Çözüldü Sivas ilimizin giyimi yöresel kıyafetleri

Ödevci

Kıdemli Üye
Üye
Sivasın yöresel ve kültürel kıyafetleri nelerdir? Sivasta yaşayan vatandaşların giydiği kıyafetler hakkında bilgi verir misiniz?
 

okuryazar

Uzman Üye
Sivas ve ilçelerinin geleneksel giyim-kuşamları iç Anadolu ve doğu Anadolu giyimine çok yakındır.kadın ve erkek kıyafetleri diğer illerde olduğu gibi hızlı bir değişime uğramıştır.özel günlerde giyilen yöresel kıyafetler erkek,kadın,genç kızlardan çocuklara kadar çeşitli işlemelerle yapılmıştır.aksesuarlarla genişletilmiş yöresel kıyafetlerin görünümü ise muhteşem güzelliktedir.erkeklerde yöresel giyim; başta fes olmak üzere ince ak ipekten bağ,ketenden yakası düz omuzdan kolsuz yelek ve bele şal bağlanır.kadınlarda ise;şalvar elbise olarak bindallı veya üç etek giyilir.önlük bele kuşak ve gümüş kemer,başa ise pullu hindi adlı ince örtü örtülür.çocuklarda şalvar yelek ve işlemeli örtüler örtülmektedir.yöresine sahip çıkan sivas halkı düğün gecelerinde ve kına gecelerinde sıklıkla bu kıyafetlere bürünmektedirler….

Geleneksel Erkek Giysisi : Poşu yada "hindi" bağlanmış fes, erkek giyim-kuşamında da yaygın başlık biçimidir. İnce ak ipekten, ketenden yakası düz, omuzdan düğmeli "işlik" üstüne, kolsuz yelek giyilir. Bele şal bağlanır; kalçadan büzgülü "şayak" yada "zıvga" denen pantolonlar kalın kumaştandır. Ak-kara, kırçal çoraplar nakışlıdır. Tokalı çarık, kulaklı yemeni, yüksek ökçeli ve sivri burunlu "iskarpin" yaygın ayakkabı türleridir.
Gürün Şalları : Hint ve İran şallarının desen ve dokuma tekniğini, Türk kumaşlarının desen ve dokuma tekniğini , Türk kumaşlarının desen ve dokuma tekniğiyle birleşmiş, Avrupa’nın taklit şallarının özelliklerini Anadolu insanının zevk ve giyim ihtiyaçlarıyla kaynaştırarak orijinal bir sentez meydana getirmiştir.
Dokuma Tekniği ve Motifler : Gürün şalları el tezgahlarında dokunmuştur. Bu tezgahlar, Jakar tarafından ıslah edilmiş, Gürün'de de Jakar tezgahlarından yararlanılmıştır. 2.52 m. boyunda ve 1.20 m. eninde kesilme yerleri belli edilerek top halinde dokunmuştur.

Gürün şallarında sadelik ve zeminde beyaz renk hakimdir. İran (Acem) şallarında ise süs ön plandadır. Zemin dışında kırmızı-sarı veya kırmızı-mavi renkler bol miktarda kullanılmıştır. Yün iplikler bitki boyalarıyla boyanmıştır.

Gürün şalları konusunda en geniş çalışmayı yapan Prof. Kenan Özbel motiflerine göre bu şalları dört gurupta toplamıştır.

493.jpg


Serpme Motifli Şallar : Ana motifi badem veya pençe adı verilen motiftir. Bu motif halk arasında günümüzde "şal deseni" diye tanınmıştır. Bademler aralıklı veya verev şeklinde dizilmiştir. Bademlerin arasında küçük çiçekler ve yapraklar, dalcıklar seyrek olarak da çintemani motifleri doldurulmuştur. Bademlerin içi boş bırakıldığı gibi çiçekler ve yapraklarla da bezendiği olmuştur.

494.jpg


Motifleri Birbirine Bağlı Şallar : Bu tür şallara "sarmaşıklı şal" da denir. Badem motifleri kumaşa serpme olarak yerleştirilmiş, ancak bademler bir dalla birbirine bağlanmaya çalışılmıştır. Kadın elbiseleri genellikle bu şallardan yapılmıştır.

Motifleri birbirine geçme şallar : Motifleri asma dalları gibi birbirine geçmiş kavisli dallardan oluşmuştur. Bu yüzden halk arasında "Asma dalı desenli şal" olarak tanınmıştır. Kadın elbisesi yapımında tercih edilmiştir.

Çubuklu, yollu şallar : Çubukların enleri ve araları dokuyanına göre dar veya geniş tutulmuştur. Çubukların gerek içleri, gerekse araları serpme veya bağlı badem, çiçek, yaprak, asma dalı, koç boynuzu, saç bağı motifleriyle doldurulmuştur.

495.jpg


yaygın Gürün şalları bunlardır. Başlık ve kuşak olarak kullanılmıştır.
 
Üst