Yavuz Sultan Selim Han Kimdir

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Osmanlı sultanlarının dokuzuncusu ve Sultan İkinci Bâyezid'in oğludur. 1470 yılında doğmuştur. Dedesi Fâtih babasına hitâben: "Bak â Bâyezid! Bu yavuz torunuma iyi bakasın!" demiştir.

Saltanatı 1512-1520 yılları arasındadır. 8 yıllık saltanatına 80 yıllık muvaffakiyetler sığdırmıştır.

1514 yılında Çaldıran'da Safevî hükümdarı Şah İsmail'i büyük bir bozguna uğratarak Şiî tehlikesini ve bozuk itikadını Osmanlı ülkesinden uzaklaştırdı.

1515 yılında Dulkadiroğulları Beyliği'ni Osmanlı topraklarına kattı.

1516 yılında Mısır seferine çıktı. Mercidabık'ta Sultan Kansu Gavri kumandasındaki Memlûk ordusunu mağlup ederek Suriye Lübnan Ürdün ve Filistin'i Osmanlı ülkesine dâhil etti.

1517 yılında Sina çölünü geçerek Mısır'a giren Yavuz Sultan Selim Ridaniye'de bir Memlûk ordusunu daha mağlup ederek Kahire'yi zaptetti ve Memlûkler Devleti'ne de son verdi.

Haremeyn yani Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere'de Osmanlı himayesine alındı. Osmanlı sultanları Yavuz Sultan Selim Han'dan itibaren Haremeyn-i Şerîfeyn'in hizmeti şerefiyle müşerref olmaları hasebiyle halîfe-i rûy-ı zemîn (yeryüzünün halifesi) ve Hâdi-mü'l-Haremeyn (Mekke ve Medine'nin hizmetkârı) unvanına sahip oldular.

Yavuz Sultan Selim Han 1520 yılında şirpençe hastalığından vefat etmiştir. İstanbul'da inşasını başlattığı Kanuni merhumun tamamladığı kendi adı ile anılan camiinin haziresine defnedilmiştir.

Fazilet Takvimi 2011

 
Üst