Torrent ne işe yarar?

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
İnternet kullanımının dünya genelinde yaygınlaşması ile internetin temel kullanım amacı olan bilgi paylaşımını kolaylaştıran yazılımlar da giderek daha çok rağbet görmeye başladı. İnternetin ilk dönemlerinde kullanılan eşten eşe(P2P, Peer to Peer) paylaşım yazılımlarının dezavantajlarının fark edilmesi üzerine geliştirilen “torrent yazılımları”, dosya paylaşımını çok daha hızlı ve etkin bir hale getirmiştir. Torrent yazılımı kullanmanın en büyük avantajı, kullanılan sunucunun tamamen bağımsız olması nedeniyle kullanıcıların sabit bir sunucuya bağımlı olmadan dilediği şekilde dosya paylaşmasına imkan sağlamasıdır. Aynı yazılımı kullanan bilgisayarlar arasında internet üzerinden dosya paylaşımına imkan sağlayan torrent yazılımı bir dijital dosya takas sistemi olarak adlandırılabilir. Bit Torrent, Flash Get, μ Torrent ve Lime Wire gibi dünya çapında milyonlarca kullanıcıya ulaşan torrent yazılımları, fiber optik kablo kullanımı ile daha da hızlanan internet kullanımına uygun ve dosya paylaşımının çok daha etkin biçimde yapılmasını sağlayan bir sistem oluşmasını sağlamıştır. Bilgisayar kullanıcılarının arzu ettikleri dosyayı internet üzerinden paylaşabilmek ya da indirebilmek için öncelikle uzantısı “.torrent” olan ve boyutu 2 ile 500 Kb arasında değişen bir Torrent bileşen dosyasını indirmesi gerekir. Torrent sisteminin dünya çapında rağbet görmesinin önemli nedenlerinden biri de, dosya indirme hızının sabit sunucuya bağımlı olmaksızın doğrudan ilgili içeriğin popülerliği ve kişinin internet servis sağlayıcısının belirlediği azami kullanım hızı tarafından belirleniyor olmasıdır.
torrent-ne-ise-yarar-300x300.png

Torrent sistemiyle bir dosya ne kadar çok kullanıcı tarafından indiriliyorsa o kadar popüler hale gelir ki, “peer” olarak adlandırılan bu popülerlik de aslında ilgili dosyanın o anda kaç kullanıcı tarafından paylaşıldığını göstermektedir. Bir dosya torrent yazılımları ile ne kadar çok kişi tarafından paylaşılıyorsa, ilgili dosyayı indirmek isteyen kişinin de o kadar çok alternatifi var demektir. Torrent yazılımı ile indirilmek istenen bir dosyanın “peer” sayısı ne kadar çok yüksekse, dosyayı paylaşan o kadar fazla kullanıcı olduğundan kullanıcının da dosyayı indirme hızı aynı oranda artacaktır. Şüphesiz bir dosyanın Peer’ı on binlerce dahi olsa kullanıcının bu dosyayı internet servis sağlayıcısının belirlediği azami internet hızından daha hızlı indirmesi mümkün değildir.
Bir dosya paylaşım sistemi ya da tekniği olan torrrent, tamamen indirmeye dayanan sistemlerden tamamen farklı bir çalışma mantığına sahiptir. Torrent yazılımı kullanımının son yıllarda tavan yapmasının en büyük nedeni de, torrent sisteminin bu farklı özelliğidir. Torrent sisteminin bu özelliği kullanıcının aradığı her dosyayı bulamamasına veya bulduğu bir dosyayı azami hızda indirememesine neden olabilir. Örneğin; 1950 yılında çevrilmiş bir film günümüzde pek de popüler olmadığından torrent yazılımıyla bu filmi arayan bir kullanıcı Peer yani paylaşımcı bulamayabilir ya da ilgili içeriği yalnızca birkaç kişi paylaştığından dosyayı arzu ettiği hızda indiremeyebilir. Torrent yazılımı kullanan tüm kullanıcılar, kendi bilgisayarından hangi hızda dosya çekileceğini belirleme yani upload hızına limit koyma hakkına sahiptir.
Rahnansaika
alıntı
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst