Spastik bir çocukta mutlaka zihinsel bir sorun var mıdır

ömr-ü diyar

اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ أَحَبَّ
Yönetici
Her spastik çocukta zeka geriliğinin olması beklenmemeli. Hiperaktif bir tutma refleksi bebeğin ellerinin iyice sıkılmış bir yumruk biçimini almasına yol açar. Bebek büyüdükçe kol ve bacakları daha spastik ve katı bir hal alır.

Hastalık her iki kolu ve her iki bacağı da tutabilir. Bu durum varsa, genellikle bir ölçüde zeka gecikmesi de söz konusu olmaktadır.

Hastalık tüm kol ve bacakları tutuyor, ancak kollar daha hafif bir derecede etkileniyorsa, bu durum dipleji (iki taraflı felç) olarak bilinir.

Diplejili çocukların ellerini oldukça iyi kullandıkları da görülebilir. Zeka düzeyleri genellikle normal ya da normale yakındır.

Fakat resim çizmeyi ve harf yazmayı öğrenmekte bazı güçlüklerle karşılaşabilirler. Beyin felci bulunan tüm çocukların üçte birinde spastik hemipleji (vücudun yalnızca bir tarafını tutan felç, yarım felç) söz konusudur.

Spastik hemiplejili çocuklar genellikle alt-normal gruba giren bir zeka düzeyine sahip olmakla birlikte, bu durumdaki bazı çocuklar da orta ve hatta ortanın üstü zekaya sahip olabilirler.



alıntı

 
Üst