Teravih namazı nasıl kılınır ve teravih namazı hakkındaki bilgiler nelerdir?

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
Teravih namazı nasıl kılınır ve teravih namazı hakkındaki bilgiler nelerdir?

Cevap : Teravih namazı üzerine farz olan kadın ve erkek müslümanlar için, terk edilmemesi gereken muekked sünnetlerdendir.

Teravih namazı alimlerin ve sahabenin ittifakiyla 20 rekattır. Camide veya evlerde cemaatle kılınmasi önemle istenilen bir namazdır. Çünkü peygamber efendimiz sahabeye mescidde teravih namazı kıldırmıştır.

Teravih namazı en eftal olan şekli her iki rekatta selam vererek kilinmasidir. Bu hüküm üç İmâm-ın görüşüdür. Fakat şâfi mezhebine göre teravih namazı iki rekat olarak kilinmak zorundadır. Her iki rekatta selam vermek şarttır. Bunu terk edip dört rekat veya daha fazla rekatta selam verilerek kılınan namaz teravih namazı yerine geçmez.

Hanefi mezhebinde eftal olan iki rekatta selam vermek fakat altı rekatta kadar çıkabilir. Altı rekattan fazlasını tek selamla birleştirmek mekruhtur.

Hanefi mezhebine göre kılınış şekli ; Teravih namazı dört rekat kılınacak ise ikinci rekatin tahiyattindan sonra salli barik okunup üçüncü rekata kalkilir ve burada yeni bir namaza başlanmış gibi iftitah duası yani subhaneke duası okunur ve sonra fatiha ve kısa süre eklenir.

Teravih namazı dinlenerek kılınan bir namaz olduğu için selam aralarindan sonra salavat getirmek menduptur.

Teravih namazı yatsı namazından sonra kılınan bir namaz olduğu için yatsidan önce kılınması sahih değildir.

Teravih namazı vitir namazında önce kılınır fakat bir sebepten ötürü vitir namazından sonraya kalacak olursa yine kılmak gerekir.

Teravih namazının son vakti fecir vakti yani imsak vaktidir. İmsak vaktinden sonra kılınmaz. Yalnız şâfi mezhebine göre fecir vaktine kadar kılınmayan teravih namazı güneş doğduktan sonra gündüz vakti kaza edilir.

Teravih namazında Ta'dili erkana riayet etmek şâfi, Mâliki ve Hanbeli mezhebine göre farz, hanefi mezhebine göre vaciptir. Bu sebeple ta'dili erkana riayet etmeden kılınan teravih namazının tekrarı şarttır.

(İslâm fıkıh Ansiklopedisi Prof. Dr. Vehbe zuhayli 2. Nafile namazlar)
 
Üst