Umre için Nasıl Niyet Edilir Ümre İçin Nasıl Niyet EDİLİR Umre Niyetleri Nelerdir ?

İslami Sorular

KF Ailesinden
Özel Üye
Umre İçin Nasıl Niyet edilir Umre Niyetleri Nelerdir ?
Umre için nasıl niyet etmeliyiz
umre niyeti nasıldır
umre niyeti nedir şekli nasıldır
umreye niyet edilirmi


Umre de Şafii’ye göre hayatta bir defaya mahsus olmak üzere farzdır. Bunun dışında umre yapmak ise müstehabdır. Peygamberimiz (sav) “Umre iki umre arasındaki günahlara kefarettir. Makbul haccın mükâfatı ancak cennettir.” Bir başka hadiste ise “Ramazanda yapılan umre hacca bedeldir.”

Hac mevsimi Şevval, Zilkâde ve Zilhicce’nin ilk on günüdür. Başka zaman yapılmaz. Ancak Umrenin belli bir zamanı yoktur, her zaman yapılabilir. Ancak Hacc-ı Kırana niyet eden bir hacı Arafe günü ile Bayramın üçüncü günü arasında Umre için ihrama giremez. Bu haram, yani yasaktır. Umrenin mikat yerleri de aynen haccın mikat yerleri gibidir. Ancak bir fark vardır o da, Mekke hareminde ikamet edenler Umre yapacakları zaman Harem hududu dışına çıkarak umre niyeti ile ihrama girerler. Bu nedenle Mekke’de ikamet edenler Ten’îm mevkiine gelerek orada ihrama girerler.

Umrenin Farzları: Umrenin farzları dörttür. Umre yapanın kurban kesmesi gerekmez.

1. İhrama girmek. Hac için ihrama nasıl girilirse Umre için de öyle girilir. Ancak Umrenin niyeti şöyledir: “Allahım! Senin rızan için umre yapmaya niyet ettim. Onu bana kolaylaştır ve benden kabul eyle. Sen Semî ve Alîmsin. Ya Rab! Davetine tekrar icabet ettim. Senin ortağın yoktur. Hamd ve şükür, medih ve minnet sanadır, hüküm ve hâkimiyet sana aittir.” Haccın şartları, vacipleri, sünnetleri ve yasakları ne ise umre için de aynen öyledir.

2. Tavaf. Tavaf umrenin ikinci rüknüdür. Hac için tavafın şartları, vacipleri ve sünnetleri ne ise Umre için de aynıdır. Ancak umre tavafının belli bir zamanı yoktur.

3. Sa’y. Tavaftan sonra Safa ile Merve arasında yedi defa sa’yeder. Rükünleri ve sünnetleri aynen hac sayinin rükünleri ve sünnetleri gibidir.

4. Traş olmak. Sa’yi tamamladıktan sonra Merve tepesinde traş olur. Şayet kurban getirmiş ise vacip olmamakla beraber nafile olarak kurbanını keser ve traş olur veya saçlarını kısaltır ve ihramdan çıkar.

Umrenin Keyfiyeti:

Kişi Mekke’de olup Umre yapmak isterse önce Kâbe’yi tavaf eder ve iki rekat sünnet namazını kılar Hacer-i Esved’i istilam ederek Haremden Hill bölgesine çıkarak orada ihram için yıkanır ve gusül abdesti alır. İhrama niyet ederek iki rekat namaz kılar ve Umre’ye niyet ederek “Telbiye” okuyarak Kabe’ye gelir. Bütün bunları hac ibadeti için nasıl yaparsa öyle yapar.

Tavafa başlayınca Telbiye okumayı bırakır. Yedi şavtın ilk üç şavtında remel yaparak çabuk çabuk yürür, son dördünde ise kudüm tavafında olduğu gibi yürüyerek yapar. Sonra Safa ile Merve arasında sa’yeder. Sa’yi bitirince Merve tepesinde traş olur veya saçlarını kısaltır. Böylece Umre tamamlanmış olur. şayet beraberinde Kurban getirmiş ise traş olmadan önce kurbanını keser. Kurbanı Merve’de kesmesi efdaldir. Sonra ihramdan çıkarak Umresini tamamlamış olur. Hacda ise Kurban kesme ve ihramdan çıkma yeri Mina’dır.


Umrenin Bozulması:

Umre niyeti ile ihrama giren kişi ihramdan çıkmadan cinsel ilişkide bulunursa umresi bozulur. Bu şekilde umresi fesada uğrayan kişi umreyi yeniden kaza etmesi gerekir. ceza olarak da bir bedene, yani deve veya sığır kurban etmesi vaciptir.
 
Üst