Torpil yaptırmak günah mı?

  • Konuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Ziyaretçi
haram mıdır kul hakkı olur mu açıklaması ?

Selam hocam bılındıgı üzere kpss sınavı vardı bellı ay önce o sınavdan 77 aldım ve gardıyanlıga başvuracam ordakı savçılar mulakatla seceçekler adaylardan teyzem ordakı secimi yapaçak savçılardan hakımlerden bazılarını tanıyor dedılerkı yardımçı olaçaklar sana orda bu yardımçı olmaları helal mıdır yoksa degılmı gardıyan olmak ıçın 70 almak lazım hocam 1 2 sene önce gardıyanlık işi ile dua etmıştım onun etkısı olabılır mı ayrıyetten teyzem dınını yaşayan bı ınsan degıl açık gıyınen bı ınsan böle insanların yardımı ile işe gırsem bi sorun olurmu helallık haramlık noktasında sonuçta bırının hakkını yemış olurmuyum sonuçta mulakat bu bırının bı tarafı ıyı olur bırının başka bı tarafı yoksa geçmişte ettıgım istegımemı baglamalıyım bu olaya o zaman helal mı olur sızçe ne dersınız
 

' Yaren

KF Ailesinden
Özel Üye
Değerli kardeşimiz;
Kişinin, gerekli şartları taşımadığı, yahut dikkate alınan kriterler itibarıyla daha layık olan birileri bulunduğu halde bazı kimseleri aracı kılarak hak etmediği bir yere gelmesi dinen caiz değildir. Konunun bazı yönleri şöyledir:
1. Hakkı olmadığı halde bir şeyi elde etmek. Bu durum, elde edilen şeyin gerçek hak edenine karşı bir zulümdür. Dolayısıyla bir kul hakkıdır.
2. Hakkı olan bir şeyi, ancak araya adam koymak suretiyle elde etmeye çalışmak. Bu durum caizdir. Çünkü, hak ettiğine inandığı bir şeyi normal yolla elde etmek zor olduğu için, kendi hakkını gücü yeten birilerinin eliyle elde etmeye çalışmaktır. Burada kul hakkı diye bir şey yoktur. Çünkü, liyakat sahibi olduğu halde hak ettiği görevi alamayan kimselere yardımcı olmak ise iltimas/torpil niteliği taşımaz.
3. Kişi hakkı olmadığı bir işe torpil yaparak girerse kul hakkına girmiş olsa da kazancı haram olmaz. Çünkü bu parayı çalıştığının karşılığı olarak almaktadır. Fakat hak etmediği bir göreve iltimas yoluyla gelip hem de bulunduğu görevin gereklerini yerine getirmeyen veya getiremeyen, kişinin alacağı maaş helal olmaz.
4. Torpil'in caiz olması için torpil olmaksızın hiç bir şekilde hakkını alamaması ve kendisinin de bunu hak etmiş olması şarttır. Bu şekildeki bir muamelenin adı "torpil" değil "hakkını koruma" olur. Örneğin, aynı puan ve şartlara sahip olan adaylardan birisinin , torpil olmaksızın öğretmen olması mümkün olmadığında (kendi hakkını korumak için) torpil yapması caiz olur."Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet"
 
A

Akn

Ziyaretçi
Kişi hakkı olmadığı bir işe torpil yaparak girerse kul hakkına girmiş olsa da kazancı haram olmaz. YAZMISSINIZ. Pekı HACI HOCAM. Sımdı senın yptgın ısı meslgı bn bı torpıl bularak yerine geçsem. Sen ac kalsan susuz klsan ccuklar perısan hale gelsen. Ve ben koltguna otrup kzanmya baslasam. Sımdı o para helalmı. Bnım gunahım sadece senı ısınden etmekmı olacak..
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
H

Haramdır

Ziyaretçi
Helalin var kardeşim yapana da yaptıranada zehir zıkkım olsun .böyle hak ettiğine inanmak ama girmek için adam koymak haktır diyo resmen o işi hak etmeyi herkes ister yoksa niye girsin mülakata yada sınava herkes hak ettiğini düşünür bunların açıklaması sıvama oluyor işte hak etiğimi düşünüyorum ulan herkes hak ettiğini düşünür.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst