Sultan 2. Abdülhamid Hân Kimdir?

out of whack

© ◄ Ayarsız..! ►
Forum Administrator
Sultan 2. Abdülhamid Hân Kimdir?
11 yaşında annesini kaybedip, manevi annesi Dördüncü Kadın Efendi Perestû Sultan'ın terbiyesi altında büyüdü. Çok iyi bir eğitim aldı. Arapça, Farsça, Osmanlı Edebiyatı ve diğer İslâmi İlimleri de öğrendi. Sultan, takva ve dindarlığı sebebiyle halk arasında veliyyullah olarak biliniyordu. 31 Ağustos 1876'da Osmanlı tahtına oturan Abdülhamid Hân, dış ve iç düşmanların bütün gayretlerine rağmen, 27 Nisan 1909 yılına kadar 33 yıl boyunca Osmanlı tahtında oturmayı başardı. 10 şubat 1918'de İstanbul'da vefât eden Sultan, büyükbabası için Divanyolu'nda yaptırılmış olan Sultan 2. Mahmut Türbesi'ne defnedildi.
Sultan Abdülhamid'in çok güçlü bir hafızası vardı ve çok çalışkan bir padişahtı. Günde muntazam 15-16 saat çalışırdı. Gençliğinde; binicilik, yüzme, atıcılık, güreş gibi sporlar yaptı. Matbaa ve yayın işlerine çok meraklıydı. Osmanlı ordusunu modernize eden Abdülhamid Hân, Hicaz Demiryolu gibi devasa işleri de büyük bir başarı ile yapmıştır. Sirkeci ve Haydarpaşa garları da Abdülhamid Hânın yaptırdığı önemli binalardır. İlk kız okullarını açan Abdülhamid Hân, bütün Anadolu'yu baştan başa dolaşacak bir karayolu ağını da projelendirilip tatbikata geçirmiştir. Üniversiteler, güzel sanatlar akademisi, ticaret ve ziraat okulları kuran Sultan Abdülhamid Hân, ilk ve orta dereceli okullar, dilsiz ve kör okulları, kız meslek okulları da yaptırmıştır. Vilâyetlere liseler, kazalara ortaokullar kurmasıyla beraber, ilkokullar köylere kadar onun döneminde ulaştı.
Darülaceze ve Şişli Etfal Hastanesi gibi birçok kuruluşu halkının hizmetine sunan Sultan, Hamidiye adı verilen nefis içme suyunu borularla İstanbul'a getirtti.
Abdülhamid Hânın yaptırdığı birçok eserden bazıları şunlardı:
İstanbul Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi, Yüksek Ticaret Mektebi, Haydarpaşa Tıbbiye Mektebi, Düyun-ı Umumiye ve Karaköy Osmanlı Bankası, Karaköy Palas İş Hânı, Maçka Palas, Ankara İş Bankası, İstanbul Maçka İtalyan Sefareti, Tarabya İtalyan Sefareti, Haydarpaşa Garı, Sultanahmet'te Alman Çeşmesi, Sirkeci Garı, Kütahya Ulu Câmii, İstanbul Yıldız Hamidiye Câmii, Cihangir Câmii ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi (Kütübhane-i Umumi-i Osmani)...

2.abdulhamid.han-2.jpg
 
Üst