Teşrik Tekbirleri ile ilgili Fıkhi Hükümler

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Tesrik Tekbirleri İle Ilgili Fikhi Hükümler

Tekbirlerin yirmi üç vakit okunmasi Ebû Yusuf ile Imam Muhammed'e göredir. Fetva da buna göre verilmistir. Ebû Hanîfe'ye göre tesrik tekbirleri arefe günü sabah vaktinden bayramin ilk günü ikindi vaktine kadar olan sekiz vakit farz namazlarinin arkasindan getirilir. Tesrik tekbirleri birçok fâkihe göre vaciptir. Bazilarina göre ise sünnettir.
Ebû Yusuf ile Imam Muhammed'e göre farz namazlarim kilmakla yükümlü olanlara bu tekbirler vaciptir. Bu konuda tek basina kilanla imama uyan yolcu ile mukim köylü ile sehirli erkekle kadin esittir. Böyle tesrik tekbirleri cemaatle de yalniz basina da eda edilir. Kaza da edilebilir. Erkekler tekbiri açiktan kadinlar ise gizlice getirir. Vitir namazi ile bayram namazlari sonunda tekbir getirilmez.
Ebû Hanîfe'ye göre tesrik tekbirlerinin vacip olmasi için yükümlünün hür mukîm ve erkek olmasi ve farz namazin cemaatle kilinmis bulunmasi sarttir. Bu yüzden yolcu köle kadin ve tek basina namaz kilana bu tekbirler vacip olmaz. Ancak bu sayilanlar imama uyarlarsacemaatle birlikte tekbir alirlar. Cuma ve bayram namazi kilinmayan küçük yerlesim merkezlerinde de tesrik tekbiri getirilmez ve cuma günü ögle namazini cemaatle kilan özürlü kimselere de vacip olmaz. Bir yilin tesrik günlerinde kazaya kalan bir namaz yine o yilin tesrik günlerinden birinde kaza edilse sonunda tesrik tekbiri alinir fakat baska günlerde veya baska yilin tesrik günlerinde kaza edilse tesrîk tekbiri alinmaz. Bir namazda sehiv secdesi tesrîk tekbiri ve telbiye bir araya gelse önce sehiv secdesi yapilirsonra tekbir alinir daha sonra da telbiyede bulunulur.

Furkan GALIB; "Mübarek Günler ve Geceler" Timas s.89-105​
 
Üst