2020’nin Mars Keşif Aracı

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Kızıl Gezegen’e yollayacağı yeni keşif robotunun detaylarını içeren raporu tamamladı. 154 sayfalık rapor, 19 bilim insanı tarafından 5 ayda hazırlandı.

qlh4t.jpg


NASA, Curiosity’nin ardından Mars’ta en önemli keşif görevini gerçekleştirecek uzay aracının planlarını içeren raporu sundu. Uzay aracı hakkındaki 154 sayfalık rapor, 5 ay süren sayısız toplantı ve 6 bin e-posta trafiği sonunda hazırlandı.

Bir gün Dünya’ya gönderilmesi amaçlanan numuneler toplayacak yeni nesil keşif robotu, 2020 yılında Mars’a gönderilecek. Robot, Mars’ta ulaşılan yaşam izlerinin doğruluğunu araştıracak, Dünya’ya gönderilmesi için yaşam izlerini barındıran numuneler toplayacak ve ‘Evren’de yalnız mıyız’ sorusunu yanıtlamaya çalışacak.



NUMUNELERİ SAKLAYACAK



Büyüklük bakımından Curiosity’ye benzeyecek olan yeni keşif aracı, robotik kolu hariç 3 metre uzunluğunda olacak. Genişliği 9 metre, uzunluğu ise 2,1 metre olacak.

Yeni robot, Curiosity’ye kıyasla yeni özelliklere sahip olacak. İnceleyeceği kayaların mineral içeriğini ve kimyasını çok daha gelişmiş ve yüksek çözünürlüklü görüntüleme ve deney araçlarıyla tanımlayabilecek. Dahası, Curiosity gibi sondaj yaparak numune toplamak yerine, inceleyeceği kayaları kimyasal yapılarına göre belirleyecek.

2020’nin uzay aracı, kayalardan toplayacağı parçaları deney tüplerine aktaracak ve NASA’nın yıllar sonra toplaması için depolayacak. Depo biriminin 31 deney tüpünü saklayacak kapasitesi bulunacak.

qlh82.jpg




NASIL GÖNDERİLECEK?



Uzay aracı, dünyaya göndereceği numunelerin dış etkenlerden etkilenmemesini sağlayacak özel bir tasarıma sahip olacak.

Mashable sitesinin haberine göre, numunelerin Dünya’ya nasıl gönderileceği hakkında NASA’nın şu an kesin bir fikri yok. Bu aşamada, 2030’da Mars’a ayak basmayı planlayan ABD’nin astronotları kullanabileceği düşünülüyor. Ancak bu henüz düşük bir olasılık olarak görülüyor.

NASA bilim danışmalarından ve eski bir astonot olan John Grunsfeld, “20 yıl içinde insanların Mars ve Dünya arasında taşımacılık yapabileceği ihtimalini göz ardı etmem... Bu konuda bir rekabet doğmasını da isterim çünkü Mars’ta bilim insanları görmek harika olur” dedi.

Space.com’un verdiği bilgiye göre, yeni Mars keşif aracı, Curiosity’ye göre daha ucuz olacak. 2,5 milyar dolar mal olan Curiosity’ye kıyasla 2020’nin keşif aracının 1,5 milyar dolara gelmesi bekleniyor.



Alıntı
 
Üst