Tarık Suresı Fazileti

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Mekke’de nâzil olmuştur. 17 ayettir. Sûrenin esas konusu, ölümden sonraki diriliştir. Sûre, adını ilk ayette geçen “Târık” kelimesinden almıştır.
Bismillâhirrahmânirrahîm.
1 – Göğe ve “Tarık’a” kasem ederim.
2 – Tarık, bilir misin nedir?
3 – O pırıl pırıl parlayan bir yıldızdır.
4 – Hiçbir kimse yoktur ki yanında bekçi bir melek bulunmasın. [13,11]
5 – Öyleyse insan neden yaratıldığını bir düşünsün.
6-7 – O, bel ile göğüs nahiyesinden çıkan, atılan bir sudan yaratıldı.
Ayet metninde sulb ve teraib arasındaki nahiyeden çıkan bir sıvıdan sözedilir. Normalde sulb: belkemiği, teraib: ise kaburga kemiğidir. Erkek ile kadının üreme hücreleri bu bölgede yer aldığı için böyle ifade buyurulmuştur. Yoksa maksat, bu sıvının tamtamına nereden çıktığını bildirmek değildir.
8 – Onu ilkin yaratan Allah, elbette onu diriltmeye kadirdir.
Allah insanın yaratılışını gözle görülmesi mümkün olmayacak kadar küçük bir hücreden başlatmaktadır. Bu safhadan, ana karnında hilkati tamamlanıp dünyaya gelmesine, bebeklik, çocukluk, gençlik safhalarını tamamlayıp olgunluk safhasına varıncaya kadar, binlerce tehlikelere karşı onu koruyup kollaması, onu ölümden sonra dirilteceğinin en kuvvetli delilidir. Aksi halde, Yaratıcının varlığını inkâr etmek gerekir ki bu da imkânsızdır. İnkârcıların “Kitaplar, yazan ve basan kimseler olmaksızın kendi kendilerine meydana gelmektedir veya dünyadaki bütün şehirler kendi kendilerine meydana gelmişlerdir” gibi hürafeleri öne sürmeleri gerekir. Bu deliliği de kabul edecek insan kolay kolay bulunamaz.
9 – Gün gelir, bütün gizli haller ortaya dökülür.
10 – O gün insanın ne bir kudreti, ne de bir yardımcısı kalır.
11-12 – Yağmur dolu göğe, bitkilerin çıkması için yarılan yere yemin olsun ki:
13 – Bu söz, bu Kur’ân kesin bir sözdür,
hakla batılı ayırt eden bir sözdür.
14 – O bir şaka değildir.
15 – O kâfirler, vargüçleriyle hile kurarlar.
16 – Ben de kurarım, (yani hilelerini boşa çıkarırım).
17 – Öyleyse o kâfirlere biraz mühlet ver. [31,24]
Onları biraz kendi hallerine bırak, yakında sana olan desteğimiz gelecektir.


Tarık Suresi ve Bir Kur’an Mucizesi



Bilim ilerledikçe Kur’an-ı Kerim’i daha iyi anlayabiliyor ve yeni yeni şeyler keşfediyoruz. Yine öyle oldu, bilimsel araştırmalar sayesinde Kur’an’daki Tarık suresinin bilinmeyen bir özelliği keşfedildi. [Haber]

Teknolojideki ilerlemeler sayesinde artık uzaydaki cisimlerin sesleri kaydedilebiliyor.

Konunun Kur’an’la olan ilgisine gelince; Tarık kelimesi Arapça’da (bir şeye) vurdu, (birşeyi) tokmakladı anlamına geliyor. Bu durumda Tarık suresinin Türkçe meali ise şöyle oluyor:

“Yemin olsun göğe ve Târık’a; o, gece gelene/o, tokmak gibi vurana/o, kapı çalana/o, çıkıverip de yürek hoplatana. Tarık, bilir misin nedir? O pırıl pırıl parlayan bir yıldızdır.” [Tarık Suresi 1-3 ayetler, bu sure 17 ayettir]

Burada tokmak gibi vurana, kapı çalana ifadelerini aklınızda tutun. Şimdi bunun bilimle olan alakasına bakalım.

Bilimin isanları Corot uzay teleskobu ile güneşe benzer üç yıldızın seslerini kaydettiklerini, bu seslerin kalp atışına benzediğini söylemişler. Yıldız sismolojisi adı verilen bu ses kayıt tekniği ile 100 ışık yılı uzaklıktaki yıldızlar bile gözlemlenebiliyor.

Kalifornia Üniversitesinden Richard Rothschild, yıldızların hem içlerinde hem de dış kabuklarında benzeri sesler çıkardığını, bir güneş gibi olan nötron yıldızlarındaki patlamaların ardından parlak bir yıldız doğurduğunu söyleyen Rothschild sözlerini şöyle bitiriyor; “This explosion was akin to hitting the neutron star with a gigantic hammer, causing it to ring like a bell/Bu patlama nötron yıldızına dev bir tokmak gibi çarpıyor ve ardından zil sesi gibi ses çıkarıyor.”

Şimdi Vikipedi’de şu kelimenin anlamına bakalım:
Pulsar: İngilizcede “kalbin atması” anlamına gelen “pulsate” kelimesinden türetilmiştir. Pulsarlar, içinde bulundukları nebulaların çekirdeği ve kalbi hükmünde oldukları kadar, kalp atışları gibi muntazam fasıllarla (ritimlerle) uzaya radyo dalgaları gönderen nötron yıldızlarıdır. [Viki]

Nötron yıldızındaki patlamalar

3925542634_d155cac72d.jpg


Nötrondan ayrılıp ortaya çıkan yeni parlak yıldızlar
3925542754_f5caae6801.jpg


 
Üst