Süt ve Kaymak Zararlı mı?

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Süt ve Kaymak Zararlı mı? Süt ve Kaymağın içerisinde bulunan yağdan dolayı zararlı olduğunu söyleyenler var, acaba gerçekten zararlı mı?

"Süt çok faydalı bir içecekken pastörizasyon, yüksek ısı uygulaması (UHT) ve homojenizasyonla çok zararlı bir ürün hâline geliyor. Raf ömrünü uzatmak için yapılan pastörizasyon ve UHT bazı hastalık yapan bakterileri ortadan kaldırırken, faydalı bakterileri de yok ediyor.


Pastörizasyon; sütün, vitamin ve mineralle zenginleşmesini engelliyor, sindirim enzimlerini tahrip ediyor. Tahrip olan ve sindirilmeyen protein parçacıkları, bağırsaktan kanımıza geçiyor, vücut da bunları düşman olarak algılıyor ve bağışıklık sistemini tahrip ediyor.


Süt içerisindeki yağı ve proteini ayırarak yağ oranlarının ayarlandığı tam yağlı, yarım yağlı, % 2 yağlı, % 1 yağlı, yağsız ve benzeri ürün sınıfları meydana getirilebiliyor. Böylece hayvansal yağlar ve kolesterol hakkında öcü gibi korkutulan halka; "Sözde sağlıklı!" seçenekler sunulabildiği gibi, bu pazarın büyük kesimine hâkim olunarak gelire gelir katılmış olunuyor.
Eskiden anneler yoğurdu evlerinde yapardı. Şimdi çok az anne bebeğine kendisi yoğurt yapıyor. Yapsalar da şekerin esiri olan çocuklar bu yoğurtları ağızlarına koymuyor.


Birçok doktor, kalp hastalığından korunmak için süt gibi doymuş ve kolesterolden fakir yağların tüketilmesini tavsiye etmektedir. Yapılan araştırmalar ise tam tersini göstermektedir.


Ülkemizde birçok sülâlede tereyağı, tam yağlı yoğurt yemelerine rağmen 90-100 yaşlarını geçen insanlar vardır. Birçok hekim bu durumu genetik ile açıklamak istese de, aynı kişilerin torunlarının şehirde erken yaşta kalp krizi geçirmeleri genetik faktörünün bu kadar önemli olmadığını meydana çıkarmaktadır.


Afrikalı Samburular (Kenya) günde 6-7 litre çiğ süt ve yarım kilo kadar et tüketirler. Bunlarda koroner kalp hastalığına rastlanmamıştır. Kırda yaşıyan Kenyalı Masailer günde 2 litre çiğ süt, 1-2 kilo kadar et yerler. Buna rağmen ortalama kan kolesterol düzeyi çok düşüktür ve koroner kalp hastalığından ölme riski sıfıra yakındır. Somali'de sadece sütle beslenen kabilelerde hiç koroner kalp hastalığı görülmemektedir.
 
Üst