SWOT Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

sultan_mehmet

© ◄ كُن فَيَكُونُ ►
Yönetici
Forum Administrator
SWOT Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

Strengths
Weaknesses
Opportunities
Threats

SWOT Analizi, diğer adı ile TOWS Matrisi önceden belirlenmiş bir konu dahilinde karar alma aşamasında yardımcı bir araç olarak kullanılır. Analizin temel amacı karar verme aşamasında konu ile ilgili kuvvetli veya zayıf, avantajlı veya dezavantajlı noktaların beraberce görülebilmesini sağlamaktır. SWOT kısaltması İngilizce Strengths(Güçlü Yönler), Weaknesses (Zayıf Yönler), Opportunities (Fırsatlar), ve Threats (Tehditler) kelimlerinin ilk hariflerinden oluşur. Türkçe şekliyle GZFT olarak da kullanıldığı nadiren de olsa görülebilir.

Stanford Üniversitesi'nde Albert S Humphrey tarafında yürütülen araştırmalar sonucunda geliştirilen SWOTtekniği kişisel veya kurumsal yapıların pazarın mevcut durumuna göre karar almalarını sağlamak için iç ve dış durumu yansıtan bir ayna olarak nitelendirilebilir.
SWOT analizi başlangıcında analiz süresince değerlendirilecek olan konu kesinlikle net bir şekilde tanımlanmalıdır. Soyut, genel konular üzerine yapılacak bir SWOT analizinin faydası olmayacaktır. Analizin, Strengths (Güçlü Yönler), Weaknesses (Zayıf Yönler) kısımları kişi ve kurum içi yapı ile ilgilidir, diğer yandan Opportunities(Fırsatlar) ve Threats (Tehditler) kısımları ise dış çevre ile ilişkilidir. SWOT analizlerini PEST (Political, Economic, Social and Technological) analizleri ve Beyin Fırtınası (Brainstorming) teknikleri ile beraber kullanmak mümkündür.


Bir SWOT analizini sonunda kişi veya kurumun stratejisini belirleme aşamasında sorulması gereken dört soru vardır;

  1. Güçlü olduğumuz noktaları nasıl değerlendirebilir, kullanabiliriz?
  2. Zayıf olduğumuz noktaları nasıl güçlendirebilir veya etkisiz kılabiliriz?
  3. Fırsatları en iyi nasıl değerlendirebiliriz?
  4. Tehditlere karşı nasıl bir savunma sistemi kurmalıyız?
Yukarıdaki sorular sorulurken veya SWOT analizi yapılırken eğer özne bir kurum ise, analiz ekibi içerisinde bir muhasebeci, satış uzmanı, yönetici ve üretim uzmanı (mühendis) bulunması faydalı olacaktır.
İyi çalışmalar.
 

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
ben de diyorum, bu konuyu ben açmıştım kim silmiş, taşırken kayboldu galiba, sağoalsın sultan_mehmet.
 
Üst