve Nefsin Haz Duyduğu Diğer Şeylerde Azla Yetinme ve Şehveti Terk Etmek

Yüce Allah, şöyle buyurmuştur:

<< Onların ardından, namazı bırakan, şehvetlerine uyan bir nesil geldi. İşte bunlar, azgınlıklarının karşılığını göreceklerdir. Ancak tecbe edip imana gelen ve iyi işler işleyenler bunun dışındadır.Bunlar cennete girecekler ve hiç bir haksızlığa uğratılmayacaklardır.>> ( Meryem: 59 – 60 )

<< Karun süsü, debdebesi içinde kavminin karşısına çıktı. Dünya hayatını isteyenler:
“ Keşke Karun’a verilenlerin bir benzeri de bize verilse, doğrusu o,çok büyük bir nasip sahibidir.” Demişlerdi. Kendilerine ilim verilmiş olanlar ise:
“ Size yazıklar olsun. İnanan ve iyi işler yapanlar için Allah’ın sevabı daha hayırlıdır.”dediler.>> ( Kasas: 79 – 80 )

<< Sonra o gün nimetlerden kesinlikle sorguya çekileceksiniz.>> ( Tekâsür: 8 )

<< Kim bu geçici dünyayı isterse, burada istediğimiz kimseye, dilediğimiz şeyleri veririz; sonra da onu, kınanmış ve kovulmuş olarak cehenneme göndeririz.>> ( İsrâ: 18 )

HADİSLER

Âişe (r.a): “ Muhammed (s.a.v)’in ev hanesi, kendisi vefat edene kadar, üst üste iki gün arpa ekmeği ile karnını doyurmamıştır.” Demiştir.

( Müttefekun aleyh)

Müslim’in diğer bir rivayetinde ise “ Muhammed (s.a.v)’in ev hanesinin Medine’ye geldiğinden, kendisi vefat edene kadar arka arkaya üç gece buğday yemeği ile karnı doymamıştır.” Şeklinde ayrıntı vardır.

***************
Urve b. Zübeyr’den. Âişe (r.a):

“ Yeğenim, Allah’a yemin olsun ki biz, hilali görürdük, sonra yine görürdük, sonra bir diğer hilali görürdük, iki ayda üç hilal görürdük ama bu süre içerisinde Rasûlullah (s.a.v)’in evlerinde (ocaktaki ) ateş yanmazdı.” Derdi. Ben de:
“ Ey teyzeciğim,pekiyi sizi ne ayakta tutuyordu?” dedim.” İki siyah hurma ve su idi, ancak bir de Rasûlullah (s.a.v)’in Ensârdan komşuları vardı ki, kendilerinin ikramda bulunmak için besledikleri hayvanları vardı. İşte bunların sütlerinden de Rasûlullah (s.a.v)’e gönderirler, böylece Rasûlullah da bunu bize içirirdi.” Dedi.

(Müttefekun aleyh)

************

Ebû Said el- Makbûrî’den. Ebû Hureyre (r.a), önlerinde kızartılmış koyun kebebı bulunan bir topluluğa uğradı. Kendisini yemeğe davet ettiler ama yemeği kabul etmedi:

“ Rasûlullah (s.a.v), arpa ekmeğine doyamadan dünyadan çıktı.” Dedi.

( Buhârî )

************
Enes (r.a):

“ Hz. Peygamber (s.a.v) vefatına kadar, hivan adı verilen sofrada yemek yememiştir. Kendisi, vefat edene kadar, yumuşak beyaz ekmek de yemedi.” Demiştir.
Enes (r.a)’dan gelen diğer bir rivayette ise:
“Hz. Peygamber (s.a.v) asla kuzu çevirmesi de görmedi.” Demiştir.
( Buhârî )

Not: Hivan adı verilen sofranın, çeşitli şekillerde tarifi yapılmıştır. Genel olarak altında sehpası olan büyük siniye denildiği gibi, yemek masası olarak da tarif edilir. Efendimiz (a.s)’ın hivan üzerinde yemek yememesi, o dönemde Arabistan’da kullanılmamasından veya genellikle ehli keyf zengin tabakasının kullandığı lüks bir malzeme olmasından olabilir.

*************

Numân b. Beşîr (r.a), bir konuşmasında şöyle demiştir:

“ Peygamberimiz (s.a.v)’i, karnını doyuracak kötü bir hurma bile bulamadığını gördüm.”
( Müslim)

Riyâzü's-Sâlihîn
S:281 - 282 - 283
 
Üst