Yeni Nesil Ev Temizliği

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Yeni Nesil Ev Temizliği
İnsanın yaşaması için hava ve su vazgeçilmez iki unsurdur. İçme suyunu para ödeyerek satın alabiliyoruz. Fakat temiz hava satın almamız mümkün değildir. İçinde yaşadığımız mekânlar maalesef kirli hava solumamıza, zamanla hastalık sahibi olmamıza sebep olmaktadır. Herkes temiz hava teneffüs etmek için dışarı çıkar. Dışarıdaki havanın evlerdeki havadan 15 kat daha temiz olduğu tespit edilmiştir.

Tatile çıkıldığı zaman, ev boş olduğu hâlde, 15-20 gün içinde eşyaların üzerinin toz tabakasıyla kaplandığı görülür. Eskiden yerlerde kilim, sedir, yer minderi, divan, somya, yatak, yorgan, nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları genelde beyaz veya açık renkli olup, kiri gösteren görüntüye sahipti. Bunlar sık sık yıkanıp temizlenebilirdi. Bugün ise; bütün evlerde çeşitli renk tonlarında halı, koltuk, çekyat, yaylı yataklar, renkli nevresim takımları, kadife döşemeler, perdeler... kiri ve pisliği gizleyen görüntüye sahip olup, tüy diplerinde akarlar dediğimiz mayt, kenegiller, bakteriler ve mantarlara yuva vazifesi yapmaktadırlar.

Hanımlar, elektrik süpürgesiyle temizlik yaparken, başları ağrır ve bir miktar terlerler. Bu terlemenin yorulmadan dolayı olduğunu zannederler.

Hâlbuki bu terlemenin sebebi, süpürme esnasında etrafa yoğun bir şekilde savrulan akarların solunum yoluyla vücuda girmesiyle, vücudun savunma mekanizmasının histamin üretmesi ve bunun sonucunda, kalbin fazla çalışmasıdır. Bu durumda toza karşı alerji ve bronşit başlangıcı meydana gelir. Bahsedilen akarlar; insan derisi, kepek ve kıl artıklarıyla beslendiğinden, yatak odalarında ve yatağımızda milyonlarcası yaşamaktadır. Bu yaratıklar açıkta bulunan gıdaların üzerine hücum etmektedirler.

Meselâ, kahvaltı tepsisinde bulunan yağ, reçel, zeytin, peynir gibi besinlerin üzerini kısa bir süre içinde kaplarlar. Uygun ortamı buldukları takdirde de, hızla çoğalırlar. Elektrik süpürgeleri, temizlediğimizi zannettiğimiz yüzeylerden süpürdüğümüz toz ve bakterilerin, ancak kabasını çöp torbasında tutmakta, ince toz zerreciklerini gözeneklerinden tekrar hava ile birlikte dışarıya püskürtmektedir. Çünkü hortumdan çöp torbasına gelen hava, bir şekilde tekrar dışarı çıkar. Süpürme işlemi bittikten sonra, mobilya ve sehpa ile cam yüzeylerin üzerinde ince bir toz tabakası meydana gelir. Akarlar; solunum yolu ile akciğerlerimize inerek dokulara yapışmak suretiyle, kan emici özelliklerinden dolayı, kılcal kan damarlarını parçalayarak kan emerler. Zamanla solunum yetmezliğine, bronşite daha sonra da, astıma çevirmesine sebep olmaktadır. Bu durumdan en çok zarar gören, evdeki kadın ve çocuklardır. Bugün Türkiye genelinde istatistik kayıtlarına göre, 5 milyon civarında astım-bronşit hastası mevcuttur. İşte bu hastalıklara sebep olan akarlar dediğimiz bütün mayt, bakteri ve virüsleri ortadan kaldıran Temizlik Robotu, su ile havayı arıtma sistemi olup, 1948 yılında ABD Nasa uzay istasyonunda uzay araçlarının yapımı esnasında kullanılmaya başlanmıştır. Çalışma sistemi; basit olarak, normal süpürgelerdeki torba yerine, su bulunur ve gelen tozlar bu suya yapışır. Bu robotlar 2000’li yılların teknolojisiyle imâl edilmiştir. Güçlü motoru sayesinde, dışarıdan çekmiş olduğu havanın içinde bulunan toz ve bakterileri suya karıştırarak temizleyip, dışarıya tozsuz, temiz hava püskürttüğünden havayı da temizlemektedir.
 
Üst