Ümmü Hırâm - Hala Sultan

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Ümmü Hırâm - Hala Sultan
Kadın sahâbîlerden. Ümmü Hırâm, Enes bin Mâlik’in “radıyallahü anh” teyzesidir. Resûlullah efendimizin de süt teyzesidir.
Peygamber efendimiz, islâmiyeti anlatmaya başlayınca Müslüman oldu. Ara sıra evlerini de ziyaret eden Peygamber efendimiz, bir ziyaretinde evinde uyumuştu. Gülerek uyandı. Ümmü Hırâm sordu;

- Yâ Resûlallah! Niçin güldünüz?
- Yâ Ümmü Hırâm! Ümmetimden bir kısmını gemilere binip, kâfirlere gazaya gider gördüm.
- Yâ Resûlallah! Duâ et de ben de onlardan olayım.
”Yâ Rabbi! Bunu da onlardan eyle!” buyurdular.
* * *
Hazret-i Osman zamanında Hazret-i Muâviye’nin emrinde Kıbrıs Adası’na yapılan deniz seferine kocasıyla birlikte gönüllü olarak katılan Ümmü Hırâm radıyallahü anha, 86 yaşında bu zahmetli yolculuğa katlanarak Kıbrıs Adası’na geçti. Rumlarla şiddetli çarpışmalar oldu. Kıbrıs Rum donanması istanbul’a kaçtı. islâm askeri bir çıkarma hareketiyle iç kısımlara daldılar. Ümmü Hırâm genç askerleri gayrete getirmeye çalıştı. Larnaka yakınlarında atının ayağının sürçmesiyle düşerek 647’de Kıbrıs’ta şehit oldu. islâm ordusu da zafere ulaştı. Ümmü Hırâm’ın kabri Larnaka’nın Tuz Gölü kıyısındadır. Osmanlılar Kıbrıs Adası’nı 1570’de fethedince, Ümmü Hırâm’ın kabrini imar ettiler. Hala Sultan adını verip, kabri üzerine bir türbe, yanına bir dergâh ve câmi yaptırdılar.
Osmanlılar zamanında ve sonrasında gemiler Hala Sultan türbesi istikametinde geçerler, toplarını çevirirler ve mübârek makamı ziyaret maksadıyla selâmlarlardı. Şimdi Rum kesiminde kalan kabrini, Müslümanlara, senede bir defa ziyaret izni veriliyor.
 
Üst