Yıldırım Beyazıt Han Kimdir?

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Yıldırım Beyazıt Han Kimdir? Yıldırım Beyazıt Han Hakkında Kısa Bilgi

Sultan Yıldırım Bâyezid Hân, Osmanlı Pâdişahlarının dördüncüsüdür. Murâd-ı Hüdâvendigâr'ın oğlu ve Çelebi Sultan Mehmed'in babasıdır. Rumeli'de ve Anadolu'da çok şehirler aldı. Macaristan'a kadar fethetti. Niğbolu'da Haçlı ordusunu perişan etti.

1402'de, Ankara'da Timûr Hân ile harp ederken, oğlu Süleyman Efendi'nin emrindeki askerler, Timur tarafına geçince, mağlup ve esir oldu. Timur çok izzet ve ikrâm etti ise de, kederinden 8 ay sonra nefes darlığından vefât etti. Bursa'ya defnedildi. Timur Hân, Yıldırım Hân'ın vefâtını işitince; "Yazık oldu. Büyük bir mücâhidi kaybettik." dedi. Çok cesûr ve çok âdil idi.

Çevik, atılgan, cesur, zamanının hâdiselerini kavramış iyi bir kumandan ve iyi bir sultandı. Âni olaylar karşısında soğukkanlılığını muhafaza ederek kararını verir ve orduyu sür'atle sevkederdi. Ömrünü cepheden cepheye koşmakla geçirmiş, Türklüğün ve İslâmiyetin Rumeli'de yerleşmesini sağlamıştır. Câhiller, bu kahraman mücâhidi lekelemek için, içki içerdi diye iftirâ etti ise de, bunu bildiren hiçbir vesîka yoktur. Buna benzer diğer Pâdişahlara da çeşitli iftiralar atmaktadırlar.
 
Üst