Yenidoğan Şaşılığı

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
YENİ DOĞAN ŞAŞLILIĞI NEDİR?
Şaşılık, ebeveynlerin en fazla endişe duymalarına neden olan faktörlerden birisidir. Şaşılık, kısa bir tabirle gözlerin aynı doğrultuda yani paralel hareket etmemesidir. Yenidoğan bir bebeğin ilk üç ay gözleri normal hareket etmeyebilir. Anneler özellikle bu bilgiye dikkat etmelidir. Fakat altı aydan uzun süre şaşılığın devam etmesi önemli bir problem olabilir. Hem estetik açıdan hem de göz tembelliği açısından bebeğin şaşılığı fark edilirse altı aylık olmadan bir hekim tarafından kontrol edilmesi gerekir. Şaşılık, bebein görme fonksiyonlarını etkileyebilen bir rahatsızlıktır.

Bir çok bebekte yalancı şaşılık dediğimiz durumda olabilir. Bebeklerin burun kökleri geniş ve basık olduğunda gözler aileye şaşı bakıyor izlenimi verebilir. Bu çoğu zaman tedavi edilmesi gereken bir durum olmayabilir.

BEBEKLERDE YALANCI ŞAŞILIK NEDİR?
Bebeğin gözünde kayma şikayetiyle gelen aileye, doktor muayenesi sonucu gözde kayma olmadığı söylenir. Bunun sebeplerinden bir tanesi bebeğin göz kapağının yapısından kaynaklanabilmesidir. Tıpta göz kapaklığı darlığına epikantus denir. Oysa gözün bilyalarına bakılırsa birbirine paraleldir. Ama göz kapağındaki aşırı kapalılıktan dolayı içeri kaymış gibi bir kandırmaca olur. Bunada doktor karar verir. Zaman içerisinde kafa tası büyüdükçe yalancı kayma da kaybolur.

BEBEKLERDE ŞAŞILIĞIN NEDENLERİ NELERDİR?
Bebeklerin çoğunda içe şaşılık görülür. İçe şaşılığın bilimsel adı hipermetropidir. Bebeklerin genel olarak hepsinde bir hipermetropiye doğru eğilim vardır. Yüksek olan hipermetrop olan gözlerdede içeriye doğru kaymaya eğilim olur. Halk arasında bebek kayması diye bir deyim vardır. Bunu müteakip “bebek yeni doğdu, kayma olması normal, ileride geçer” gibi söylentiler olabilir. Ebeveynlerin bilinçli olup bu söylentilere inanmamaları gerekir.

Bebeklerde şaşılığın yada göz kaymalarının nedeni göz adelelerinin gelişmediği için fizyolojik olarak ikiye ayırabiliriz. Şaşılığın nedeni genellikle doğuştandır. Göz şaşılığı, herhangi bir hastalığa bağlı olmayabilir. Ama bunun kararını –lütfen alınmasınlar-kayınvalide, görümce veremez. Doğru teşhis için mutlaka bir doktorun ziyaret edilip, muayene edilmesi gerekir. Genel nedenler arasında;

Gözde tümör
Katarakt
Göz kanseri
Kazalar
Yüksek ateşli hastalıklar
Genetik
Anne adayının gebeliğin ilk 2-3 ay içerisinde geçirdiği enfeksiyonlar

İlaveten doğum esnasında zorlama yapılmışsa veya alet kullanılmışsa bebeğin başında oluşan bir ezik, bebeğin gözünü hareket ettiren kaslara ait sinirlerin zedelenmesine sebep olabilir. Bu da diğer bir şaşılık nedenidir.

BEBEKLERDE ŞAŞILIK TÜRLERİ
Tek bir tür şaşılık yoktur.

DİKEY ŞAŞILIK: Çocuğun bir göz bebeği yukarı veya aşağı kayar. Bu gözü aşağı-yukarı hareket ettiren kasların işlev bozukluğundan kaynaklanır.
YATAY ŞAŞILIK: Bir göz bebeğinin içe yada dışa doğru kaymasıdır.
YAKINI GÖREMEME(HİPERMETROPİDE): Net görebilmek için fazla odaklanmayı gerektiren bir rahatsızlık olup bu, içe kaymaya neden olabilir.
UZAĞI GÖREMEME VE ASTİGMAT: Uygun gözlükler kullanılmalıdır.
GÖZLERDEKİ NUMARA TUTARSIZLIĞI: Uygun gözlük kullanmama sonucu görme tembelliği ve kaymalar oluşabilir.

BEBEKLERDE ŞAŞILIK TEDAVİSİ NASILDIR?
Göz adelelerinin 32 yöne hareket edebilmesi kompleks bir harekettir. Dolayısıyla en ufak bir problemde göz hareketlerinde de bir problem çıkıyor. Düşünsenize nasıl oluyorda beyin bu kadar hareketi iki göze aynı anda yaptırabiliyor.

Bebeklerde şaşılık tedavisine ilk 3 aydan sonra başlanmaktadır. Ve erken teşhis tedavinin başarısı açısından çok önemlidir. Bu zaman diliminden sonra şaşılığın kalıcı olduğu anlaşılırsa ilk etapta göz ve gözlük muayenesi yapılır. Bu muayenelerde, problemin kaynağına göre gözlük verilebilir. Göz tembelliği durumu var ise göz kapatma tedavisi basamağı uygulanır. Fakat uzmanlar göz kapatma tedavisini pek tavsiye etmemektedirler. Kapatma tedavisinde gözün bir tanesi kapatılır. Fakat çocuk, bu durumdan rahatsız olacağı için onu çıkarma ihtimali çok fazladır. Birebir ilgilenecek kimselerin olması durumunda şaşılık tedavisi 3-6 ay arasında başarı ile sonuçlanmaktadır. Tedavinin yarım yamalak olması süreyi 1 seneye kadar uzatabilir.

ŞAŞILIK TEDAVİSİNDE AMELİYAT
Bu aşamalardan sonra sorun giderilememişse 1 yaş civarı ameliyat yapılmaktadır. Şunu hemen belirtip sizi rahatlatalım. Şaşlılık operasyonu ailenin korkacağı bir işlem değildir. Çünkü operasyonda gözün içerisine girilmez. Yapılan işlem sadece gözün adeleleriyle oynamaktır ve %100 başarılı bir operasyondur.

Yapılan muayenede hangi adelenin daha fazla çekimine bakılıyor. Mesela; sol göz biraz içe doğru kayıyor. Adeledede fazla çekim olduğu için sol adelenin gücünü zayıflatmak için biraz uzatılır. Adeleyi uzattıktan sonra gözün çekme gücü azalır. Ya da tersine göz aşağı bakıyorsa yukardaki adele kısaltılabilir veya aşağıdaki adele uzatılabilir. Operasyon yapıldıktan sonra ileriki yıllarda kayma tekrarlayabilir. Bu durum korkulacak bir durum değildir.

alıntı
 
Üst